Tire’de düzenlenen Ege İstişare ve Danışma Toplantısı’na Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç ile birlikte çok sayıda federasyon yetkilisi ve galeri işletmecisi katıldı. Türkiye’nin dört yanından gelen galerici derneği başkanları ve yöneticileri sektördeki sorunları Tire’de masaya yatırdı. Düzenlenen toplantıda konuşan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç alım satımında yeterlilik belgesi uygulamasının 2018’de hayata geçirileceğini belirterek, “Sektörde KDV ve noter satışı sorununu da aşmak istiyoruz” dedi.
Federasyonun, oto galericiliğine standart getirmek için uzun soluklu çalışmalar yaptığını ifade eden Erkoç, “2018’de, yeterlilik belgesi olmadan her önüne gelen oto galericiliği yapamayacak. Çalışıma, Maliye, Adalet, Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları ile birlikte çok yönlü çalışma içindeyiz. 2’nci el otomobilde yaşadığımız KDV sorunu belimizi büküyor. Alıp, sattığımız otomobillerde hak etmediğimiz şekilde hem KDV hem de gelir vergisi ödüyoruz” diye konuştu.
 

HAFTA SONLARI NÖBETÇİ NOTER 
Dünyanın birçok ülkesinde 2’nci el otomobil alım satımında noter kullanılmadığını hatırlatan Başkan Erkoç, “Noterler yapılacak kanuni bir düzenleme ile oto alım ve satımlarında devre dışı bırakılabilir. Bir başka seçenek ise 2’nci el otomobil alım satımının hareketli olduğu hafta sonlarında ise noterlerin açık olmasını ya da nöbetçi noter uygulamasına geçilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

“HER ÖNÜNE GELEN ALIP SATAMAYACAK”
Tire Galericiler Derneği Başkanı Mehmet İnce, yeni düzenlemeyle birlikte artık her önüne gelenin otomobil alıp satamayacağını söyledi. Sektördeki en büyük sorununun gayri resmi denilen ayakta alım satım yapan kişiler olduğunu ifade eden Mehmet İnce; 
“Bu sadece Tire’nin değil tüm Türkiye’nin sorunuydu. Kurduğumuz derneğin ve bağlı olduğumuz Federasyonun en büyük amacı bu gibi ayaküstü alım satım işlerine engel olmak, kayıt dışını kontrol altına almaktır. Sağ olsun federasyonumuz bu konuyla çok ilgilendi. Gerekli bakanlıklarla görüşmeleri yaptı. Sonunda yetki belgelerini dağıtmak üzere bakanlıktan tam yetkiyi aldılar. Federasyonumuz şu anda Türkiye’deki tüm meslektaşlarımıza bu belgeleri kurs karşılığında dağıtacaklar. 

SÜREÇ 1 OCAK İTİBARİYLE BAŞLAYACAK. 
Bu belgeler bizim ustalık belgelerimiz gibi olacak. Bu güne kadar bizlerde bu belgelerden yoktu. Sermayesi ve gücü olan herkes bu işi yapabiliyordu. Ama şimdi belgesi olmayanlar artık bu işi yapamayacak. Araçların alım satım devri esnasında noterler bizlere bu belgeleri soracak. Belgeleri olmayan kişiler noterlerde satış yapamayacak. Tüm bu süreçler 1 Ocak itibariyle başlayacak.

İKİNCİ ELDE GARANTİ DÖNEMİ
Yeni değişiklikler içerisinde garanti sistemi de var. Bundan sonra bizim gibi kurumsal satıcılar belirli yaş ve kilometredeki araçlara garanti vereceğiz. Şu anda zorlu bir süreç bizi bekliyor ama neticeye kavuştuğunda hem bizler için hem de müşteriler için alışverişler daha güvenli ve güzel olacak. 

‘TİRE OLARAK EV SAHİPLİĞİ YAPTIK’
Tire’de gerçekleşen toplantı Ege Bölgesi’ni temsilen yapıldı. Toplantıya Federasyon Başkanı ve Yönetimi ve Türkiye’nin dört bir yanından temsilciler geldi. Bu önemli isimlerle birlikte Bakanlıktan da iki uzman geldi. Toplantıda uzmanlar yeni sistemi uygulamalı olarak gösterdi. Sürecin işleyiş şeklini bizlere anlattı. Bu hem bir kaynaşma hem de bilgilendirme toplantısı oldu. Biz Tire’de bunun ev sahipliğini yaptık. 
Yönetim Kurulum adına başta Federasyon Başkanımız Sayın Aydın Erkoç’a olmak üzere tüm Tire’deki esnaf galerici arkadaşlarıma, emeği geçen büyük üstatlarımıza ve ismini sayamadığım tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. 

Editör: Haber Merkezi