Tire’nin Gökçen Kasabasına ismini veren Kuvayi Milliye kahramanı ve şehitlerinden Gökçen Hüseyin Efe’nin Ödemiş’in Kaymakçı mahallesindeki kabri saygı bekliyor.

 

Dilek AYVALI

 

Efenin kabrinin bulunduğu alanda yer alan boş gazino binası ve bakımsız haliyle şu an sarhoşların izbe mekânı olarak terk edilmiş ve ilgisizliğe mahkûm edilmiş bir görüntü veriyor.   Belde belediyelerinin kaldırılmasından önce Kaymakçı Belediyesi tarafından efenin kabrinin bulunduğu alana yapılan gazino binası uzun süre içkili restoran olarak işletildikten sonra daha sonra işletmenin faaliyetlerini durdurması ile birlikte içki içmek için izbe bir mekân arayan vatandaşların mekânı konumuna gelmiş durumda. Gökçen Efenin kabrinin sahipsiz bir şekilde ilgi bekler konumda olması Ödemişli ve Tireli vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

 

TARİHİMİZE BÜYÜK SAYGISIZLIK

Gökçen Hüseyin Efe’nin Küçük Menderes Bölgesinin yetiştirdiği en önemli Kuvayi Milliye kahramanlarından biri olduğunu hatırlatan Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Gökçen Efe, kuvayi milliye döneminde vatanımızı savunmak için canını ortaya koyan ve verdiği mücadele ile milli mücadelemizin seyrini değiştiren aziz vatan şehitlerimizdendir. Halkımızın hatıralarını her daim yaşattığı ve mücadelesi ile gurur duyduğu efemizin kabrinin terk edilmiş bir şekilde bırakılması bizleri son derece üzüyor” dedi.

 

Kaymakçı Belediyesinin mahalleye dönüştürülmeden önce Gökçen Efe’nin kabrinin bulunduğu alana içkili gazino yapmasının sorumsuz belediyecilik anlayışına bir örnek teşkil ettiğini sözlerine ekleyen Ayvalı, “Daha önceki dönemde bu alana yapılan eğlence mekânı, Gökçen Efenin manevi hatırasına karşı zaten bir sorumsuzluk ve duyarsızlık örneği olarak Efe’yi sevenler tarafından şiddetle eleştirilmişti. Ancak şu an gelinen aşamada oradaki gazinonun faaliyetlerine son vermesiyle birlikte bu alan tamamen terk edilmiş bir mekân olarak sarhoşların izbe buluşma yerine dönmüş durumda. Efemizin kabrinin bakımsızlığı ve etrafındaki boş içki şişeleri ile yaratılan çevre kirliliği tarihimize büyük bir saygısızlıktır” şeklinde konuştu.

 

 

ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILMALI

Gökçen Efenin kabrinin Ödemiş Belediyesince bir an önce yeniden düzenlenerek Efenin şanına uygun hale getirilmesini beklediklerini söyleyen Seyfullah Ayvalı, “Efe kültürüne sevdalı Ödemişteki ve Tire’deki arkadaşlarımız ile konuyla yakından ilgileniyoruz. Dernek olarak durumu Ödemiş Belediyesi yetkililerine aktardık. En kısa sürede ilgileneceklerini ifade ettiler. Zaten o alan örendiğimiz kadarıyla hazineye ait bir alan. Üzerindeki terk edilmiş gazino binasının da Ödemiş Belediyesine devrolduğunu tahmin ediyoruz. Yani o bina ya tarihe saygı çerçevesinde uygun bir şekilde kullanılmalı ya da yıkılarak Efemizin kabrinin bulunduğu alan bir anıt mezar olarak çevre düzenlemesi yapılmalı. Bunun önünde herhangi bir engel olacağını düşünmüyoruz. Ödemiş Belediye Başkanı Sayın Mahmut Badem’in de duyarsız kalmayacağını tahmin ediyoruz. Yapacakları iyileştirme çalışmaları için şimdiden teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Ayvalı, Tire Kültür Derneği’nin Gökçen Efe’nin kabrinin bulunduğu alanda yapılacak düzenlemelerde üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını ifade ederek, “Bu konuyu yakından takip edeceğiz” şeklinde konuştu.   

 

 


Editör: Haber Merkezi