Tire’deki tarihi eserlerin  korunabilmesi, envanterinin çıkarılması amacıyla geçtiğimiz günlerde  İzmir Üniversitesi tarafından  Tire'de düzenlenen toplantıya  başta İzmir Valisi Mustafa Toprak olmak üzere Tire Kaymakamı Mehmet Usta,  Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İl Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, Rölöve ve Anıtlar Kurulu Bölge Müdürü Cemil Karabayram, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Galip Kılınç'ın yanısıra bir çok üniversitenin rektörü ve öğretim görevlisi  katılmıştı. 


Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıya, 3 yıldır Tire Kültür Envanteri çalışmalarını sürdüren Tire Kültür Derneği ve Tire tarihi konusunda onlarca kitap yayınlayarak, eserleri ülke genelinde  akademisyenler, tarihçiler, araştırmacılar ve resmi kurumlar  tarafından kaynak gösterilen Tire'nin en tanınmış tarih araştırmacısı ve derneğin onursal başkanı A.Munis Armağan'ın davet edilmeyişine dernek yönetimi tepkili.    

İZMİR ÜNİVERİSTESİ’Nİ SAMİMİ BULMUYORUZ.
Toplantıyı tertip eden İzmir Üniversitesi yönetimini yanlı ve kasıtlı davranmakla eleştiren Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, İzmir Üniversitesinin Tire Kültür Derneği ile tanıştığı 2011 yılından bu yana Tirenin tarihi eserlerinin korunmasına yönelik çeşitli çalışmalar ve bu kapsamda yayımlanan haberler ile gündeme geldiğini söyleyerek, "İzmir Üniversitesi’nin Tire ile ilgili çalışmalarını dikkatle takip ediyor ve ilçemize sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Ancak bu çalışmaların içeriğinde ve yönteminde gözlemlediğimiz bazı vitrin doldurma gayretlerini ve protokol kaygılarını samimi bulmuyoruz. Tire'nin tarihi eserlerini korumak samimiyetsiz yaklaşımlarla başarılamaz " dedi. 

İMZALANAN PROTOKOLE UYMADILAR
Tire'deki tarihi eserlerin korunması, tanıtılması ve Tire'nin tarihsel zenginliğine dikkat çekerek ekonomiye kazandırılması amacıyla 2011 yılında İzmir Üniversitesi ile ortak bir proje kapsamında protokol imzaladıklarını hatırlatan Ayvalı, "Protokol kapsamında yapılacak çalışmalar karşılıklı mutabakat ile yapılacaktı. Proje bütçesinin İzmir Üniversitesinde birikerek ve yine karşılıklı mutabakat ile gerekli  yerlere harcanması öngörülmüştü. Dernek olarak gerekli olan bütçenin elde edilmesi için Tireli firmalar ile sponsorluk görüşmelerini yapmış ve olumlu sonuçlar almıştık. Protokol  kapsamında başta anlaşmış olduğumuz Tire Kültür Envanteri çalışmalarında ize özellikle Onursal Başkanımız sayın Munis Armağan tarafından gerekli tüm belge ve bilgiler İzmir Üniversitesine teslim edilmişti. Ancak İzmir Üniversitesi yönetimi derneğimizin bu katkılarına rağmen bütçe kullanımında ve yayımlar konusunda hiç bir şekilde görüşümüzü ve onayımızı almadı. Sonuçta protokol kapsamındaki amaçlara göre  biz Tire Kültür Envanteri basılmasını beklerken, devletimizin kaynakları kullanılarak  yayımlanan fotoğraf albümü bizleri çok üzmüştü. İzmir Üniversitenin imzaladığımız protokole rağmen derneğimizi dikkate almaksızın iş ve eylemlerini sürdürmesi  ve  yayımlanan Tire Fotoğraf Albümünde derneğimizin hiç bir katkısı yokmuş gibi davranması sonucunda  yasal haklarımız saklı kalmak koşuluyla imzaladığımız protokolü 2012 yılında tek taraflı iptal ettik."dedi. 

DERTLERİ BAĞI KORUMAK DEĞİL, ÜZÜM YEMEK 
İzmir Üniversitesine imzaladıkları protokole uymaması nedeniyle güvenmediklerini ve  Tire'nin temel dinamiklerini dikkate almadıkları için toplantıda dile getirilen hedeflerle ilgili samimi bulmadıklarını söyleyen Seyfullah Ayvalı,  "İzmir Üniveristesi Tire’nin tarihi eserlerini korumak ve envanterini hazırlamak amacıyla protokol gücünü kullanarak Tire'de bir toplantı tertip ediyor ama ne  hikmetse Tire tarihi konusunda pek çok akademik çalışmaya kaynak olmuş Munis Armağan'ı görmezden geliyor. Bu nasıl bir mantıktır? Herhalde yayımlamış oldukları Tire Fotoğraf albümü kitabında akademik terbiyeden yoksun bir şekilde  kasıtlı eksikliklere ve bilinçsiz yanlışlıklara ortak olmayıp, imzaladığımız protokolü tek taraflı iptal ettiğimiz için derneğimizden çekiniyorlar. Hiç kimse kusura bakmasın biz Tire kültürü konusunda oldukça hassas bir derneğiz.  Bazıları gibi alkış peşinde değiliz. Asıl amacı  üzüm yemek olanların, üzüm bağlarını  dert ettiğini söylemesi hiç de inandırıcı değil. Stajyerlik faaliyetleri  ile Tire'nin tarihi dokusunu korumak mümkün olamaz. Ciddi işleri ciddi yöntemler ve ciddi ekiplerle yapılmalıdır.   Tire Kültür Envanteri konusu, Tire hakkında üç beş cümle ezberleyip tekrarlamakla  halledilemez. Korumaktan bahsedenler,  tarihi kent dokumuzun tam ortasına AVM dikilerek katledilmesine neden ses çıkaramıyor ? "şeklinde konuştu.  

Ayvalı ayrıca, Tire Kültür Derneği tarafından çalışmaları sürdürülen Tire Kültür Envanteri projesinin Araştırmacı Yazar Munis Armağan denetiminde tamamlandığını ifade ederek, Tiredeki tarihi eserleri Kültür Bakanlığının resmi kayıt sistemi ve formalarına uygun şekilde kayıt altına aldıklarını söyledi. 

Editör: Haber Merkezi