Çağdaş Kölelik Olarak Kabul edilen Taşeron İşçiliğinin Yalnızca Adı Değişiyor.
Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU’ nun kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili NTV'ye konuşan Maliye Bakanı Naci AĞBAL, taşeron işçilerin "özel sözleşmeli personel" statüsü ile kamuya alınacağını belirtti.

ESKİ TAS ESKİ HAMAM 
Naci AĞBAL  açıklamasında; bu kişilerin özel sözleşmeli personel olacağını, sözleşmelerin kadroya alındıktan sonra üç yıl sonra yenileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü. "Kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, işçi statüsü var. Özel sözleşmeli personel statüsü yeni bir statüdür. Bu kişiler memur kadrosuna alınmayacaktır. Bu kişileri özel sözleşmeli personel statüsü ile kadroya alacağız. Ancak bunlar kamu  bünyesinde yeni statüde çalışacaklar” dedi.

BELEDİYE ŞİRKETLERİ KAPSAM DIŞI
Maliye Bakanı AĞBAL, belediye şirketlerinde çalışanların düzenlemenin kapsamı dışında kalacağını, yeni statü ile kadroya alınacak işçilerin, emekli olana kadar bu haklardan faydalanacaklarını, ancak emekliliğe hak kazananların bu durumdan yararlanamayacağını ifade etti. 
AĞBAL, "Yapılacak yasal düzenleme ile 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanların kadroya alınmasını öngörüyoruz. 12 aydan daha az çalışan işçilerin bu haktan yararlanamayacaktır." dedi.
Maliye Bakanı, geçici işçilerin taşeron işçilere göre statü sahibi, hakları belli olan kamu çalışanları olduğunu söyledi ve bu işçilerle ilgili bir çalışmalarının olmadığını ifade etti. 
Bakan AĞBAL, yasal düzenlemenin bir iki haftalık süreç içinde tamamlanacağını, kamu kurumlarından gelecek taleplere bağlı olarak bu sürecin işleyeceğini ve taşeron olarak çalışanların kadroya alınmasının kamuya bir maliyet getirmeyeceğini de ifade etti. 


DAĞ FARE DOĞURDU
Bakanın açıklaması gösteriyor ki, aslında değişen hiçbir şey yoktur.  Sadece taşeron statüsünün adının değişeceği ortaya çıktı. AKP’nin genel seçimler öncesi “tüm taşeron işçiler kadrolu olacak” sözünün de doğru olmadığı Maliye Bakanı’nın açıklamasıyla teyit edilmiş oldu. Kamu kurumları içinde en fazla taşeron işçiyi barındıran belediye çalışanlarının bu kapsamın dışında bırakılması ise son derece düşündürücüdür.
Ancak dile getirilmeyen bir konu daha vardır, o konu da şudur ki Taşeron sisteminden sözleşmeli statüye geçenler birikmiş tazminat haklarından vazgeçecekler ve alımlar sınav puanına göre yapılacak.
Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek düzenlemenin deve misalinde olduğu gibi neresinin düzeltileceği de merak konusudur. Bu süreci hep birlikte izleyip göreceğiz. dedi.

Editör: Haber Merkezi