İnsan hayatının en kadim ve kutsal mesleklerinden biri olan öğretmenlik mesleği mensuplarına ülkemizde adanan 24 Kasım Öğretmenler Günü, yurdun dört bir yanında olduğu gibi ilçemizde de coşkuyla ve saygıyla kutlandı.
Ergün ÇELİK

İnsanlık tarihi kadar eski olan bilgiyi edinme ve bilgiyi iletme hususu, yani öğrenme ve öğretme, medeniyetin ilerlemesi ve merdiven misali basamak basamak yükselmesinin en önemli aktörleri hep öğretmenler olmuştur. Yaşadığımız ülkede ve sahip olduğumuz medeniyet içerisinde de hep önemsenmiş olan öğretmenlik mesleğine mensup vatandaşlarımıza adanmış olan ’24 Kasım Öğretmenler Günü’nü bir kez daha ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de kutladık.
Tire’de yapılan ‘Öğretmenler Günü’ kutlamaları iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. Programın ilk bölümü sabah saat 09:30’da Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Protokol üyeleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı törenlerde; İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut Atatürk anıtına çelenk koydu. Ardından Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Törenlerin meydanda yapılan bölümü bu şekilde sona erdi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlere katılanlar arasında; Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler, Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Çeltikcoğlu ve CHP İlçe Başkanı Şenol Sardoğan’da yer aldı.


TÖREN PROGRAMINI, “ÖMA SOSYAL BİLİMLER LİSESİ” ORGANİZE ETTİ
Programın ikinci aşaması saat 10:00’da başladı. Belediye Gösteri Merkezi’nde yapıldı. Tire Öğretmen Melahat Aksoy (ÖMA) Sosyal Bilimler Lisesi tarafından gerçekleştirilen tören programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programın sunuculuğunu aynı okulun öğretmenleri; Asiye Yıldırım Yağcı ve Kadir Karadoban yaptı.
Törende; emekli öğretmenler adına Ümmü Gülsüm Çıtak, göreve yeni başlayan genç öğretmenler adına ise Gökçen Anadolu Lisesi Rehberlik Öğretmeni Özlem Tığraklı birer konuşma yaptı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Tire Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut yaptı. 


“MESLEK HAYATIMIN EN ZOR GÖREVİ BU KONUŞMAYI YAPMAK OLSA GEREK !”
Ümmü Gülsüm Çıtak, emekli olmanın verdiği duygusallıkla yaptığı duygu dolu konuşmasında; “23 yıllık meslek hayatımın en zor görevi belki de bu olsa gerek; 24 Kasım Öğretmenler gününde emekli bir öğretmen olarak görev yapmak.
Bir öğretmen için meslekten ayrılış demek, dünyanın bütün çiçeklerinden kopuş ve onların güzelliklerini görememek demektir. Ama hiç silinmeyecek anılar ve hayaller bırakarak, sevdalar taşıyarak bu kutsal mesleği bizden sonraki öğretmenlere devretmenin mutluluğunu yaşıyorum. İnanıyorum ki bu meslekten bir Gülsüm Çıtak ayrılır, binlerce Gülsüm Çıtak bayrağı devralır. 
Öğretmenin en büyük tutkusu çocuk sevgisidir. Bu makam, önce çocuk sevgisi ile filizlenir, yeşerir. Onların en büyük mutluluğu, öğrencilerini hayata atılmış, ülkesine yararlı insanlar olarak görmesidir. Biz öğretmenler, öğrencilerinin gözünde çağlayan bir pınar gibiyiz. Bazen kızgın, bazen berrak, bazen serin ama hep sevgi doluyuzdur. 
Başta Baş Öğretmen Atatürk olmak üzere, ebediyete göç etmiş aziz öğretmenlerimi, rahmet, minnet ve şükranla anarken, emekli olan meslektaşlarıma, mesleğe yeni atanan genç arkadaşlarıma ve tüm eğitim camiasına sonsuz başarı ve mutluluklar diliyorum.“ dedi.


