Restorasyon çalışması devam eden, Tire’nin tarihi camilerinden Alaybey Camiinin minaresi şiddetli rüzgar sebebiyle yıkılma tehlikesi geçirdi. Etrafı iskele ile çevrili olan minarenin düşen külah kubbesini saatlerce iskele demirleri tuttu. Bu durum vatandaşlar açısından büyük tehlike yarattı.


Tarihi eserleri ile ünlü ilçemizin eski anıtlarından biri olan geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan özel vakıf eseri olan Alaybey Camiinde yaklaşık 6 ay kadar önce başlatılan restorasyon çalışmaları devam etmekte. Restorasyon çalışmaları kapsamında, 3 ay kadar önce minarenin restorasyonuna da başlanılmış ve tarihi minarenin etrafı geçtiğimiz günlerde demir borulardan oluşan iskele ile dört bir yanından çevrilmişti.

Camii binasını ve minaresini kapsayan restorasyon çalışmaları önceki gün sabah saatlerine kadar sorunsuz devam etmişti. Cumartesi günü gece saatlerinde başlayan ve sabah erken saatlerinde şiddetini daha da arttıran şiddetli rüzgar, restore edilen minarenin tepesinde yer alacak olan ve şuanda tahtalarla iskeleti hazırlanan küllah kubbenin, düşmesine sebep oldu.

Düşen külah kubbe, minarenin etrafını saran demir iskeleye takıldı ve sabah saat 06:00’dan öğlen saat 13:00’e kadar orada büyük bir tehlike arz ederek asılı kaldı. Saatler ilerledikçe mevcut ağırlığın ve zaman zaman şiddetlenen rüzgarın etkisi ile demir borulardan oluşan iskele belirgin şekilde eğirilmeye başladı. Bunun üzerine polis tarafından, can güvenliği sağlanması için, caminin etrafından geçen sokaklar yaya ve araç ulaşımına kapatıldı.

Tahtalardan yapılan kubbenin iskeletinin ağırlığı ile kimi zaman minarenin kiremitleri parçalanması, kubbenin biraz aşağı düşmesi ve bu sırada ses ve toz çıkması çevrede toplanan meraklı kalabalığa korku dolu anlar yaşattı. Büyük bir tehlike yaratan sorun, İzmir’den çağrılarak getirtilen vinçler ve İzmir BŞB itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile tehlike yaratmadan çözüldü.







Editör: Haber Merkezi