Ülkemizin birçok bölgesi zorlu kış koşulları ile mücadele ederken, çiçeğin başkenti olarak anılan Bayındır’da, mis kokulu “Nergis çiçeğinin” tarlalardaki hasadı başladı. Yakın geçmişe kadar sadece İzmir’in Karaburun ilçesiyle özdeşleşen “Nergis çiçeği” özellikle ilçeye bağlı Turan mahallesinde üreticinin son yıllarda umudu oldu. Artan üretim ile birlikte pazarlama sorununu da büyük ölçüde aşan üreticinin yüzü güldü.

ATA TOHUMU

Nergis Üretimin atadan kalma genetiği değiştirilmemiş orijinal tohumlarla yapıldığını belirten Bayındırlı üreticiler, “Doğal yöntemlerle yetiştirdiğimiz çiçeğimiz özelliğini kaybetmesin diye hasat aşamasına kadar kesinlikle gübre kullanmıyoruz. Oğuz boylarından Horasan göçmenleriyiz. Tohumlar bizlere atalarımızdan miras kaldı” şeklinde konuştular.

MİTOLOJİDE NERGİS

Nergis çiçeği, Yunan mitolojisinde de kendine önemli bir yer buluyor. Efsaneye göre, dünyanın en güzel, en yakışıklı erkeği Narkissos’tur. Bu yakışıklı adama civarda yaşayan tüm kızlar, hatta periler bile aşıktır. Ama Narkissos kimsenin aşkına karşılık vermez. Narkissos’tan yüz bulamayan perilerden biri Tanrı Zeus’a yalvararak, cezalandırılmasını ister. Tanrı perinin bu isteğini kabul eder ve “Başkalarını sevmeyen kendisini sevsin” der. Narkissos bir gün su içmek için göle eğildiğinde suyun yansımasında kendini görür ve görüntüsüne aşık olur. İçindeki, kendine bakma aşkına karşı koyamaz ve yine bir gün kendine bakarken düştüğü gölde boğularak ölür. Narkissos’a aşık periler sevdikleri yakışıklı adamı sudan çıkarıp gömmeyi düşünürlerken, sudan hiç bilmedikleri, görmedikleri bir çiçek çıkmaya başlar. Periler rengiyle, kokusuyla çok beğendikleri çiçeğe Narkissos adını verirler. Nergis adı buradan gelir.

Editör: Haber Merkezi