Kent kültürüne ve tarihe verdiği önemle adından sıkça söz ettiren Tire Belediyesi, Tire’nin 3. Kütüphanesi olan İbn-i Melek Kütüphanesi’ni Tirelilerin hizmetine açtı.

Ergün ÇELİK

Tire Belediyesi tarafından aylardır yapılan çalışmalar sonuçlandı ve ilçemiz bir kütüphaneye daha kavuştu. ‘İbni Melek İnteraktif Araştırma Kütüphanesi’ adı verilen ilçemizin yeni bilgi merkezinde şuan için 13 bin 500 adet eser yer almakta. Başkan Çiçek’in yaptığı konuşmada, “kütüphane açılışını öğretmenlerin önemsemeyip gelmeyişlerinin üzüntü verici olduğunu” söylemesi programın dikkat çeken yönü oldu.

 

ESKİ ŞEHİR SİNEMASI BİNASINDA KURULDU

Kitap okuma seviyesi Türkiye ortalamasının üstünde olan ilçemiz, bir güzel kütüphaneye daha sahip oldu. Tarihi el yazması eserlerin yer aldığı Kültür Bakanlığı Necip Paşa Kütüphanesi ile Kültür Bakanlığı Halk Kütüphanesi’nden sonra Tire Belediyesi tarafından ilçemize bir yeni kütüphane daha kazandırıldı. ‘İbni Melek İnteraktif Araştırma Kütüphanesi’ adıyla kurulan kütüphane, Tire 4 Eylül Şehir Stadyumu’nun alt köşesinde yer alan ve yakın zamana kadar Şehir Sineması olarak kullanılan Belediyeye ait binada oluşturuldu.

10 KATEGORİDE TOPLAM 13 BİN 500 ESER YER ALACAK

Toplam 13 bin 500 eserin yer aldığı Tire’nin yeni kütüphanesinde, eserler 10 farklı kategoride bir araya getirildi. Bu kategoriler; “Tarih, Coğrafya-Biyoloji”, “Edebiyat”, “Din”, “Sanat”, “Dil ve Dil Bilimi”, “Genel Konular”, “Teknoloji”, “Doğa Bilimleri ve Matematik”, “Toplumsal Bilimler” ve “Felsefe ve Psikoloji” oldu. Fatih Altın’ın Müdürü olduğu Tire’nin yeni kütüphanesinde toplam 4 personel Tireli kitapseverlere hizmet verecek. Kütüphane, hafta içi her gün mesai saatleri içinde açık olacak.

İSTEYEN KİTAP BAĞIŞI YAPABİLECEK

Kütüphanede üyelik sistemi ile çalışılacak. Dışarı kitap verilmeyecek. İsteyen vatandaşlar, kütüphanede bulunan internet bağlantısına sahip 6 bilgisayar aracılığı ile ‘interaktif kitap hizmeti’ de alabilecek. PDF formatında kitaplardan faydalanabilecek. Belgesel izleyebilecek. Araştırma yapabilecek ve istediği alanda çıktı alabilecek. Ayrıca kütüphaneye kitap bağışlamak isteyen vatandaşlar, kitap bağışlayarak kütüphanenin daha da büyümesine katkı sunabilecek.

TİRELİ YAZARLAR DA AÇILIŞTA YER ALDI

Dün açılışı yapılan ilçemizin yeni bilgi ve kültür merkezinin açılış törenine çok sayıda konuk yer aldı. Belediye yöneticileri, siyasi isimler ve Tireli yazarların yer aldığı açılış öncesinde katılımcılara kokteyl verildi. Tire’nin yetiştirdiği usta sunucu Şeref Şenki’nin sunuculuğunu yaptığı törende, yer alan isimler arasında; Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Halil Çulhaoğlu, CHP İlçe Başkanı Şenol Sardoğan, Tire Belediye Meclisi CHP üyesi Necmettin Uçmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler, Necip Paşa Kütüphanesi Müdürü Ali İhsan Yıldırım, Halk Kütüphanesi Müdürü Oğuzhan Günebakan, Tire Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Hızlan, Tire 1922 Kulüp Başkanı Metin Sarayköylü ve Tireli yazarlar; Orhan Aksay, Yılmaz Göçmen, Mehmet Kemal Erdoğan, İsmet Çallıbay, Ekrem Güneş, Mustafa Tanyeli vardı.

ÇİÇEK KÜTÜPHANELERE BÜYÜK ÖNEM VE DESTEK VERDİKLERİNİ BELİRTTİ

Törende kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “1893 yılında Tire ile hiç alakası olmayan Necip Paşa isminde bir zat ilçemize gelip, ilçemize güzel bir kütüphane yapmıştır. Günümüze kadar gelen ve halende aktif olarak çalışan Necip Paşa Kütüphanesi, sahip olduğu 2 bin 600 el yazması eser ile alanında Türkiye’nin 2. önemli kütüphanesidir. İlçemizde bir de Belediyemizin de yeni yerinin yapımında tüm imkanlarının seferber ettiği ve yeni bir bina inşa ettiği, Atatürk Parkı içindeki Halk kütüphanemiz var.”

ÇİÇEK ÖĞRETMENLERİN KÜTÜPHANE AÇILIŞINA ÖNEM VERMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Çiçek sözlerinin devamında kütüphane açılışına gelmeyen öğretmenlere sitemde bulundu; “Bugün burada açılışını yapacağımız Belediyemize ait ilçemizin 3. kütüphanesi ile ilçemizin çok güzel bir bilgi merkezine kavuşmuş olacak. Bugün buraya birçok konuk gelmiş durumda yalnız bir şey eksik. Burada öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi göremiyorum. Gönül isterdi ki onlar da olsun. Şuanda saatlerimiz mesainin bittiğini göstermekte. Özellikle yeni nesil öğretmenlerimiz başta olmak üzere, mesai sonrası kahvehanelere gitmek yerine buradaki açılışa gelebilir, öğrencilerini buraya gelmeleri için yönlendirebilirdi. Sadece eski öğretmen arkadaşlarımızdan bazılarını bugün burada görüyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından, kütüphaneye kitap bağışı yapan isimlere, hazırlatılan ‘teşekkür belgeleri’ Belediye Başkanı Tayfur Çiçek tarafından takdim edildi. Akabinde kütüphanenin açılışına geçildi. Başkan Çiçek ve konuklar hep birlikte Kütüphaneyi kurdelasını keserek hizmete açtı. Katılımcılar, gezip inceledikleri kütüphaneyi oldukça beğendi ve emek verenlere teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi