İzmir’in Bayındır ilçesinde Lütüflar ve Kızılkeçili mahalleri arasında Salı günü öğleden başlayan orman yangını ekiplerin aralıksız çalışmaları sonucu 3 gün sonra kontrol altına alındı. Başladıktan yaklaşık 18 dakika içinde müdahale edilen yangından toplam 500-550 hektar alan etkilendi. Çam ağaçlarının yanı sıra bölgedeki zeytin kiraz ve incir ağaçları da küle döndü. 2 bin 500 aşkın orman işçisi, 300 kişilik itfaiye ekibi, 150 arozöz, 8 helikopter, 4 uçak ve yaklaşık 18 dozerle karadan ve havadan aralıksız şekilde müdahale edilen yangında soğutma çalışmalarının aralıksız devam ettiği öğrenildi.

ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLMEYECEK

Zaman zaman fırlayan kozalaklar yüzünden meydana gelen küçük alevlenmelere ise ekipler anında müdahale etti. Kuru otların yakılması sırasında çıktığı öne sürülen yangının söndürme çalışmalarına yöredeki köylüler de gönüllü olarak katıldı. Soğutma çalışmalarının 2-3 gün devam edeceğini ifade eden Bayındır Kaymakamı Barbaros Baran, üreticilerin zararlarının tespiti için İlçe Tarım Müdürlüğü’nün ivedilikle harekete geçtiğini söyledi. Yangının etkili olduğu alanda incelemelerde bulunacak AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ ise “Devlet olarak her zaman olduğu gibi gerekli hassasiyeti gösterip, mağdur olan vatandaşlarımızın yanında olacağız” dedi.

“AFET ALANI İLAN EDİLSİN”

Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar ise yangından en çok kiraz, zeytin ve incir üreticisinin etkilendiğini ifade etti. Bölgenin afet alanı ilan edilip, yöre üreticisinin banka kredi borçlarının ertelenmesini isteyen Almışlar, “Bölgede önemli oranda kiraz, zeytin ve incir üreticisi mevcut. En kaliteli kiraz ve incir bu yörede üretiliyor. Alevler üreticinin hayalleri de çaldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar konuyu yakından takip ediyor. Çiftçiye gerekli desteğin verilmesi için yetkili bakanlıklarla temas halinde” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi