Tire’deki programların tecrübeli ismi Tire Belediyesi Basın Sorumlusu Şeref Şenki’nin sunuculuğunu yaptığı konferansa Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Doğukan Eroğlu, Tire Belediye Başkanı’nın eşi Necibe Duran, Tire İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, Tire Jandarma Komutanı Teğmen Okay Cansu, Tire Müftüsü Şaban Sadan, Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, MHP Tire İlçe Başkanı Bilal Kıvrak, TÜGVA Başkanı Mesut Şaşmaz, Yaren Kültür Sanat Kulübü Başkanı Halil Altın, TİROMDER Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak ile Tire ve çevre ilçelerden ilgili vatandaşlar katıldı.

Prof. Dr. Ekici, “DOĞAL MİRAS ALANLARINA SAHİP TİRE KORUNMALI”

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu SOKÜM Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici, böyle bir gecede bizi bir araya getirerek beni sizlerle tanışma fırsatı sundukları için kendilerine çok teşekkür ederim. Kültür denince bugün UNESCO tarafından ikiye ayrılmış bir alandan bahsediyoruz. Bunlardan birisi somut kültürel miras alanları ve doğal miras alanları dediğimiz alanlar ki Tire bunlardan çokçasına sahip. Bir diğeri de somut olmayan kültürel miras dediğimiz Bizim kuşaktan kuşağa aktarmakta mükellef olduğumuz Bize bir miras olarak atalarımızdan devredilmiş olan alanlar. Evliya çelebi 1671-1672 yıllarında İzmir ve çevresini dolaşıyor. İzmir bu konuda çok şanslı illerden biri. Neden derseniz, Evliya’nın gezdiği Osmanlı coğrafyasında gerek Kafkaslar gerek Balkanlar gerek Afrika kıtasına kadar çok geniş bir alanı dolaşıyor evliya. Bize 10 ciltlik bir anıt eser bırakmıştır. Bu anıt eser içinde en geniş olarak anlattığı yerlerden biri de İzmir ve çevresi” dedi. Seyahatname nedir seyyah nedir diyerek sunuma başlayan Prof. Dr. Metin Ekici, sunumunda Evliya Çelebi’nin Tire’yi nasıl anlattığını fotoğraflar ile dinleyicilere aktardı. Ekici, doğal miras alanlarına sahip olan Tire’nin korunması gerektiğine de dikkat çekti.

Tire Kültür Derneği Başkanı Ayvalı, “TARİHTEN BU YANA TİRE ÇOK DEĞERLİ ve ZENGİN KÜLTÜREL HAZİNEYE SAHİP”

Konferans sonunda konuşmacı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu SOKÜM Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici’ye çiçek takdim ederek teşekkür eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı konuşmasında şunları kaydetti, “Tarihten bu yana Tire çok değerli çok zengin kültürel hazineye sahip. Bizlere de bunları korumak düşüyor. Tire Kültür Derneği olarak yapılacak çalışmalara hazırız. Bu tür çalışmaları geçmişte de yaptık. Tire Kültür Envanterini derneğimizin onursal başkanı A. Munis Armağan önderliğinde hazırladık. Gelecekteki çalışmalarda bu envanter bizlere ışık tutacaktır. Öte yandan Nevruz ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda Tire Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik” dedi.

Tire Kaymakamı Çobanoğlu, “BİR HAZİNENİN ÜSTÜNDE YAŞIYORUZ”

Prof. Dr. Metin Ekici’ye bir çiçek takdim eden Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, “Prof. Dr. Metin Ekici, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Tire’nin kazandırılması ile ilgili çalışmalarda bize yol gösterdi. Bu akşamki bu güzel konferansta da Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Tire ile çok güzel bilgiler verdi. Bir hazinenin üstünde yaşıyoruz. Benim amacım ve hedefim, sizlerin de desteği ile bu hazinenin üzerindeki tozu aralamak ve bu hazineyi tekrar insanların hizmetine sunmak. Tire çok önemli şehir. Osmanlı döneminde vilayet merkezi Tire’nin eski önemine kavuşmasını ve o enerjinin tekrar yaşanmasını sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Tire Belediye Başkan Yardımcısı Doğukan Eroğlu, Prof. Dr. Metin Ekici’ye teşekkür ederek kendisine Tire Belediyesi’nin kültür yayınlarını hediye etti.

Editör: Haber Merkezi