Ergün ÇELİK / ÖZEL HABER

Bektaşi inanışında ikinci bir pir olarak tanınan Balım Sultan’ın ölümünden sonra Yavuz Sultan Selim’in Kumandanlarından Şehsuvaroğlu Ali Bey tarafından 1519 yılında yaptırılan Balım Sultan Türbesi bir süredir bakımsızlığıyla gündemdeydi. Bununla birlikte gözü dönmüş define avcıları geçtiğimiz yıllarda türbelere girerek kazı yapmış, tahribata uğratmıştı. Üst üste gelen olumsuz haberlerden sonra Balım Sultan Türbesi’nden bu defa güzel haber geldi. Almanya’da yaşayan ve Tire ile hiçbir alakası olmayan bir Türk Aile, tesadüfen geldikleri Tire’de Balım Sultan Türbesini ziyaret etmek istedi. Ziyaret sırasında Türbenin çok bakımsız olduğunu ve etrafının çöplerle dolu olduğunu gören aile vakit kaybetmeden türbe için temizlik çalışması başlattı.

PIRIL PIRIL YAPTILAR

Almanya’da özel bir şirkette kalite mühendisi olarak çalışan 40 yaşındaki Hüseyin Ak, ailesiyle birlikte Geçtiğimiz Aralık Ayı’nda Tire’ye gezmeye gelmişti. Tire’den Kuşadası’na dönerken yolda Balım Sultan Türbesi’nin tabelasını gören Hüseyin Ak, eşiyle birlikte türbeyi de ziyaret etti. Türbeye geldiklerinde harabeye dönmüş, sahipsiz içler acısı bir tabloyla karşılaşan Ak Ailesi, Türbenin içine girdiklerinde ise durumun daha da vahim olduğunu gördü. Konuya duyarsız kalmayan Ak Ailesi türbe yakınında bulunan temizlik malzemeleriyle o gün kabataslak bir temizlik yapmıştı.

8 AY SONRA YENİDEN GELDİLER

Geçtiğimiz Aralık Ayı’nda türbenin durumunu gören Hüseyin Ak, yaz tatili için tekrar Türkiye’ye döndüğünde türbenin durumunu anne ve babasıyla paylaştı. Tüm aile üyeleri yaklaşık 10 kişi yeniden türbeye gelen Ak Ailesi, türbede derinlemesine bir temizlik çalışması başlattı. Türbelerin bezlerini ve halılarını yıkayan aile, temizliğin kalıcı olması ve içeri kuş ve sineklerin girmemesi için pencerelere sineklik taktı.

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hüseyin Ak, yaptığı açıklamayla Türk Halkı’na seslendi. Bu gibi kutsal mekanların kesinlikle sahipsiz bırakılmaması gerektiğini söyleyen Ak, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; Alevi, Sunni, Türk, Kürt farketmeksizin buraları bizim ortak değerlerimizdir. Bu zatların yüzü suyu hürmetine Türkiyemiz bu günlere geldi. Osmanlımız büyüdü şahlandı. Buraya ziyaret için gelen kişilerden ricam bu türbenin içine para atmasınlar. Sadece bu türbenin içinde ya da etrafında çöp bırakmasınlar yeter. Türkiyemizi kirletmesinler ve türbemize sahip çıksınlar.

Editör: Haber Merkezi