Ergün ÇELİK

Tire Toptancı Hali ile ilgili gündem bir türlü soğumak bilmiyor. Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla alınan kararda Tire Toptancı Hali’nin bulunduğu binadan çıkarılması onaylandı. Bunun üzerine Tire Toptancı Hali esnafını ziyaret eden Ak Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, halin kapatılmasına tepkili olduklarını dile getirdi. Doğan, “Bölgenin en büyük tarım üreticisi Tire’de bulunuyor. Yörede, yıllık ortalama 90 bin ton yaş sebze, 30 bin ton yaş meyve ile 120 bin ton civarında kestane, incir, ceviz ve benzerler ürünler yetiştiriliyor. Üretici bu bereketli topraklardan yılda 3 ürün alıyor. Yıl boyu yetiştirilen sebze ve meyvenin tüketiciye ve pazarlara ulaşması için buradan geçmesi gerekiyor. Hal kapatılınca bu insanlar İzmir, Ödemiş ve Selçuk haline gitmek zorunda kalacaklar. Nakliye zorlaşacak, maliyetler artacak. Tireliler, kendi yetiştirdiği ürünleri pazardan daha pahalıya alacak” şeklinde konuştu.

 

TAYFUR ÇİÇEK, TOPTANCI HALİNE GİTTİ

Ak Partili heyetin hal ziyareti esnasında bu konudaki yanlış anlaşılmaların olduğunu vurgulamak ve hem Ak Partili heyete hem de hal esnafına durumu izah etmek üzere Toptancı Hali’ne Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de geldi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan’a bizzat konuyu aktaran Başkan Çiçek, bu önerinin Tire Belediye Meclisi’ne Ak Parti grubu tarafından getirildiğini ve oybirliğiyle kabul edilerek konunun İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşındığını dile getirdi.

Toptancı Halinde gazetecilere ve hal esnafına açıklama yapan Başkan Çiçek, “Burada bir yanlış anlama var. İzmir’de bu konu yanlış anlaşılmış. Burda bi istek var. 1 Şubat 2016 tarihinde Ak Parti Tire Belediye Meclis Grubundan bize  bir önerge verildi. Biz de baktık. Ne var burada diye? Halin yeni yasaya uyumlu hale gelmesi için belediyece yer verilmesi ve büyükşehirce yapılması ve Tire’nin halsiz kalmaması için çalışmaya koyulduk. Biz önergeyi kabul ettik, gündeme aldık. Tire Belediyesi 6 bin metrekare yer verecek, büyükşehir belediyesi de yeni hal yapacak. Bunu oy birliğiyle kabul ettik. Neticede orada 3-5 kişi ticaret yapıyor. Biz onlara yer hazırladık. Kimse halsiz kalmıyor. Çıkın gidin diyen yok. Yenisi yapılıncaya kadar burada çalışmaya devam edecekler. Biz bunu kendi elimizle götürdük. Aziz beye rica ettik. Tamam dedi. Hukuk komisyonunda işi farklı yerlere götürmüşler. Yok idari mahkemeye başvuracağız vs. diye konuyu farklı yerlere taşımışlar. Sürecin böyle işlemesi buradaki halcilerin zararına olur. Halin taşınmasına engel oluyorlar. Ya mal sahibi  İzmir Büyükşehir Belediyesi. Büyükşehir Belediyesi sana benim yerimden çık diyor. Biz de Tire Belediyesi olarak depomuzu boşalttık, kantarımızı boşalttık. Bütünşehir yasasını da hal yasasını da Ak Parti hükümeti çıkardı.” Dedi.



“EN DOĞRU LAFI KEREM ALİ BEY SÖYLEDİ”

Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli’nin hal ziyaretinde yaptığı açıklamayı işaret eden Tayfur Çiçek, “Burada en doğru lafı Ak Parti Milletvekili Kerem Ali Sürekli demiş. ‘Bu meseleyi Ankara’ya götüreceğim. Hukuk komisyonunda bu hal yasasının bir daha gözden geçirilmesi lazım.’ Demiş. İşin doğrusu da bu. Orada biz halciler için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Burada Tire Belediyesi de İzmir Büyükşehir Belediyesi de fedakarlık yaptı. Büyükşehir şimdi büyük bir yatırım yapıp, hal yapacak halcilerimize. Bence Tire esnafına bu konu yanlış anlatıldı. Ak Partililerin ‘Bu konuyu Tire’de meclise biz gertirdik. Aziz beye de teşekkür ediyoruz bizim isteğimizi karşıladığı için’ demeleri lazım. Yapılan çok ayıp. Yapılan iş yanlış. Kendileri istiyorlar. Tamam diyoruz. İzmir’e bu kararı elden götürüyoruz. İzmir’de Ak Parti karşı çıkıyor. Dilekçe, meclise Tire Ak Parti ilçe Başkanında geldi. Mecliste kabul ettik.  Burada istiyorlar. İzmir’de hayır diyorlar. Yanlış bunlar. Ak Parti’de Tire ile İzmir arasında bir iletişim eksikliği var. Biz ne yapalım. Görevimizi fazlasıyla yerine getirdik.  Biz esnafın mağdur olmasını ister miyiz! 

Editör: Haber Merkezi