Tadilata giren Ziraat Bankası Tire Şubesi’nin yeni tabelasında T.C. ibaresi yer almayınca Tire’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ayağa kalktı.

Ergün ÇELİK


HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Geçtiğimiz aylarda Ziraat Bankası Tire Şubesi binasının tadilata için boşaltılan banka, Toplu Konut Sitesi’ne taşınmış ve tadilat ve düzenleme işleri başlamıştı. Bir süredir devam eden çalışmaların ardından son haline yavaş yavaş kavuşan banka binasının tabelası da takıldı. Daha önce T.C. Ziraat Bankası yazan tabela, tadilattan sonra “Ziraat Bankası” bankası olarak değiştirilince Tire’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan Demokrasi Platformu, duruma tepki gösterdi. Atatürkçü Düşünce Derneği, Tire Kültür Derneği, Eğitim İş, Türk Eğitim Sendikası MHP ve CHP’nin yer aldığı olağanüstü bir toplantı yapan Tire Demokrasi Platformu konuyla ilgili bugün bir basın açıklaması yapma kararı aldı. Basın açıklaması, tadilatı süren banka binası önünde saat 12.40’ta yapıldı.

 

"TC" İBARESİNİN KALDIRILMASI SON DERECE DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Basın açıklaması Tire Demokrasi Platformu adına Murat Özan tarafından yapıldı. İlçedeki Ziraat Bankası Şubesi’nden ‘’TC’’ ibaresinin kaldırıldığını üzülerek öğrendiklerini kaydeden Murat Özan, “Önce inanamadık, gidip yerinde gördük. Atatürk Cumhuriyetinin değerlerinin tartışılır hale geldiği, getirildiği günler yaşıyoruz. Çözüm süreci ya da çözülme süreci, demokratikleşme paketi gibi cilalı sözler bölücü oluşumları cesaretlendirmekte, bizi ulus yapan değer ve semboller yok edilmekte. Türk bağımsızlık savaşı ve modernleşme atılımları ders kitaplarından başlayıp kamu kurum ve kuruluşlarından silinmeye çalışılmakta. Temeli 1863’te atılan Ziraat Bankası, Türkiye Cumhuriyeti’ne mal olmuş tarihi değeri de olan bir bankadır. Kurtuluş Savaşı sırasında oluşturulan Kuvayı Milliye birliklerinin giderlerinin karşılanabilmesi için Ziraat Bankası sandıklarından para alınıp askerlere tesisat sağlanmıştır. Türk çiftçisi ve köylüsünü tefecilerin elinden kurtarıp açtığı tarım kredileri ile ülkemizin kalkınmasında önemli rol üstlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin her köşesinde, kasabasından köyüne, mezrasından beldesine vatandaşlarına hizmet veren bu kurumun tabelasından "TC" ibaresinin kaldırılması son derece düşündürücü ve üzücüdür” dedi.

 

TC’NİN KİME NE ZARARI VAR?

