Tire’de Türk Asil Irkı Müsabaka Horozu yetiştiricisi Murat Kalev, hayvan hakları kanunundaki bazı değişiklikler nedeniyle Müsabaka Horozu’nun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek bir açıklama yaptı.

 

Ergün ÇELİK

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Tireli Horoz Yetiştiricisi Murat Kalev yaptığı açıklamada sekiz yıldır Müsabaka Horozu yetiştirdiğini belirterek; “ Meclis alt komisyonu’nda gündeme gelen hayvan hakları yasasında meydana gelen bazı değişikliklerin, yetiştirmiş olduğumuz asil ırk neslinin tükenmesine sebep olacağına inanıyoruz. Devlet Büyüklerimizden bu nadide hayvanların Deve Güreşi ve Boğa Güreşlerinde olduğu gibi gerekli önlemler alınarak çeşitli etkinlik ve olimpiyatlarda yarışmasının serbest olmasını istiyoruz.” dedi. Kalev, bu konuda bireysel olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na da bir mektup gönderdi.

  Tireli Horoz Yetiştiricisi Murat Kalev, Bakanlığa gönderdiği mektubun içeriğinde ise şu ifadelere yer verdi;


    Sayın Bakanım;

              Ben İzmir’in Tire İlçesi’nde Türk Asil Irkı Güreş Horozu Yetiştiriciliği yapmaktayım. Ben ve benim gibi birçok insan bu geleneğimizi babadan oğula, dededen toruna sürdürmektedir. Ama meclisimizin alt komisyonunda kabul edilen hayvan haklarındaki bazı değişiklikler Türk Asil Irkı Müsabaka Horozlarımızın yok olmasına, saf ırkının bozulmasına, gelecekte yok olup gitmesine sebep olacaktır. Yetiştirmiş olduğumuz türk asil ırkı, yaradılışlarından dolayı güreşmek mecburiyetindedir. Güreştirilmediği takdirde strese bağlı felç, tüy dökülmeleri, küskünlük, yem yememe ve çeşitli ölümler yaşanmaktadır. Çok güçlü fizikleri olmalarına rağmen iç güdülerinin isteklerini yerine getiremediklerinde gözümüzün önünde eriyip gidiyorlar. Bu onlara yapılabilecek en büyük kötülüktür. Sizlere bir örnek vermek istiyorum;
 Gökyüzü’nün en güçlü yırtıcılarından biri Şahin. Tutun bu hayvanı kafese kapatın. Yaşatamazsınız. Yaradılış itibariyle iç güdüsel olarak uçması gerekmekte,  iç güdüsel olarak avlanması ve canlı av yakalaması gerekmektedir. Bir çok ülkede şu anda bile yetiştirmiş olduğumuz asil ırkın safkanlığından bahsedilmektedir. Bir tek yumurtasını alabilmek için yurt dışından hiçbir masraftan kaçınmaksızın ülkemize gelen gönüldaşlarımızı da unutmamak lazım. Dünyanın bir çok yerinde horoz müsabakaları yapılmaktadır. Bu müsabakalar hem turizm, hem de vergi yönünden ülkelere katkıda bulunuyor.Siz sayın büyüklerimizden isteğimiz, asil ırkımız için deve güreşleri ve boğa güreşleri gibi çeşitli önlemler alınarak, örneğin (birbirlerine zarar vermemeleri için mahmuzlarının bağlanması, boksörlerin eldiven taktığı gibi, gagalarının özel aparatla bağlanması gibi) sürdürülmesini istiyoruz.  Müsabakaların vergilendirilmesi yurt dışından gelen güreş ırkı horoz yetiştiricilerinin ülkemize yapacağı katkıları göz ardı etmemeliyiz. Turizmin ilerlemesi, ülkemize döviz girişinde katkıda bulunulması, ve hiç bir ırkcılığın yapılmadığı dostluk ve kardeşliğin iç içe olduğu bu büyük camia’nın sesi’nin duyulmasını affınıza sığınarak siz Sayın Büyüklerimizden istiyoruz.

HABER VİDEOSU:


Editör: Haber Merkezi