Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 1 Ocak 2018 tarihli tebliğ ile kamu kurum ve kuruluşlarındaki taşeronların kadroya alınması konusundaki çalışmalar tüm Türkiye’de olduğu gibi Tire’de de başlatıldı. 696 sayılı KHK ile getirilen haklar kapsamında yüzbinlerce taşeron işçi kadroya geçecek. Tire Belediyesi de bünyesinde bulunan yüzlerce taşeron işçinin kadroya alınmasıyla ilgili işçi başvurularını topluyor. Başkanlık süresi boyunca her zaman işçilerden yana olduğunu ifade eden Tayfur Çiçek taşeron işçilerinin kadroya alınmasıyla ilgili Tirevizyon’a konuştu. 

‘DOĞRU BİR KARAR’
Taşeron işçileriyle ilgili kadro süreci çeşitli yayın organlarında içine siyaset katılarak anlatılıyor. Aslında yasa belli yasanın ne olduğu belli. Yapılan farklı açıklamalar bazı işçilerin kafaları karıştırıyor. Bu yasayla birlikte belediyeler çok avantajlı olacak. Mesela bu güne kadar bir işçinin maaşını ve sigortasını belediyeler ödediği halde aracı şirketlere yüzde 7 yüzde 8 gibi ücret ödeniyordu. Şirketlerin aldığı verdiği bir hizmet yoktu. Yeni yasayla birlikte bunun önüne geçilmiş oldu. Bence bu çok olumlu ve önemli bir karar. Belediyelerin şirket kurup asıl işi yapan taşeron işçileri kadroya almasından daha doğal bir şey olamaz. Biz işveren değil, asıl işin sahibiyiz. Personel kendini güvende hissetmek istiyor. Yani her ihalede şirket değiştirmek istemiyorlar. Bu yüzden sadece bu yönüyle bile taşeron yasasının belediyelere ve işçilere en büyük artısı budur. 


‘SABIKALI İŞÇİLERİ KADERİNE TERK EDEMEYİZ’
Daha önce farklı suçlardan mahkum olmuş cezasını yatıp çıkmış ve belediyede çalışan taşeron işçiler vardı. Yasa, bu işçilerin bertaraf edilmesini ve işten çıkarılmasını istiyor. Ben bunu eleştiriyorum. Çünkü her herhangi bir şekilde kader kurbanı olan bu insanlarımızı topluma kazandırmak lazım. Devlet zaten işyerlerine mahkumlar için bir kontenjan koymuş. Mevcut kadrolu işçilerde mahkum kontenjanını zaten kullanıyorduk, taşeron yasasında neden kullanılmasın ki? Hazır o insanlar topluma hizmet verirken, topluma katkı koyarken tekrar dışlanması doğru değil. Bu durumun yeniden gözden geçirilmesini bekliyorum. Yeniden düzenleme yapılacağını da düşünüyorum. 


‘TİRE BELEDİYESİ OLARAK SÖZ VERİYORUZ’
Biz Tire Belediyesi olarak zaten taşeron işçilerimize 1600 TL’nin üzerinde ücret ödüyorduk. Mesela bu yasa çıkmadan temizlik işlerinde şoförlük yapanlar zaten 2 Bin lira maaş alıyordu. Temizlik işçileri 1700 TL civarında maaş alıyorlardı. Belediyemizin imkanları olduğu müddetçe ben özellikle alt gelir gurubunda olan işçilerimizin maaşlarını iyileştirerek diğer işçilerimizle aynı seviyelere getirmeye gayret edeceğim. Şimdiden bunun sözünü veriyorum. 


‘TÜM İŞÇİLER DAVASINDAN VAZGEÇECEK’
Taşeron işçilerinin kamuya karşı açtıkları davalardan vazgeçtiklerine dair beyan vermeleri isteniyor. Bu karar çok doğru ve yerinde bir karardır. Daha önce Tire Belediyesi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne 7 tane müdürlükle beraber içlerinde kadrolu işçilerin de bulunduğu çok sayıda işçi geçiş yapmıştı. Tire Belediyesi’nden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçiş yapan işçiler nasıl olsa belediye değişti diyerek bazı art niyetli avukatlar aracılığıyla tazminat davası açmıştı. Bu çok yanlış bir şeydir. Çünkü biz her sene işçilerimizin sendikalarıyla oturup konuşuyoruz. İşçilerimize vereceklerimizi, mesai ücretlerini ve ikramiyelerini imza altına alıyoruz. Yani bunlara rağmen kurum değişince bazı avukatların işçilerin kafalarına girip eski kurumlarına dava açmaları, Mahkemelerin dosya içeriğine bakmadan işçi haklıdır düşüncesiyle kurumları mahkum etmeleri çok yanlıştır. Çünkü bu dosyalar bugün olmazsa yarın, eninde sonunda Yargıtay’dan geri dönecektir. Bazı işçiler iki tane yalancı şahitle belediyeleri mahkum ettiriyorlardı. Belediyeler halka hizmet için ayırdığı parayı hak edilmeyen bu davalara veriyordu. 

‘İŞÇİ HAKKINI ALMALIDIR’
İşçi hakkını almalıdır. Tire Belediyesi olarak her zaman işçimizin yanındayız. Bu güne kadar hiçbir zaman maaşları geciktirmedik. Herkes maaşını gününde aldı. İşçimize yapacağımız her türlü kolaylığı maksimum seviyede sağladık. Bundan sonra işçilerimiz daha iyi şartlarda istihdam edilecek. Bu vesileyle yeni taşeron yasasının hem işçilerimize hem de kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Editör: Haber Merkezi