Ercan ÇELİK

 

Toplu Konut Sitesi’nde her Pazartesi yasadışı olarak kurulan Pazar yeri, geçtiğimiz haftalarda Tire Belediyesi tarafından kaldırıldı ve tekrar kurulmasına izin verilmiyor. Bunun sonrasında Toplu Konut Sitesi Başkanı Aysun Sertkaya ve bir grup vatandaş, toplu konut sitesindeki pazarı geri istediklerini belirterek, Tire Belediyesi’ni suçladılar.

 

SALI PAZARI KORUNMALI

Bazı çevreler, bu krizden yola çıkarak semt pazarları kurulması fikrini ortaya atınca, Tire Belediyesi bir anket düzenledi ve konuyu hemen halka sordu. Belediyenin, Tire çapında esnaf, memur, ev hanımı, işçi gibi toplumun çeşitli kesimlerinden oluşan 1400 kişiyle birebir yaptırdığı anketin sonucuna göre, Tireliler meşhur Salı pazarının korunmasını istiyor. Anket sonucunda 1400 kişiden 84 kişinin semt pazarı fikrini onayladığı, geri kalan bin 316 kişinin semt pazarına karşı olduğu belirtildi.  Yani, anket sonucuna göre %94’lük bir kesim Tire’de semt pazarı kurulmasını istemiyor.

 

ÇARŞI ESNAFI TEPKİLİ

Toplu Konut Sitesi’ndeki Pazar yeri kriziyle birlikte ortaya atılan semt pazarı konusunda ise çarşı esnafı ve pazarcılar tepkili. Dünyanın en büyük 2. Pazarı olarak gösterilen Tire Salı Pazarı, şu anda dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinde binlerce kişilik ziyaret alıyor. Görüşlerine başvurduğumuz bazı esnaflar, Tire’de açılacak semt pazarlarının Salı pazarının küçülmesine ve bir süre sonra bitmesine yol açacağını belirtiyor. Tire’nin Salı pazarı gibi hem turizm hem de ekonomik olarak büyük bir değere sahip olduğunu vurgulayan çarşı esnafı, farklı yerlerde semt pazarları açılmasın fikrine son derece tepkili.

 

ESNAF DÖRT GÖZLE SALIYI BEKLİYOR

Çarşı içerisindeki dükkan sahipleri ise zaten bunalımlı bir dönemden geçtiklerini ve neredeyse hiç iş yapmadan kepenk indirdiklerini söyleyerek, dört gözle Salı gününü beklediklerini belirttiler. Toplu konut sitesinde ya da Tire’nin başka bir yerinde kurulacak semt pazarlarının hem pazarcılar hem de çarşıdaki işyeri sahipleri için büyük bir yıkım olacak gibi görünüyor.

Editör: Haber Merkezi