Tire Cumhuriyet Meydanı’ndaki ticari düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulunan Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, "Orada yerel bir firma olmalıydı” diyerek, yapılan uygulamaların Cumhuriyet Meydanı'nın Tire için ifade ettiği anlama ve şehrin yapılanmasına olumsuz etkisi olduğunu söyledi.

Dilek AYVALI / AA TİRE

Tire’nin meydanları ile ilgili fikir ve görüşlerini bir çok defa açıkladığını ve Tirelilerin bunu bildiğini hatırlatan Çapkınoğlu, "Bu kente tarihine yakışır bir kent meydanı gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Geçtiğimiz yıllarda da meydan olabilecek yerler söz konusu olduğunda bu konudaki hassasiyetlerimizi ve görüşlerimizi ifade etmiştik. Ancak görülen o ki, Cumhuriyet Meydanında yapılmakta olan ticari uygulamalar bizim söylediklerimiz ve halkımızın istekleri ile hiç bir şekilde örtüşmüyor" şeklinde konuştu.

ŞEHRİMİZE KATKI DİKKATE ALINMALI

Öte yandan Cumhuriyet Meydanı’nda mutlaka bir işletme açılması gerekiyorsa bunun yerel markalarımızı temsil eden bir firma olmasının çok daha uygun olacağını sözlerine ekleyen Hüseyin Çapkınoğlu, "Bildiğimiz kadarıyla bu binayı Tire Süt Kooperatifi de talep etmişti. Burada Tire'nin tarım ve hayvancılık ürünlerinin satışı ve geleneksel lezzetlerimizin sunumu ile ilgili bir proje vardı. Bu proje tercih edilseydi şehrimiz adına çok doğru bir adım atılmış olacaktı. Ancak neden ve hangi sebeplerle bunun gerçekleşmediğini bilmiyoruz. Böyle projelerde yapılan uygulamanın nakit getirisinden çok şehrimize katkısı dikkate alınmalı. Hiç değilse belediye işletmeciliğini sürdürse daha iyi olurdu" dedi.


ACİLEN ÇÖZÜM ÜRETMEK DURUMUNDAYIZ

Cumhuriyet Meydanındaki tarihi havuzun üstünün kapatılmasına yetkililer tarafından izin verilmesinin de son derece yanlış bir uygulama olduğunu dile getiren Çapkınoğlu, "Oradaki havuzun üstünün kapatılması doğru değil. Çünkü bu havuz Tireliler için sembolik bir yapı. O meydanda hiç bir yapı yokken yapılan, meydan düzenlemesinde ilk olarak o havuz yapılmış. Bu da tarihi açıdan önemini açıkça ortaya koyuyor. Tarihi açıdan önemli ve sembolik yapıların üstünün ya da önünün kapatılmasının yasal açıdan da sorun doğuracağını düşünüyorum" dedi.

"Cumhuriyet Meydanında yapılmakta olan uygulamalar neticesinde Atatürk Anıtının arka cephesinde emperyalist bir ülkenin emperyalist bir markasının logosunu görmek de hiç hoş değil" diyen Çapkınoğlu, "Heykel küçük kalıyor. Öte yandan kurtuluş anıtımız da gölgede kalacak. Buna acilen bir çözüm üretmek durumundayız" dedi. 

Editör: Haber Merkezi