Ergün ÇELİK

Tire’de eğitim camiasının yakından tanıdığı Yazar Cahit Kaya’nın son kitabı “Babam Gıdaklıyor” çıktı. “gülmece, insanı gülünç olmaktan kurtarır” düşüncesiyle gülmece ağırlıklı öyküler yazan Cahit Kaya, yeni kitabında yine birbirinden güzel cümlelerle okuyucuları güldürmeyi başardı. Yazar Cahit Kaya’nın yazdığı son kitabın detay bilgileri ise şu şekilde;

“Gülmece türünde bir roman. Dokuz yaş üstü herkesin beğenerek okuyacağı bir kitap. Üreticiler, rekabetin alıp başını gittiği dünyamızda, kolay, ucuz, çok üretmeyi amaçladılar. Her şey kar üzerine kurulu olduğu için, özellikle gıdalarda GDO’lu ürünler pazarları doldurdu. Sağlıkçılar, uzmanlar, “Doğal beslenin,”diye bağırıp duruyorlar. İnsanlar koşullar gereği büyük kentlere sıkışmışlar. Doğal ürünlere dar gelirli kesimin ulaşması neredeyse olanaksız. Kentte oturan ATAMAN ailesi, doğal ürünlerin lezzetiyle büyümüştür. Bu ailenin, çevrenin etkisiyle doğal ürünlere ulaşma çabası, gülmece biçiminde aktarılıyor. İnsanın doğasında hayvan sevgisi vardır. Apartmanda evcil hayvan beslemek değişik sorunlara neden oluyor. 
Özellikle okumuş, kültürlü kişilerde evcil hayvan besleme çabası biraz fazla. Bu aileler TÜRÜNK’ün kuş sevgisiyle bambaşka yöne yelken açıyorlar. Hem evcil hayvanlarını daha kolay, sorunsuz besliyorlar hem de GDO’suz ürünlere ulaşıyorlar. İşin ilginç yanı da bu aileler normal mutfak masraflarına ayda ne kadar harcıyorlarsa ondan daha az bir ücretle bu işi başarıyorlar.
İnsanlar okudukları kitaplardaki, izledikleri filmlerdeki olumlu karakterlerin adlarını çocuklarına koyarlar. Bu adların anlamları olumsuz olsa bile. Ölüm anlamına gelen Memati de olduğu gibi… 
“BABAM GIDAKLIYOR,”kitabında, TÜRÜNK (Aktif, faal çalışkan),
ARLAT : (Biricik oğul, anaların en çok üstüne düştükleri oğul, Oğul sözcüğü hem kız hem de erkek çocuk anlamına gelirdi.) ATAMAN (Ulu, saygı değer ) gibi eski Türkçe kişi adlarına rastlıyoruz. İnsanların çoğu çocuklarına ad vermekte zorlanıyor. İlginç, az kullanılan adları çocuklarına koymak istiyorlar. Hem geçmişimizle bağ kurmak hem de dilimizi yaşatmak adına anlamları çok güzel olan Türkçe adları Cahit KAYA’nın her yapıtında görüyoruz. 
Türklerde kadın erkek ayrımının olmadığını kişi adlarından anlayabiliriz. Aynı ad hem kız çocuklarına hem de erkek çocuklara konulabilir.”

Editör: Haber Merkezi