Türk düğün geleneğinin önemli bir ayrıntısı olan, ‘gelini baba ocağından atla alıp kocasının evine taşıma’ töreni, modern çağın getirdikleriyle birlikte zamanla büyük oranda yitip gitti. Atın yerini son model otomobiller aldı. Bugün bazı Anadolu kasabalarında çok az rastlanan bu güzel gelin taşıma geleneği, Tire’de önceki gün en renkli haliyle yaşandı.

UNUTLMAZ BİR DÜĞÜN OLSUN İSTEDİ
İlçenin kırsal mahallelerinden Küçükburun köyünde yaşayan ve incir tüccarlığı ile uğraşan Fatih Bacaksız (26) isimli genç damat, ilçe merkezinde bulunan gelin hanım Nazan Yaşar’ı baba evinden almaya atla geldi. Dört yıldır nişanlı olduğu genç kızla nihayetinde evlenebilme mutluluğuna ulaşan genç adam, bu unutulmaz günü daha da unutulmaz kılmak için geleneksel bir yöntemi uyguladı.
Gelenek ve göreneklerine bağlı bir aile olduklarını belirten genç damat, atla gelin alma kararını nedenini; hem geleneklerin hatırlanması ve yaşatılması, hem de bu özel günün hiç unutulmaması şeklinde açıkladı. 

“YA NASİP” DEDİ, ATA BİNDİ
Oldukça heyecanlı ve mutlu olduğu görülen damat, gelinin baba evinin önüne geldiğinde sağdıçları ve arkadaşları ile davul zurna eşliğinde bol bol çiftetelli oynadı ve sevincini arkadaşları ile paylaştı. Daha sonra maniler ve davul zurna eşliğinde evden çıkarılan gelin, “Ya nasip !” diyerek, ailesinin yardımı ile ata bindirildi. Hayatında ilk kez ata binen gelin, ilk anlarda korku ve kaygı yaşadı. Çevresindekilerce yatıştırılan gelin, topluluğun harekete geçmesi ile yeni evine ve yaşamına doğru alkışlar arasında ilerledi.

Editör: Haber Merkezi