Tire Belediyesi, Ege ve Atılım Üniversiteleri tarafından ortaklaşa düzenlenen “Tire Araştırmaları” Sempozyumu’na 88 bilim adamı ve araştırmacı katıldı

Ergün ÇELİK

Tire Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Ege ve Atılım Üniversiteleri tarafından ortaklaşa düzenlenen “Tire Araştırmaları” Sempozyumu başladı. Tire Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenen açılış törenine, Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Özgenoğlu, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü, Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Akif Erdoğru, Atılım Üniversitesi TUTAM Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şule Pfeiffer Taş, Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, İzmir Musevi Cemaati Temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı. Tire Belediyesi Kültür ve Şehir Sineması salonlarında 2 gün sürecek sempozyumda 88 bilim adamı ve araştırmacı toplam 14 oturumda Tire’yi her yönüyle tartıştı. Sempozyumdan çıkan sonuç ise daha sonra kitap haline getirilecek.


TARİHİ DOKUSU KORUNMUŞ
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Akif Erdoğru, Tire’nin, köklü bir geçmişe sahip olduğu ifade ederek, ilçenin tarihi dokusunu koruyan ender kentlerden biri olduğunu söyledi. Erdoğru, “ Kültür şehri olan Tire aynı zamanda Ahiliğin merkezi, cömertliğin kaynağıdır. Ünlü gezgin Evliya Çelebi eserlerinde Tire’yi öve öve bitiremiyor. Bu güne kadar benzer sempozyumları birçok yerde düzenledik. Önümüzdeki günlerde Bayındır ve Birgi’de gerçekleştireceğiz” dedi. 


“ANTİK TİRE TOPRAĞIN 3 METRE ALTINDA”
Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire’nin araştırılacak zengin konu ve kaynaklara sahip olduğunu belirtti. İlçede yürütülen restorasyon ve restitüsyon projelerini anlatan Çiçek, “Bütün imkanlarımızı ilçemizin tanıtımı için seferber ediyoruz. Tire’de, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne kayıtlı toplam 459 tescilli eser yer alıyor. Gerçekleştirdiğimiz, projelerle Tire’nin tarihini ayağa kaldırıyoruz. İlçe bazında toplam 30 restorasyon ve restitüsyon projesi yürütüyoruz. İzmir Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek aldık. Geniş bir kültür mozaiğine sahibiz. Farklı dinlerden farklı insanlar uzun yıllar bir arada barış içinde yaşamayı başarmışlar.  Tire’nin mevcut değerlerinin açığa çıkarılmasında düzenlenen sempozyumun önemi büyük. Toprağın 3 metre altında Efes dönemine ait başka bir Tire duruyor. Arkeolojik kazıların başlatılması için üniversitelerden destek bekliyoruz” diye konuştu. Başkan Çiçek’in yaptığı çağrıya Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü, üniversite olarak olumlu yanıt verebileceklerini kaydetti. “ÇEKÜL’ün, Birgi’de başardığı işleri Tire’de de görmek istiyoruz diyen Silkü, Tire’nin UENESCO adaylı için adım atılacağını da sözlerine ekledi. Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Özgenoğlu ise Tire’nin zengin kültürü ve tarihiyle elde ettiği birikimleri gelecek kuşaklara aktaracak potansiyele sahip olduğunu belirterek, üniversitelerin ilgili alanlarını ortak platform oluşturmak amacıyla göreve çağırdı. 


OTURUM BAŞKANLARI
Sempozyumda gerçekleştirilecek toplam 14 oturumun başkanlıklarını, Prof. Dr. Bayram kodaman, Prof. Dr. Refet Yinanç, Prof. Dr. Ersin Doğer, Prof. Dr. Sabri Sürgevil, Prof. Dr. Süleyman Özkan, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Prof. Dr. Enver Konukçu, Prof. Dr. Ahmet Özgiray, Prof. Dr. Gül Tuncel, Prof. Dr. Tuna Ertem, Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Erdem Ünver, Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu ve Prof. Dr. İlhan Erdem üstlenecek. Bilim adamları, akademisyen ve araştırmacılar Tire’nin tarihi, kültürel, sosyolojik ve ekonomik potansiyelini her yönüyle masaya yatırdılar.

Editör: Haber Merkezi