Tire’nin tarihi ve kültürel zenginliğini gelecek kuşaklara aktarmak için İzmir Üniversitesi tarafından sürdürülen çalışmalara İzmir Rehberler Odası’ndan destek geldi. Daha fazla turist getirilmesi için destek sözü veren ve Tire gezisine katılan rehberler önemli tavsiyelerde bulundu. 


İzmir Üniversitesi tarafından başlatılan, İzmir Valiliği, yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlar ile İzmir’de eğitim veren diğer üniversiteler işbirliğinde Tire’nin tarihi ve kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi çalışmalarına bir destek de İzmir Rehberler Odası’ndan geldi. Başkan N. Nebil Altınel eşliğinde önce İzmir Üniversitesi’ni ziyaret eden ve 2011 yılından bu yana süren çalışmaların geldiği nokta hakkında bilgi alan 37 Turist Rehber ile turizm firmalarının yetkilileri, Tire’nin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret etti. Ziyaret boyunca İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk’ten tarihi eserler, el sanatları ve yemek kültürü hakkında bilgi alan Turist Rehberleri, turistik gezi programlarında Tire’nin daha fazla yer alması konusunda projeye destekleme sözü verdi. 
Gezi sırasında Turist Rehberlerinin’ de dikkatini çeken 15’inci yüzyıldan kalma Chapelle de la Sainte Vierge ayazması üzerine inşa edilen Şemsi Mescidi, Agia Kiryaki şapeli ile yan yana yükselen Ekinhisarı camisi, bazı camilerde bulunan Davut yıldızları gibi daha pek çok tarihi eserin farklı dinlere mensup turistleri bir araya getirecek önemli bir merkezi oluşturduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Tire’deki çok sayıda Bizans çarşısı, Beylikler ve erken Osmanlı dönemi yapıları, Yahudilerden kalan kültürel miras rehberlerimizin ilgisini çekti. Turist Rehberleri, Yahudi ve Ortadoks turistlere, bir Osmanlı kasabası ve Beylikler dönemine ait eserleri görmek isteyen yerli ve yabancı turistlere yönelik tur programları hazırlamak için ortak çalışma yapmaya karar verdi” açıklamasında bulundu. 

TİRE’NİN TURİZM POTANSİYELİ DAHA ÖNCE KEŞFEDİLMELİYDİ
Yemek kültürü, geleneksel şekilde sürdürülen el sanatlarının teşhir edildiği tarihi çarşısı, Osmanlı sanat eserleri, Bizans döneminden günümüze ulaşan çarşısı ve Museviliğin izlerini yerinde görmek isteyenler için Tire'yi herkese tavsiye edeceklerini söyledi. Tarihi eserlere ait hikayelerinde ilgi çekici olduğunu ifade eden Altınel, ülkemizden ve her ülkeden kültür turizmi ile ilgilenenler için Tire'nin bir hazine niteliğinde olduğunu belirtti.

TİRE TURİST KAFİLELERİNİN İHTİYAÇLARI İÇİN HAZIRLANMALI
Turist sayısının artırılması ve Tire’nin ihtiyaçlarına yönelik tespitlerini de paylaşan Altınel, “Tespit ettiğimiz kadarıyla şehir merkezinde umumi bir tuvaletin bulunması Tire’deki en büyük ihtiyaçtır. Otobüsler için park yerlerinin ve tarihi eserlerin güzergahları üzerinde hizmet verecek tuvaletlerin bulunması rehberlerimizin işini daha da kolaylaştıracaktır. Bunun yanında tarihi binaların yakınlarındaki çöp konteynırlarının, çarşı içindeki yapıları gizleyen tabela ve tentelerin de kaldırılmasını önerebilirim” dedi. Tire içindeki yollarda da düzenlemeler yapılması gerekliliğini tespit eden Nebil Altınel, hazırladığı raporu gezi sonrasında İzmir Valiliği, Tire ve İzmir Büyükşehir Belediyesine sundu. 

Editör: Haber Merkezi