“YÜREKLERİ VATAN, MİLLET, BAYRAK SEVGİSİ İLE DOLU HOŞGÖRÜLÜ NESİLLER YETİŞTİRMELİYİZ”
Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut ise konuşmasında eğitimin ve öğretmenin önemini altını çizdi ve şu ifadelerde bulundu: “Bildiğiniz gibi, Atatürk’ün 24 Kasım 1928 yılında ‘başöğretmen’ sıfatını alması vesilesiyle, 24 Kasım gününü her yıl Öğretmenler Günü olarak kutluyoruz. 
Allah Resulü; ‘Ya öğretmen ol, ya öğrenen ol, ya da bunları seven ol, dördüncüsü olma helak olursun’ buyurmaktadır. Unutmayalım ki, eğitim be öğretime harcanan her emek geleceğe yakılan bir ışık, yükselmek ve ilerlemek demektir. Dünyada en zor iş insan eğitimidir. Devletler ve milletler savunmadan sonra en çok bütçelerini eğitim ve öğretime ayırmaktadırlar. 
Akıl fikir dünyamızın aydınlatıcıları öğretmenlerimizi sadece öğretmenler gününde değil, her zaman hatırlamalı sevgi ve saygıda hata yapmamalıyız. 24 Kasım 1928 Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Banisi ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenliğinin verildiği gündür. O diyor ki; ‘Öğretmenler! Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.’ Bu cümleden hareketler bütün dünyası dört yada beş şık ile sınırlandırılmış nesiller yerine fikri, vicdanı ve irfanı hür kendi şıklarını kendisi ortaya koyabilen, yürekleri vatan, millet, bayrak sevgisiyle dolu hoşgörülü ama boş görülü olmayan nesiller için mücadele etmeliyiz. Medeniyetler kurup, medeniyetler yıkan, insanlığı muasır medeniyetler seviyesine çıkaran gerçek kahramanlar öğretmenlerdir. Bilim ve teknoloji dünyasında iğneden ipliğe, iletişimden ulaşıma, taş devrinden uzay çağına her şeyin temelinde öğretmenler vardır. 
Bu anlamda tüm öğretmenlerimin önünde saygıyla eğiliyor, öğretmenler gününü en samimi duygularımla kutluyor, ölenleri rahmetle, sağ olanları da minnet ve şükranla yad ediyor, kutsi vazifelerinde muvaffakiyetler diliyorum. Saygılarımla Allah’a emanet olunuz!“


MESLEĞE YENİ BAŞLAYAN ÖĞRETMENLER, ‘ÖĞRETMEN ANDI’NI SÖYLEDİ
ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Ekin Yaren Koç, öğretmen sevgisini anlatan bir şiir okudu. Ardından mesleğe yeni başlayan ‘stajyer öğretmenlik’ süreci dolan asaletleri kabul edilen 8 bayan 7’si erkek toplam 15 yeni öğretmenin, isimleri okunarak sahneye çağrıldı ve hazırlanan masada bulunan Türk Bayrağına ellerini koyarak,  ‘Öğretmen Andı’nı ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi Coğrafya Öğretmeni Ahmet Sarıkaya’nın öncülüğünde okudu.


EMEKLİ OLAN ÖĞRETMENLERE ‘ŞEREF BELGESİ’ TAKDİM EDİLDİ
Akabinde, bu yıl emekli olan öğretmenlere, meslek hayatları boyunca gösterdikleri fedakarca çalışmalardan dolayı ‘Şeref Belgesi’ Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut tarafından takdim edildi. Program; “Öğrenci Gözüyle Öğretmen” konu başlığı ile ilçe çapında yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sürdü. İlkokullar arasında yapılan Resim Yarışmasında; 1. Gözdeniz Topçu (Bilgi), 2. Melih Güç (İstiklal), 3. Olcay Durgun (4 Eylül) oldu. Ortaokullar arasında yapılan Şiir Yarışmasında; 1. Gizem Aslan (Fatih), 2. Huriye Dere (TOKİ), 3.Dilek Geçten (Atatürk) oldu. Liseler arasında yapılan Kompozisyon Yarışmasında; 1.Meryem Şahin (Fen), 2.Hazal Ateş (Sosyal Bilimler), 3. Kardelen Ege Aksoy (Doruk Sağlık) oldu.
Öğretmenlere için hazırlanan güzel kutlama töreninin finali, ÖMA Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin, Müzik Öğretmenleri Başak Toksöz Höbek öncülüğünde ve desteğinde kurmuş olduğu müzik grubunun sunduğu pop müzik şarkılarının yer aldığı müzik dinletisi ile yapıldı.





Editör: Haber Merkezi