Tire’de tam yarım asırdır kalaycılık mesleği ile uğraşan Tire’nin en eski kalaycısı Mehmet Dönmez’i ziyaret eden Kaymakam Tanrıseven,  Mehmet usta ile uzun süre sohbet etti. Mesleğin incelikleri ve sürdürülebilirliği konusunda kalaycı ustası Mehmet Dönmez’den bilgi alan Kaymakam Tanrıseven, “Tire’de el sanatlarının yaşatılabilmesi için her türlü desteği vereceğiz” dedi.

YARIM ASIRLIK USTA

Geçmişte köylere giderek seyyar kalaycılık da yaptığını belirten Mehmet Usta, “Artık çırak yetişmiyor, gençler meraklı değil. Kalaycılığı öğrenmek isteyen olursa altı ayda mesleği öğretirim” dedi. 

1938 doğumlu olan Mehmet Dönmez, Antalya’nın Akseki ilçesinden çıkarak Tire’ye geldiğini ve 50 yıldır aynı dükkânda kalaycılık mesleğini yaptığını söyledi.

SON KALAYCI USTASI YUNANİSTAN’A DA GİTTİ

Son Kalaycı Ustası Mehmet Dönmez, Yunanistan’da kalaycı ustası olmadığından Yunanistan’a da giderek tarihi bazı kazanları kalayladığını söyledi. 

İLK KEZ BİR KAYMAKAM ZİYARET ETTİ

Son Kalaycı Mehmet Usta, yarım asırdan bu yana kalaycılık yaptığını belirterek, “İlk Kez bir Tire Kaymakamı ziyaretime geldi, halimizi sordu. Çok teşekkür ederim. Allah kendisinden razı olsun” dedi.

TANRISEVEN “TİRE KÜLLERİNDEN DOĞAN KENT”

Tire’nin ilk kalaycı ustasını ziyaret eden Tire İlçe Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven şunları kaydetti:

“Tire, tarih alanında adeta küllerinden doğan bir kent. Ahilik kültürü Selçuklu’ya, Osmanlı’ya dayanan Tire için el sanatlarının yeri çok önemli. El sanatlarının yaşatılması için Tire Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak çeşitli kurslar açarak el sanatlarının sürdürülebilirliği konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

“USTALARA SAYGI” 

“Teknolojinin gelişmesi, yeni ham maddelerin bulunması ve ihtiyaç alanlarının daralması nedeniyle bugün artık eski parlaklığını yitirmiş olan Tire’deki el sanatlarına yine ilçedeki kurumlarımızla el birliği içerisinde sahip çıkmaya çalışıyoruz. Amacımız atalarımızdan kalan mirasları koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak. Son ustalarımız saygı duyulacak, emek veren esnaflar. Onları desteklemek de görevimizdir.”

Editör: Haber Merkezi