Tire’de 8 Mayıs’ta düzenlenecek fotoğraf sergisinde, İpek Yolu’nun başladığı nokta olan Çin’in birbirinden özel fotoğrafları,  sanatseverlerle buluşacak. Tire’nin fotoğrafları da Çin’de açılacak sergilerde yayınlanacak. 

Ercan ÇELİK

Çinli ve Türk sanatçıların ortaklaşa düzenledikleri organizasyon Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Tire Belediyesi’nin de desteğini aldı. 5 fotoğrafçı 1 yazar ve 3 televizyon ekibinin 27 günlük Türkiye turunda hem fotoğraf çekiliyor, hem de bu serüven belgesel olarak kayda alınıyor. Türkiye programı çervesinde Çin’de çekilden fotoğraflar, Tire Belediyesi’nin de katkılarıyla Tire’de açılacak sergide yayınlanacak. Sergi 8 Mayıs 2015 günü Tire Belediye Binası’nda açılacak olup, 3-4 gün ziyarete açık olacak.

Proje ile ilgili olarak HaberTire Gazetesi’ne konuşan grup sorumluları, projeyi tüm detaylarıyla anlatarak, “Yaklaşık 2000 yıl önce, Avrasya kıtasının ataları diğer birçok ülkeyle bağlantı kanalı kurmak için oluşturduğu yol “İPEK YOLU” dur.İpek yolu’nun   başlangıç  noktası  XİAn  "Sai  Li si"  Chang'an  (yani   ipek   ülke),    bugünkü    İstanbul'da bitiş noktasıdır. Miladi 555 yılında, İki Nasturi rahip kral Doğu Türkistan bölgesindan geçerken tapınağın duvarında fresk boyalı (ipekböceği batı haritasını) görmüş ve bu sanat onların aklında yer etmiştir. Bundan dolayı Çin ipekböceği ve ipek teknolojisini Bizans’a götürmüş. Bu haber Konstantin’i çok sevindirmiştir. Ayrıca bu sanat sonsuza kadar Çin Sanat Koleksiyonu’nda değerli bir yer edinmiştir.

Tang hanedanlığından sonra Doğu Roma imparatorluğu Çin’e doğru zarif altın ve gümüş dolu kervanlar göndermiştir. Tabiiki de ipek yoluyla sonunda Avrupa ile uzun süre karşılıklı yapılacak ticaretleri doğurmuştur. Bugünlerde yabancı ve yerli turistler tarafından ziyaret edilen Shaanxi müzesi krallıkların göz kamaştırıcı zenginliklerini bizlere göstermektedir.

İpek yolu, Bu yol boyunca bulunan ülkeler için müreffeh bir yol kurmak ve karşılıklı kültür alışverişi yapmak. Bu nedenle, dünyanın tarihi ve kültürel mirasını temsil etmektedir.

Antik çağlardan bu yana, Çin-Türk kültürleri ve uygarlıkları çok eskilere dayanan bu iki ülke zamanla kendi şanlı tarihlerinin oluşturmuşlardır. Öncelikle bugün Çin’in Xian(Eski başkent) şehrinden gelen Fotograf sanaçı grubu büyük Türk halkına selamlarını getirdiler. Tekrardan ipek yolunun kültür alışverişini canlandırmaya katkıda bulunmak ve (İpek Yolu Rüyası . Şehrin Renkleri)isimli yapılan fotoğraf galerisi sezgisel bir sanat formu, Türk halkına yeni ipek yolunun nasıl olacağı hakkında bilgi vermek ve Çin - Türk   halkıyla yeniden inşa edilen köprülerle Çin’nin doğal güzelliklerini ve gizemli kültürünü paylaşmaktır. Ayrıca bu sergiyi misafirpever Türk insanları ile paylaşmaktan gurur duyuyoruz.” Dediler.


TİRE’NİN FOTOĞRAFLARI ÇİN’DE YAYINLANACAK
Sanatçıların Çin’de çektikleri fotoğraflar, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde açılan sergilerde yayınlanacak. Buna karşılık, bu 27 günlük turda Türkiye’de çekilde fotoğraflar da Çin’de açılacak sergilerde sanatseverlerle buluşacak.


SANATÇILAR
Hui Jing Peng (Grup Lideri)
Shaanxi Eyalet Hükümeti Danışmanlık Ofisi Araştırma Görevlisi
Shaanxi Eyaleti Radyo Televizyon Üniversitesi Profesörü
Shaanxi Eyaleti Uluslarası Kültür Değişimi Onursal Başkanı
Yazar Ressam Yönetmen Fotoğrafçı


Zhao Kang(Grup Başkan Yardımcı)
Shaanxi Eyaleti Haber ve Fotoğrafçılar Enstitüsü Başkanı
Kıdemli Fotoğrafçı

Fu XiaoMing(Genel Sekreter)
Shaanxi Eyaleti Radyo Televizyon Üniversitesi Profesörü
Xi'an Güzel Sanatlar Akademisi Yardımcı Başkan
《Doğu Çin Havayoları İş Seyahat》Dergisi Başeditörü
Yazar Ressam

Liu YunHe(Üye)
Xi'an Fotoğrafçılar Derneği Başkan Yardımcısı
Shaanxi Motor Sporları Derneği Başkanı

Zhan Qin(Üye)
Shaanxi Eyaleti Minuo Kültür Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Sahibi
Film Yapımcı ve Yönetmen


ÇİN TARAFI
Shaanxi Eyalet Hükümeti Tanıtım Müdürlüğü
Shaanxi Eyaleti Tarih Araştırma Merkezi
Shaanxi Eyaleti Haber ve Fotoğrafçılar Enstitüsü
Shaanxi Eyaleti Uluslarası Kültür Değişimi Vakfı
Shaanxi Eyaleti Kültür Sanayi Odası
HuaShang Medya Holdingi


TÜRK TARAFI
T.C. Turizim ve Kültür Bakanlığı
T.C. Turizim ve Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü
Ankara Büyükşehir Belediyesi
Tire Belediyesi

Editör: Haber Merkezi