Ege Üniversitesi, TÜBİTAK-ARDEB programının, en fazla proje ile başvuruda bulunan ve projesi en çok kabul edilen üniversitesi oldu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) altında 2017 yılında verdiği destek istatistiklerini yayınladı. Bu istatistiklere göre Ege Üniversitesi 2017 yılı ARDEB projelerinde; en fazla proje başvurusu yapan ve en çok sayıda projesi kabul edilen üniversite oldu. Ege Üniversitesi, projelere aktarılan bütçe sıralamasında ise 27,41 milyon TL ile üçüncü sırada yer aldı.

Ege Üniversitesi’nin ARDEB başarısını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, ulusal ve uluslararası alanda hedeflerine emin adımlarla yürüdüklerini ifade ederek, “ARDEB Programında göstermiş olduğumuz başarı 2019 yılında ‘Araştırma Üniversitesi’ olma hedefimize bizi daha da yakınlaştırdı. Akademisyenlerimiz bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyorlar. EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisimiz, Teknoparkımız, bilimsel alt yapımız ve ürettiğimiz projelerle ‘Araştırma Üniversitesi’ olmayı hak ediyoruz. Bu hedefler doğrultusunda kısa zaman önce Ege Üniversitesi Proje Süreçleri Yönetim Sistemi (BABSİS ) ve Akademik Veri Yönetim Sistemi (AVESİS) programlarını üniversitemiz akademisyenlerinin hizmetine sunduk. Bu programlarımız sayesinde akademisyenlerimizin proje süreçlerini daha rantbl ve hızlı bir hale getirirken disiplinler arası bir network ağını da faaliyete geçirdik. Bu network sayesinde sanayicimizin de akademisyenlerimize daha rahat ulaşmasını sağlayacağız. Ayrıca araştırma projelerimizin daha şeffaf ve başarı endeksli ölçülebilirlik koşulları ile birer çıktıya dönüşmesine özen gösteriyoruz. Bu yatırımlarımızın ve motivasyonumuzun daha büyük başarıları getireceğine inanıyorum. Akademik ve idari çalışanlarımızla bir bütünlük içerisinde çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi, 382 proje başvurusu ile Türkiye’de en fazla proje başvurusu yapan üniversite oldu. Ayrıca İzmir genelinde yapılan 863 proje başvurusunun yüzde 44,3’ü Ege Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi. Proje kabullerinde ise Ege Üniversitesi kabul edilen 81 projesiyle Türkiye’de en fazla projesi kabul edilen üniversite oldu. İzmir genelinde kabul edilen 176 projenin yüzde 46’sına yine Ege Üniversitesi araştırmacıları imza attı hayata geçirilen bu projeler sonucunda Ege Üniversitesi altığı 27,41 milyon TL proje bütçesi ile Türkiye’de en fazla proje desteği alan 3. üniversite oldu. İzmir genelinde 2017 yılı proje bütçelerinden elde edilen 65,11 milyon TL’nin yüzde 42,1’i ise Ege Üniversitesi araştırmacılarının projelerine verildi.
Kaynak: iha