Ülkeyi yöneten iktidarın yıllardır uyguladığı ekonomik politikalarla yurda maddi manevi zarar vermeye devam ettiğini iddia eden Murat Özan, “Ulusal değerlerimizi çok uluslu şirketlere peşkeş çekiyorlar. Son on iki yılda “benim bir görevim de ülkeyi pazarlamaktır” diyen zihniyet SEKA, TEKEL, TELEKOM, TÜPRAŞ, PETKİM, şeker fabrikaları, limanlar, bankalar ve binlerce şehit kanı ile sulanmış bu vatan topraklarını bir bir yabancılara sattılar. Bunlar yetmezmiş gibi özelleştirmeler bahanesi ile sıraya otoyollar, köprüler, elektrik santralleri, akarsular, Milli Piyango İdaresi ve devletin elinde kalan son bankayı da satma planları yapıyorlar. 2002’den bugüne gerek hisse olarak gerekse tamamen yabancılara satılan banka sayısı 19’dur. Ey iktidar, satmak istediğiniz milyarlarca dolarlık zenginlikleri halkımız sokakta bulmadı. O zenginliklerde mezardaki atalarımızın, gelecekte çocuklarımızın hakkı var. Cumhuriyet döneminde kazanılan değerlerimizin yok pahasına yabancılara pazarlanmasına karşıyız. Bayraktan, Atatürk’ten, TC’den neden rahatsızlık duyulur ki? TC’nin kime ne zararı var? Bir milletin, bir devletin en önemli göstergelerinden biri de simgeleridir. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devlet ise, bu devletin resmi kurumlarının tabelalarında yer alan TC, o kurumun Türkiye Cumhuriyetine bağlı olduğunun göstergesidir. Herhangi bir tabelada  ‘’TC’’  ibaresi görüldüğünde onun devletin bir parçası olduğu anlaşılır. Yani TC kurumsal bir kimliktir, tamamen sembolik bir ifadedir. Kimse o kurumun milliyetçi olduğunu, ırkçı, faşist olduğunu düşünmez” şeklinde konuştu.

 

HİÇBİR BAHANEYİ KABUL ETMİYORUZ

Ziraat Bankası’ndan TC’nin kaldırılmasının bir hata olduğunu ifade eden Demokrasi Platformu sözcüsü Murat Özan, “Kimse “buğday başağının üstünde varmış da, o yetermiş de” bahanesinin ardına saklanmasın. Biz vatandaş olarak hiçbir bahaneyi kabul etmiyoruz. “TC’’ den rahatsız olan bayraktan da rahatsızdır. Bayraktan rahatsız olan Atatürk’ten de rahatsızdır. Bir Türk vatandaşı Atatürk’ten neden rahatsızlık duyar? Bir ülke kurmuş, dünyanın sayılı devlet adamlarından birisi olmuş, milletimize büyük hizmetleri geçmiş bir devlet adamından neden rahatsızlık duyulur ki? Biz Tire Demokrasi Platformu olarak  bunu hata değil, büyük bir yanlış olarak görüyoruz. ‘’TC’’ ibaresinin derhal devletin, halkın bankası olan Ziraat Bankası tabelasına yeniden yazılmasını istiyoruz. Emperyalist ülkelerin ve dış güçlerin emellerine hizmet etmekten başka bir düşüncesi olmayan İktidar partisi göreve geldiği günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti düşmanlığı yapıyor. Başbakan ve yanındakiler, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bankası olan Ziraat Bankası önündeki TC ibaresini kaldırmakla ülkeyi bölmek için ne kadar azimli olduklarını gösterdiler. “Biz sandıktan çıktık, iktidarız dilediğimiz her şeyi yaparız” anlayışı 31 Mayıs Taksim Gezi Parkı direnişi ile son bulmuştur. Cumhuriyet kazanımlarını size ve yandaşlarınıza yedirtmeyeceğiz. Çünkü biz "ya bağımsızlık ya ölüm" diyenlerin torunlarıyız. Yaşadığımız ve soluk aldığımız sürece Cumhuriyet ve onun temsil ettiği değerlere yönelen saldırılara karşı koyacağız. Türk halkı ülkenin varlıklarının ticari mal gibi haraç mezat satılmasına asla izin vermeyecek. Tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin simgesi TC’yi silmeye kimsenin gücü yetmeyecek. Bölücüler ve Türk Kurtuluş savaşının sonuçlarından memnun olmayan emperyalistler ne denli uğraşırlarsa uğraşsınlar bu gerçeği değiştirmeye asla güçleri yetmeyecek. Tire demokrasi Platformu olarak son sözümüz, T.C. ibaresi bir an önce Ziraat Bankası önüne yazılmalı. Tüm halkımızı bu konuda duyarlı olmaya ve gerekli tepkiyi göstermeye davet ediyoruz” dedi.










HABER VİDEOSU:



Editör: Haber Merkezi