‘İzmir İl Mera Komisyon Başkanlığı’ tarafından 26 Şubat 2018 tarihinde askıya çıkarılan, aralarında Tire’den dört köye ait meralık arazilerin de yer aldığı, İzmir’in üç ilçesindeki bazı köylere ait meralık alanların kiralanmasına yönelik ihale ilanı bilgilendirme metni, adı geçen köyler başta olmak üzere İzmirli köylülerden tepki aldı.

DÖRT KÖYÜN MUHTARLARI DAHA ÖNCE ORTAK AÇIKLAMA YAPMIŞTI
İlçemiz Tire’den Kızılcaavlu, Alacalı, Yeni Çiftlik ve Kireli köylerinin farklı parsellerdeki mera vasfındaki arazilerinin yer aldığı ihale ilanı bilgilendirme metninin yarattığı ilk tepki geçtiğimiz günlerde bu dört köyün muhtarı tarafından yapılan ortak basın açıklaması ile su yüzüne çıkmış, gündeme gelmişti. Hazırladıkları ortak itiraz dilekçesini ve köylerindeki besicilik durumunu da açıklayarak imzalayan ve Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven’e kendilerine yardım etmesi amacıyla sunan muhtarlar, konuyu bir kez de Tire Ziraat Odası merkezinde bir araya gelerek gündeme getirdi.

BASIN TOPLANTISINI ŞU İSİMLER YAPTI
Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ve 2. Başkanı İsmail Şengül’ün de destek verdiği gurup üyeleri arasında; Kızılcaavlu muhtarı Hüseyin Güngör, Yeni Çiftlik muhtarı Ali Köklü, Kireli muhtarı Ahmet Özçelik, Gökçen muhtarı Süleyman Köseoğlu, Alacalı muhtarına vekaleten köy sakini ve aynı zamanda Ziraat Odası Meclis üyesi Mustafa Sezen ve Yeni Çiftlik köyü sakinlerinden Mehmet Meral isimleri yer aldı.

İBİŞOĞLU, “KÖYLÜNÜN, HAYVAN BESİCİSİNİN GÖRÜŞÜ ALINMADI”
Tire, Menemen ve Foça ilçelerindeki bazı köylere ait meralık alanlarla ilgili olan ihalenin Mart ayı sonunda gerçekleşeceğini belirten Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, bu konuda kiralama kararı alınırken ilgili köylerde yaşayan insanların, köylülerin görüşünün alınmadığını belirten ve bunun büyük yanlışlık olduğunu söyleyen İbişoğlu, “İlk ihale tarihinde ihaleye girecekler için ‘kişinin meranın bağlı olduğu köyde en az 6 aydır ikamet ediyor olması’ şartı koşulmuş. Fakat kiralama ilk ihale sonunda gerçekleşmezse, bu şart ikinci ihalede ortadan kalkıyor. Yani dışarıdan gelen biri, köye ait meraları parayı bastırıp kiralayabilecek ve etrafını tel örgüyle çevirttirip köy sakinlerine yasaklayabilecek. Köylüler, onlarca yıldır mera olarak kullandığı alanlara bir anda hayvanlarını götüremez olacak.” şeklinde konuştu.
 

İBİŞOĞLU, “MERALARI EN İYİ BAĞLI OLDUĞU KÖYÜN SAKİNLERİ KORUR”
Meraların ‘mera vasfının’ korunması gerektiğini, bunun ülke hayvancılığının gelişmesi, köyden kente göçün önlenmesi ve hükümetin küçük ve orta ölçekli hayvan besicisine verdiği desteği olumlu anlamda katkı sunacağını belirten Halil İbişoğlu, “Bakanlık köye dönüşleri sağlamak, hayvancılığı geliştirmek adına hayvan başına destek veriyor, kişi başı 300 koyun dağıtıyor. Ama öte yandan bu olumlu uygulamalarla çelişen bir mera düzenlemesi ortaya çıkıyor. Meraların ıslahı, hayvancılığa kazandırılması söz konusu ise başka çözümler bulunabilir. Bir merayı en iyi şekilde, bağlı olduğu köyün sakinleri korur ve geliştirir.” dedi.

GÜNGÖR, “ÖNCE KİRALANACAK, SONRA DA SATILACAK !”
Söz alıp görüş bildiren isimlerden biri de Kızılcaavlu köyü muhtarı ve aynı zamanda eski İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Güngör oldu. Güngör, bu kiralama kararının birilerinin bu araziler için talepte bulunması üzerine ortaya çıktığı iddiasında bulundu. Siyasi bir karar olarak gördüğü bu ihale uygulamasının köylülere sorulmadan yapılmasının çok yanlış olduğunu belirten Güngör, ilk aşamada kiralanan meraların daha sonradan satılmasının da söz konusu olabileceğini söyledi.

ÖZÇELİK, “MEVCUT MERALARIMIZ HAYVANLARIMIZA YETMEZKEN…”
Görüş bildiren bir diğer isim Kireli köyü muhtarı Ahmet Özçelik ise, köylerindeki mevcut meralık alanların besisi yapılan hayvanlara bile dar geldiğini, hal böyleyken olan meraların da kiralama yoluyla elden gitmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Özçelik, “Devletimiz bir taraftan hayvancılığı geliştirmeye çalışıyor. Bir taraftan da hayvancılığı öldürecek böyle bir adım atıyor. Anlamış değiliz” dedi.
 

Editör: Haber Merkezi