Ercan ÇELİK

Güncelliğini yitirmiş Çiftçi Malları Koruma kanunu, köylüleri mağdur etmeye devam ediyor. Birçok çevre kanunun güncelliğini yitirdiğini ve kaldırılması ya da güncellenmesi gerektiğini savunsa da kanunda herhangi bir değişiklik yapılmıyor.

Bu konuda Tire’de en çok ses çıkaran ve sisteme itiraz eden isimlerden biri olan Somak Muhtarı Fikret Yılmaz’ın 193 liralık borcundan dolayı aracına haciz konulunca, muhtar açıklama yaptı ve yetkilileri göreve çağırdı.

Gazetemize konuşan Somak Muhtarı, “Daha önce bu borçtan dolayı banka hesabıma e-haciz konmuştu. Bütün işlerim aksadı. Daha sonra Tire Kaymakamımıza çıktım ve konuyu anlatarak mağduriyetimizin giderilmesini talep ettim. Sağ olsun Kaymakam beyin talimatıyla bloke kaldırılmıştı. Şimdi ise işimde kullandığım kamyonetim için yakalama kararı çıkarıldığını öğrendim ve aracımı şu anda kullanamıyorum.  Daha önce köyümüzden bir vatandaşımıza ait aracı Germencik yakınlarında yakaladılar ve el koydular. Şu anda ben dahil köyümüzde birkaç vatandaşımız bu konudan müzdarip ve hepimiz diken üstünde yaşıyoruz. Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, herhangi bir koruma hizmeti vermiyor. Biz çiftçiler de doğal olarak zaruri tutulan bu parayı ödemek istemiyoruz. Sistemden çıkmak için dilekçe verdik bunlar da işe yaramadı.” Dedi.

“HEDEF BİZ MİYİZ?”

Bu sorunlu sistemle ilgili en çok müracaatı gerek resmi yolla gerekse basın yoluyla Somak Köyü’nün yaptığını dile getiren Muhtar Yılmaz, “Çiftçi Malları Koruma sistemiyle alakalı itirazı Somak Köyü olarak ilk biz başlattığımız için, sanıyorum hedefe biz koyulduk. Edindiğim bilgilere göre Tire’nin çoğu köyünde şu anda böyle bir uygulama yok. Hedef biz miyiz! Zaten artık güncelliğini yitirmiş bir yasadan beslenen bu sorunlu koruma sisteminin kaldırılması için mücadele vermeye çalışıyoruz. Bir yandan malımıza, banka hesaplarımıza haciz yapılarak, susturulmaya çalışıyoruz.” Dedi.

“MÜCADELEMİZ BİTMEYECEK”

Bu konuda mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Muhtar, “Bu konudaki mücadelemiz bitmeyecek. Daha önce defalarca çeşitli makamlara yazışmalar gerçekleştirdik. Buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum. Çiftçi Malları Koruma Kanunu’nun acilen düzenlenmesi ya da bu işlevini yitiren kurumun komple kaldırılması gerekmektedir. Ben sayın kaymakamımızı, sayın ilçe tarım müdürümüzü, sayın ziraat odası başkanımızı köylerimize bekliyorum. Köylere gelerek, bu konuyla alakalı acilen köylüleri dinlemeleri gerekiyor.” Şeklinde konuştu

Editör: Haber Merkezi