Milli Mücadelenin kahraman efelerinden Gökçe Hüseyin Efe 96. vefat yıldönümünde anıldı

Dilek AYVALI

Tire Kültür Derneği'nin Eğridere Gökçen Efe Derneği ile birlikte Tire Eğridere Köyü’nde düzenlediği programda,  Milli Mücadelenin kahraman efelerinden Gökçe Hüseyin Efe,  vefatının 96. Yıldönümünde saygı ve hürmetle anıldı.

Programda kısa bir konuşma yapan Eğridere Gökçen Efe Derneği Başkanı Serdar Günay, “Gecemize katılan ve katkı veren tüm dostlarımıza sonsuz teşekkürler. Biz kültürümüze elimizden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Yeni türkülerimiz ve oyunlarımız derleniyor Mehmet amcamız sayesinde. Geçmişten günümüze bu kültürün taşınmasında katkılarından dolayı kendisini derneğimizin onursal başkanı yapmaya karar verdik” dedi.

 

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “EĞRİDERE, KÜLTÜRÜN BEŞİĞİ OLMUŞ ENDER KÖYLERİMİZDEN BİRİDİR”

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Gökçen Efe'nin Kuvayi Milliye mücadelesinde oldukça önemli bir yeri olduğunu hatırlatarak, "Türklerin Anadolu’yu yurt edindiği yüzyıllarda Şeyh Bedrettin gibi oldukça önemli bir tarihi şahsiyetin ailesi tarafından kurulan Eğridere köyü,  yüzyıllar boyunca zulme karşı mücadelenin, kültürün beşiği olmuş ender köylerimizden biridir. Bu güzel Yörük köyümüzün Kuvayi Milliye sürecinde de Gökçen Efemiz ile birlikte batı cephesinin önemli savunma hatlarından birini oluşturmuş ve işgale karşı onurlu bir şekilde vatanını savunmuştur. Gökçen Efe'mizi ve milli mücadele şehitlerimizi her yıl gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle bu köyümüzde anmayı büyük bir sorumluluk olarak biliyoruz. Bu vesileyle tüm milli mücadele kahramanlarımızı ve efelik kültürümüzün tüm halk kahramanlarını bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz" dedi.    

Programda, Araştırmacı Yazar Necat Çetin’in yaptığı araştırmalar neticesinde derlediği Gökçe Hüseyin Efe’nin hayatı ve Küçük Menderes Havzasındaki Kuvayi Milliye mücadelesi anlatıldı. Katılımcıların soruları ile süren programda, Gökçen Efe'nin kişiliği, Efelik kültürü ve Kuvayi Milliye ruhu hakkında sohbetler yapıldı.

Anma programında daha sonra Eğridere türkü ve zeybek oyunlarının kaynak kişisi Mehmet Yavaş, Eğridere Gökçen Efe Derneği’nin Onursal Başkanı ilan edildi ve Gökçen Efe Dernek binasında zeybek gösterileri  yapıldı.

Editör: Haber Merkezi