Merkezi İzmir’de bulunan ‘Hakikat Toplumu ve Barış Yurdu Derneği’nin Tire temsilcisi Ali Haydar Öztürk’ün davetlisi olarak Tire’ye gelen ve Tire Öğretmenevi’nde bir grup vatandaşa konuşan “Gezi” eylemlerinin ‘anti kapitalist Müslüman’ı İhsan Eliaçık, hükümete sert eleştiri ve ithamlarda bulundu. Eliaçık’ı dinleyenlerin çoğunluğunun sol görüşte kişiler olması dikkat çekti.

Ergün ÇELİK


Geçen yıl Mayıs ayında İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda başlayan, aylarca süren, can kayıplarının ortaya çıkmasına sebep olan Gezi olaylarının dikkat çeken isimlerinden biri olan, eylemcilere verdiği ‘vaaz’larıyla tanınan ve kendisini ‘anti kapitalist Müslüman’ olarak tanımlayan ilahiyatçı yazar ve aktivist İhsan Eliaçık, dün Tire’ye geldi.
Merkezi İzmir’de bulunan ‘Hakikat Toplumu ve Barış Yurdu Derneği’nin Tire temsilcisi Ali Haydar Öztürk tarafından Tire’ye davet edilen Eliaçık, Türkiye’nin birçok kentine sıçrayan ‘Gezi’ olayları sırasında hükümeti hedef alan dikkat çeken, birçok kesim tarafından da büyük eleştirilere uğrayan, konuşmaları ile bilinen biri.

‘GEZİ OLAYLARI’ İLE ADINI DUYURDU
Tire Öğretmenevi bahçesinde çoğunluğu sol görüşlü öğretmenler olmak üzere yaklaşık 20-25 kişilik bir gruba konuşma yapan Eliaçık, İslam dini ile ilgili kişisel görüş ve yorumlarından bahsetti. Bugüne kadar, 1995 yılından bu yana, 25 kitap yazdığını belirten Eliaçık, kendisinin siyaseti, politikayı eleştirmediğini, konuları dini açıdan eleştirdiğini iddia etti. Eliaçık, bir ülkede muktedir (iktidar) kimse, vergileri toplayan kimse sadece onun eleştirilmesi gerektiğini, başkasının eleştirilmemesini belirtti. 

Dine göre üstünlüğün takvaya göre, yani kişinin başkalarına ve çevresine zarar vermekten kaçınmasına göre olduğunu ifade eden Eliaçık, “Siz inanılan ve güvenilen biri misiniz ? Çünkü Müslüman ve mümin bunu başaranlara denir” şeklinde konuştu.  

ELİAÇIK ‘NAMAZ KILAN İLE KILMAYAN EŞİT’ DEDİ
“Namaz kılan ile namaz kılmayan eşittir, aynıdır !” diyerek dikkat çeken bir sözde bulunan Eliaçık, günümüzde Kur’an ve Peygamber ile ilgili birçok yanlış anlayışın hakim olduğunu iddia etti. Kur’an’da yer alan ‘cennet’ ve ‘cehennem’ kavramlarının bu dünya ile bu dünyada oluşan ortamlarla ilgili olduğunu iddia eden Eliaçık, “Cennet bu dünyada barış, huzur, eşitlik, kardeşlik ve paylaşımın olduğu yere denir. Cehennem ise bunların olmadığı yer ve ortamlara denir.” şeklinde konuşarak iddiada bulundu.

Kur’an’daki savaş ve barış, cennet ve cehennem ile ilgili tüm ayetleri inceleyip analiz ettiğini ve bunları bir araya getirerek bu konularda saptamalarda bulunduğunu ifade eden Eliaçık, İslam’da hangi dinden, görüşten, mezhepten olursa olsun suçsuz, günahsız insanları öldürme diye bir şey olmadığını ifade etti. 

ELİAÇIK, TİRE’DEN SONRA DİDİM’E GİTTİ
Eliaçık açıklamalarının ardından, kendisini dinleyenlerin sorularını aldı ve onları kendi görüşleri doğrultusunda cevapladı. Tire Öğretmenevindeki uzun süren konuşmasının ardından ilçeden ayrıldı ve benzer bir etkinlikte bulunmak üzere Aydın’ın Didim ilçesine gitti.

Editör: Haber Merkezi