Ergün ÇELİK - Eşsiz yeşilliği ve doğasıyla olduğu kadar, ot yemekleri kültürüyle de adından sıkça söz ettiren Tire’de 3. Geleneksel Girit’ten Tire’ye Lezzet Festivali coşku içinde kutlandı. Havanın da güzel olmasını fırsat bilen vatandaşlar, festivalin yapıldığı alana akın etti. Tire’ye bağlı Turgutlu Köyü’nde gerçekleştirilen etkinliğe ilgi yoğun oldu. Festivali gezmeye gelen konuklara Tire’ye özgü keşkek ikramı yapıldı. Programın sunuculuğunu, deneyimli sunucu Şeref Şenki yaptı. Birbirinden renkli anların yaşandığı festivale yerli yabancı yaklaşık 5 Bin ziyaretçi katıldı. Tire İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler festival alanına giren çıkan tüm araçları didik didik ararken, insanların kalabalık olduğu yerlerde ise sık sık kontrollerde bulundu.  Alanda kuş uçurtmayan jandarma vatandaşa güven verdi. 
Sarmaşık’tan Ebegömeçi’ne, Turpotu’ndan, Şevketibostan’ına kadar Tire’ye özgü bir çok otun satışa sunulduğu festivale şehir dışından da çok sayıda ziyaretçi katıldı.

KÖYLÜLER KENDİ ÜRÜNLERİNİ SERGİLEDİ
Yaklaşık 1 ay öncesinden festivale hazırlanmaya başlayan Turgutlu Köyü sakinleri kendi ev yapımı ürünlerini kurulan tezgahlarda satışa çıkardı. Zeytinyağı, salça, köy yumurtası ve ev ekmeği gibi ürünler ziyaretçiler tarafından kapışıldı. Köylüler festivalden son derece memnun kalırlarken bir sonraki festivali iple çektiklerini dile getirdiler. 


“FESTİVALİMİZ YILDAN YILA BÜYÜYOR”
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festival ile ilgili olarak açıklama yapan Tire Giritliler Derneği Başkanı Serhan Aydın; “Festivalimiz yıldan yıla büyüyor” dedi. Aydın açıklamasında “Bu festivalin amacı Türkiye genelindeki Giritlileri ve Girit dostlarını bir araya getirip kültürümüzü tanıtmaktır.  Eşimiz dostumuz, arkadaşlarımız Türkiye’nin dört yanında yaşayan Giritliler bu festivale katıldılar. Bu seneki katılım sayımız aşağı yukarı 5 Bin kişi. Çeşitli etkinlerimiz, gösterilerimiz ve sergilerimiz var. Tabii ki bunlar tek başına dernekle yapılan şeyler değil. Tire Belediyesi’nin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de çok büyük destekleri oldu. Bu festivalimizin bir önceki festivallerden farkı biraz daha uluslararası boyut kazanmış olmasıdır. Girit’ten çok misafirlerimiz geldi. Almanya’dan İngiltere’den ve Yunanistan’dan çok sayıda misafir katıldı. Festivalimizi her yıl biraz daha geniş kapsamlı olarak sürdürmeye çalışacağız” dedi.

“GİRİT DEMEK MEDENİYET DEMEKTİR”
Kendisi de bir Girit göçmeni olan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Bugün buraya sizleri çeken, bir nesil, iki nesil önceden Girit’in havasını soluyan hisseden, orada yaşayan insanların torunları olmanızdır. Bu öyle bir hava ki; mıknatıs gibi sizi Tire’nin Turgutlu Köyü’ne getiriyor ve bu insanların bir araya gelme ihtiyacını hissettiriyor. Girit demek eşittir medeniyet demektir. Giritliler bulundukları şehirlerin daima lokomotifi olmuştur. Bundan sonraki hedefimiz önümüzdeki sene daha çok Giritliyi veya kendini Giritli hisseden insanları burada buluşturmak. Çünkü dünyamızın artık kavgaya gerginliğe ihtiyacı yok. Dostluğa ihtiyacı var. Barışa ihtiyacı var. Burada komşumuz Yunanistan’ın adalarından gelen misafirlerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnşallah biz de dedelerimizin, nenelerimizin yaşadığı toprakları en kısa zamanda ziyaret edeceğiz. Üçüncüsünü düzenlediğimiz festivalimize katılımınızdan ötürü hepinize şükranlarımı sunuyorum.  Doya doya bu günün tadını çıkaralım” 

Öğle saatlerinde Turgutlu mahallesinde başlayan festival gün batımına dek sürerken etkinlikte ot toplama yarışması, gençlerin ot yemekleri yarışması, amatör Girit yemekleri yarışması, oratoryo ve halk oyunları gösterileri ile Türk Sanat Müziği dinletileri gerçekleştirildi.




Editör: Haber Merkezi