Yetenek Sizsiniz Türkiye yarışmasına katılarak ilk performansının ardından ikinci tura kalan Tireli Ahmetcan Taşal, ikinci turda elendi. Yarışma programının televizyonda yayınlanmasının ardından, Ahmetcan’ın ailesi Acun Medya’ya tepki gösterdi.

 

Ercan ÇELİK

 

Televizyonda yayınlanan programla ilgili HaberTire’ye konuşan Ahmetcan Taşal’ın abisi Dündar Taşal, sahnelenen performansın neredeyse yarısının kesilerek yayınlanmasına tepki gösterdi. Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü 2. Sınıf öğrencisi olan Dündar Taşal, Sanata ve emeğe saygı gösterilmediğini söyledi.

Performansın elenmesine kesinlikle herhangi bir tepki göstermediklerini vurgulayan Taşal, “Büyük emeklerle sahneye koyduğumuz gösterinin sadece yarısı yayınlandı. Bu da hem ekibi, hem de bizleri son derece üzdü. Emeğe saygı gösterilmeli.” Şeklinde konuştu.

Dündar Taşal, tepkisini şu sözlerle dile getirdi; “4 Şubat 2014 salı akşamı kardeşim Ahmetcan Taşal, ailem, yardımcı olan hocalarımız ve yarışmaya destek olan Tire Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü öğrencileri ile birlikte televizyon karşısına oturduk ve yarışma saatini beklemeye başladık.


Elendiğimizi biliyorduk ama hep beraber toplandık ve yaptığımız işten duyduğumuz gurur ile Tiremizin gençlerini ve kardeşim Ahmetcan Taşal'ı izleyerek destek olmak istedik. Yarışma başladı. Ilk sırada gördük kendimizi ve heyecan ile sessizliğe dönen bir kalabalığın içinde izleyeceğimiz görüntüye kenetlendik. Ama bu uzun sürmedi. 2-3 dakika içinde performans son buldu ve performans sonrasında yorum yerine saçma sapan reyting konuşmaları yerini aldı. Tahminen 6-7 dakika bu konuşmalara şahit olduk ve oylama sonucunu gördük. Elendik fakat kaybetmedik aksine sanata gönül vermiş 18 genci kazandık! Ve gurur duyduğumuz bu gençlerin başarısını alkışladık. Küçük bir ilçeden böylesine sanat dolu bir işin ve böyle bir sanatın içinde yer almış olan kişilerin emeğini izledik. Fakat işin sanat kısmını sadece biz gördük yaptığımız işin tamamını bildiğimiz için! ...

Çünkü;

Her saniyesinde dahi ne yapacağımızı planlayarak, müziğin içerisindeki her saniyede her adımımızı müziğe göre yorumlayarak, içerisine imgeler, ince detaylar, anlamlar yükleyerek hazırlamış olduğumuz çakal çökerten zeybeğinin hikayesi ile birlikte sunduğumuz zeybek oyunu koreografisini biz 6 Dakika'ya yerleştirirken izlediğimiz proğram bize bu koreografiyi kafasına göre keserek 2 dakika 58 saniye gibi bir sürede sundu! Şimdi bu koreografiyi hazırlayan, müziğin ayarını yapan, sahnede rol alan o gençler bu sanat için zaman harcadılar, emek verdiler. Bu çalışma için yapılan provalar haftalarca devam etti. Insanlar işlerinden, derslerinden fedakarlık ettiler. Bu gösteri için hazırlanıp Tire'den kalkıp İstanbul'a gittiler. Televizyona çıkacak olmalarının, Tire'yi temsil edecek olmalarının verdiği heyecanı yaşadılar. Aileler, akrabalar, komşular, arkadaşlar bu gençleri izlemek için biz gibi işlerini bırakıp televizyon karşısında yerlerini aldılar. Fakat kesmelerden dolayı ne izlediklerini anlayamadılar, kimseyi göremediler!


Şimdi bu gençlerin beklentisi ve bunun karşısında gördükleri ve içine düştükleri hayal kırıklığı n'olacak? Bu sanatı icra icra etmiş gençlerin emeği n'olacak? Bu sanatı ortaya çıkarmak için kafa yoran ve zaman harcayan kişilerin emekleri n'olacak? Bu nasıl bir yetenek yarışması? Benim hazırlayıp sunduğum yeteneğimi sen keserek kafana göre sunacaksan halka, ben neden yapıyorum bu işi? Türkiye ismi geçiyor yarışmanın adında hani nasıl izleyecek Türkiye benim gerçek performansımı? Benim sanat görüntümü kesiyorsun fakat kendinizin yorum yerine yaptığınız reyting amaçlı saçma konuşmalarınızı kesmiyor yayınlıyorsunuz! N'oldu? Türkiye güldü eğlendi değil mi? Yetenek konuşuldu, icra edilen sanat konuşuldu değil mi? Yetenek sizler için önemli değil esas olan gülmek eğlenmek çünkü sanat sadece gülmekten, eğlenmekten ibaret değil mi? Ama ya özümüz, benliğimiz... Sanata ve sanatçıya hiç bir zaman değer verilmedi bu ülkede, yarışmanın adı yetenek yarışması olsa da...


Biz yetenek sergilemek istedik sadece, gülüp eğlenmek değil...

Elenmiş olmamıza değildir tepkim, sadece bu gençlerin ve destek verenlerin emeğine saygısızlık yapılmış olmasına üzüldüm!

Tebrik ederim o sahneye çıkma cesareti göstermiş olan gençler! Kutluyorum hepinizi. Sanat dolu günleriniz olsun.”

Editör: Haber Merkezi