2 yıl Kore’de aktif olarak savaşın içinde yer alan Erdem, gençlere vatana cansiperane şekilde sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

Tire’deki hayatta kalan birkaç Kore Gazisi’nden biri olan Mehmet Erdem, şuanda 97 yaşında. Yaşlılığa bağlı birkaç sağlık sorunu dışında başka şikayeti olmayan asırlık çınar, halen çakı gibi. Kore Savaşı’ndan ve yakından görme fırsatı bulduğu Gazi Mustafa Kemal’den bahsederken gözleri dolan asırlık Gazi, ülkemize yönelik gizli ve açık saldırılar ile oynanan oyunlara işaret ederek gençlere “Vatana, canınız pahasına sahip çıkın” çağrısında bulundu. 


1919 RİZE KALKANDERE DOĞUMLU
1919 yılına Rize’nin Kalkandere ilçesinde doğan, çocukluk ve ilk gençlik yılları burada geçen Kore Gazisi, kerestecilik işiyle uğraştığını ve 1941’de mesleğinden dolayı Tire’ye geldiğini, ondan sonra da buraya yerleşip kaldığını belirtti. Tire Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşayan ve bir kısmı İstanbul’da yaşayan sahip olduğu 4 çocuktan dolayı bir ayağı hep İstanbul’da olan Mehmet Erdem, her şeye rağmen Tire’den vazgeçemediğini söyledi.


1950’DE KORE’YE GİTTİ
1949 senesinde, gecikmeli bir şekilde askere gittiğini belirten Gazi Mehmet Erdem, Adapazarı’nda bulunan 17. Tümen’e bağlı 67. Alay’da asker olduğunu ve sonradan arkadaşları ile birlikte 1950’de başlayan Kore Savaşı’na gönderildiklerini söyledi. 


9 KURŞUN YARASI SONRASINDA MUCİZE KURTULUŞ
1950 ile 1953 yılları arasında aktif (fiilen) olarak süren savaşta 2 yıl boyunca kalan, manga komutanlığı yapan ve bu süre içinde tam dokuz kez kurşun yarası alan Kore Gazisi, büyük mucize eseri hayatta kalabilmiş. Japonya’nın başkenti Tokyo’da da tedavi gördüğünü belirten asırlık Gazi, o günleri hiç unutmadığını göğsünde taşıdığı 4 madalya ile göstermekte. 


“VATAN İÇİN UYANIK OLMALIYIZ, BİRLİK OLMALIYIZ”
Savaşla ilgili acı tatlı birçok anısı bulunan, bir asırlık ömrü ile adeta yaşayan cumhuriyet tarihi kitabı gibi olan Kore Gazisi Mehmet Erdem, son olarak şunları söyledi; “Gavurda oyun da, sinsi plan da bitmez. Uyanık olmalıyız. Birlik olmalıyız. Kurtuluş Savaşında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Mareşal Fevzi Çakmak Paşa, Kara Kazım Paşa ve silah arkadaşlarının bu vatanı nasıl işgalden kurtardıklarını unutmamalıyız.” 

Editör: Haber Merkezi