Ramazan ayı, geçtiğimiz gün kurulan Salı pazarında esnafın satışlarında beklenen, umut edilen satışı artışını göstermedi.


Birçok pazarcı esnafı Ramazan’ın bereketini şuan için göremediklerini belirtti.
11 ayın sultanı, ‘başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem ateşinden kurtuluş’ olan ve İslam dininde özel bir önemi bulunan oruç ayı Ramazan’ı, yarın itibarı ile idrak etmeye başlayacağız. 17 Haziran Çarşamba gecesi ilk teravih namazını kılacak, 18 Haziran Perşembe günü sabaha karşı ilk sahura kalkacak ve gündüzünde ise ilk gün orucunu tutacak olan müminler, manevi anlamda bu özel ayı en iyi şekilde değerlendirecek.


RAMAZAN; PAYLAŞIM VE FAKİR-FUKARAYI GÖZETME AYI
Sadece kişisel anlamda arınma ve günahlardan uzak durma anlamı taşımayan, toplumsal olarak da özellikleri ve güzellikleri olan fakir-fukaranın gözetildiği, sofraların ve lokmaların paylaşıldığı bu güzel ayın en belirgin yönlerinden biri iftar vakti kurulan birbirinden güzel ve iştah açıcı sofralardır. 
Özellikle sıcak ve uzun yaz mevsimine denk gelen bu yıl ki gibi ramazan aylarında iftar sofraları daha bir renklenir. Bu durumda en çok gıda ürünleri satan esnaflara yarar. Bu ayda satışlar artar, sofralara gelen bereket önce esnafın tezgahına uğrar.


BEKLENEN SATIŞLAR OLMADI
Yarın başlayacak olan Ramazan ayının hemen öncesinde, dün kurulan Salı pazarında pazarcıların en büyük umudu Ramazan ayının bereketi ile güzel bir satış yapabilmekti. Fakat umut edilen, beklenen tam olarak gerçekleşmedi. Kimi vatandaşların Ramazan ayını pek fazla gündemine almaması, kimi vatandaşların ise ekonomik sebeplerden dolayı bu aya özel alışverişte bulunmaması, esnafı biraz hayal kırıklığına uğrattı.


“KİMSE RAMAZANDAN BAHSETMİYOR !”
Benzer şekilde konuşan ve beklentilerin şuan için karşılanmadığını belirten esnaflardan biri olan Tireli bakkal esnafı ve Salı pazarı esnafı Fuat Karayazgan (56) 33 yıldır esnaflık yaptığını ifade etti. Karayazgan, “Ramazan geliyor diyoruz ama. Geçen hafta yaptığım satışı bil yapamadım. Açıkçası ben bugün daha Ramazan’dan bahseden, konuşan birine rastlamadım. Eskiden 1 hafta önceden alışverişlerde artışlar görülmeye başlardı.” şeklinde konuştu.


“OKULLARIN KAPANMASININ ETKİSİ DE OLDU”
Bir diğer pazarcı esnafı olan Salı pazarında meyve ve sebze satan Aydın Altınışık (46), 22 yıldır pazarcı olduğunu ve Tire pazarına gelip gittiğini belirtti. Altınışık, satışlarda yaşanan durgunluğu biraz da okulların kapanması ve bazı kişilerin tatile gitmesine de bağladı. Altınışık, Ramazan öncesi yaşanmayan satış bereketini ramazanın ilerleyen günlerinde görmeyi ümit ettiğini de sözlerine ekledi.


“SATIŞLAR ŞUAN DURGUN”
Ramazan sofralarının kuşkusuz değişmez gıda ürünü et olur. İster kırmızı et, ister beyaz et. Herkes gücü nispetinde iftar sofrasına etli bir yemek koymaya çalışır. Hal böyle olunca, en büyük beklenti içine giren esnaflardan biri olan tavuk eti satıcılarının da görüşü alındı. Tire Salı pazarında tavuk eti satan Aycan Tavukçuluk’un standında yer alan Abdulhadi Tashan (38), “Satışlar, şuan için biraz durgun gidiyor. Bunda seçim sürecinden çıkmamızın da etkisi oldu. Bizim satışlarımızı olumsuz etkileyen bir diğer durum tavuk ürünlerinin tabakta paketli satışının mecburi kılınması oldu. Bazı vatandaşlar parasını buna göre ayarlayıp ona göre almaktaydı. İlerleyen günlerde olumlu etkisini görürüz inşallah.” dedi.

Editör: Haber Merkezi