Engelsiz tüm insanlara, ‘siz de her an engelli olabilirsiniz, bizim yaşadıklarımıza kayıtsız kalmayın, hayatı bize zorlaştırmayın’ diyen engelli vatandaşlar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle, 1 gün de olsa seslerini duyurabildi.


Ergün ÇELİK


Sahip olduğu engelden çok, engelsiz olan insanların çıkardığı engellere üzülen ve onlarla mücadele etmek zorunda kalan engelli insanları hatırlamak, onları anmak ve anlamak için Dünyadaki tüm engellilere ithaf edilen “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”, ilçemiz Tire’de de çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

Tire Engelliler Derneği, Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi, Halk Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Kursu ve Özel Uzman Dost Eli Rehabilitasyon Merkezi’nin birlikte organize ettikleri etkinliklerin ilk bölümü Cumhuriyet Meydanı Atatürk anıtı önünde yapıldı. Dernek Başkanı Emel Çakıcı ve dernek üyeleri, törene katılan tüm vatandaşlar ve Tire’deki tüm engelliler adına anıta çelenk bıraktı. Ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. törende sunuculuğu Okul öğretmenlerinden Mehmet Karacan yaptı. Erdem Can ise işitme engelliler için törendeki konuşmaları işaret dili ile anlattı.

“BU ÇAĞDA ‘BENİM ENGELİM YOK, OLMAYACAK’ DEMEK CESARET İSTER !”
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, engelliler adına Mehmet Türküm yaptı. Türküm konuşmasında; “Çağımızda engelli doğmanıza gerek yok ! Ülkemiz ve dünyada engelli olmak çok kolay. Yanlış beslenme şartları, kullanılan ilaçlar, hastalıklar, şiddet, savaşlar, kazalar, doğal felaketlerin hepsi sizi bir anda engelli yapabilir. Benim engelim yok, olmayacak demek cesaret ister. Bu gerçekleri görüp, aklımızdan çıkarmayıp, her geçen gün tüm dünyada sayısı artan engellilere hayatı kolaylaştıran önlemler almalıyız. Ülkemizde son yıllarda engellilere yönelik birçok gelişme ve hizmet var. Bizim umudumuz ve muradımız bunların daha da iyileştirilmesi ve geliştirilmesidir. Bu umut ve beklentilerin sadece bizim değil, gelecekte herkes için olduğunu unutmayalım. Engelli olmak, yaşama engelli olmak değildir.” dedi.

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ BOL BOL EĞLENDİ
Günün bir diğer programı İstasyon Mevkiinde bulunan Belediye Hangar Salonu’nda gerçekleştirilen özel eğlence programı oldu. Salonu dolduran engelli bireylerimiz, aileleri ve organizasyonu gerçekleştiren resmi ve özel kuruluşların öğretmenlerinin yer aldığı salon eğlence programında, engelliler öğretmenleri yardımıyla hazırladıkları gösterileri sundu, şiirler okudu, şarkılar söyledi ve programın finalinde ise hep birlikte piste çıkıp gönüllerince dans etti. Programda, Tire Emniyet Müdürlüğü Toplum Polisi Birimi memurları beraberinde getirdikleri meyve suyu ve kekleri engelli gençlere dağıtarak, onların yanında olduklarını gösterdi.

DERNEK BAŞKANI ŞİİR OKUDU
Engellilerin yaşamının kolaylaştırılması gerektiğini belirten Tire Engelliler Derneği Başkanı Emel Çakıcı, “Engelli olmak sadece bizim sorunumuz değil, tüm toplumun sorunudur. Tüm insanlarımız ve vatandaşlarımız, kendileri de engelli olabileceği gerçeğini de göz önünde bulundurarak, bizim hayatımızı kolaylaştırmak adına gayret göstermelidir. Bu insani bir gayrettir.” dedi. Tire’deki devlet ait engelli okulunda 92 öğrencinin bulunduğunu, Derneklerine üye olan engelli sayısının ise 329 olduğunu belirten Emel Çakıcı, programda bir de şiir okudu. Çakıcı, kısa şiirinde, duygularını şöyle dile getirdi;


“Ben de sizler gibi geldim dünyaya.
Koşmak, oynamak isterdim hayatta.
Ne yazık ki kader izin vermedi bana.
Sırası geliyor, şükrediyorum engelli olduğuma.
Sevip seviliyorum, tüm insanlarca …”

Editör: Haber Merkezi