Kaymakam Dr. Hasan Tanrıseven’in verdiği “Türkiye’de Demokratikleşme Süreci ve 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi” konulu 2018-2019 Öğretim Yılı İlk Dersi’ne Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, STK Temsilcileri, basın mensupları, davetliler, üniversite personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
2018-2019 Öğretim Yılı İlk Dersi’nde sunum yapan Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihine baktığımızda 15 Temmuz’a kadar her 10 yılda bir darbe yapıldığını belirterek, 15 Temmuz’u anlamak için geriye, 28 Şubat’a bakmak gerektiğini ifade etti.
28 Şubat’tan dindar kesimin zorluk çektiğini, 8 yıllık kesintisiz eğitimle imam hatiplerin orta kısımlarının kapatıldığını, şu an ki Sayın Cumhurbaşkanımız bile okuduğu bir şiir yüzünden mahkûm edildiğini, belediye başkanlığının elinden alındığını ifade eden Kaymakam Tanrıseven, “O dönemde iki yüzlülük yapan, kendini saklayan, gizleyen bu FETÖ gibi oluşumların da önü açıldı. Çünkü bu oluşumlar kendilerini gizleyerek, devlet kademelerine doluştular. Elbette devlet kademeleri herkese açık olmalı ancak, bir başka otoriteden talimat alarak, amirlerini dinlemediğiniz zaman, hele oraya hak etmedik şekilde geldiğiniz zaman iş başka bir boyut alıyor. Bunun sonuçlarını 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında gördük.” dedi.
Alanya Kaymakamlığı sırasında 15 Temmuz’u yaşadığını ifade eden Kaymakam Tanrıseven konuşmasında şunları kaydetti:


“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR HUKUK DEVLETİDİR. ÇETELERE TESLİM OLMAZ”
“Televizyonu açtım boğaz köprüsü gösteriliyordu ve sayın Başbakanın canlı yayına bağlanacağı ifade ediliyordu. Boğaz köprüsünün kapatılması nedeniyle Başbakan’ın açıklama yapması bana çok garip geldi. Sayın Başbakan, ‘Paralel yapının bir kışkırtması ile bir kalkışmanın ihtimali üzerinde duruyoruz’ deyince ben saat 23:27’de bir Tweet attım, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Çetelere teslim olmaz.”  Çünkü bizim hukukun ve demokrasinin değerini bilmemiz lazım. Siyasileri beğeniriz veya beğenmeyebiliriz, bugünkü iktidar olsun, başka iktidarlar olsun, siyasetçileri beğenmiyorsak onları değiştirmenin yeri sandıktır. ‘Tankla, tüfekle, zorla darbe yapacağım ve sizi dizayn edeceğim’ dediğiniz zaman buna demokrasi denmez.”
“Maalesef 15 Temmuz hain darbe girişimi; devletimizin, milletimizin gördüğü en hain yapılanmadır. Kendi vatandaşı üzerine, bomba yağdıran, tankları süren bir yapı milli, yerli ve demokratik hiç olamaz. Onun içinde Türk toplumu bunlara dur dedi. Darbe dönemlerinde liderlikte kuşkusuz önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın o gün milleti meydanlara davet etmesi bu anlamda bir milat olmuştur. Türk milleti ilk kez artık tankla, topla iktidarın değiştirilmesine dur demiştir. Nitekim 15 Temmuz’daki direnişleri için Batman halkını da tebrik ediyorum. Onlar da darbecilere geçit vermedi, milletine ve devletine sahip çıktı. Biz de Alanya’da geçit vermedik. Ben darbeye yönelik ilk mesajı attığımda Sayın Cumhurbaşkanımız daha konuşmamıştı. Ama dedim ki burada talimat almaya gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, anayasayı ayaklar altına alacak, ihlal edecek, seçilmişleri görevden alamaya çalışacak bir silahlı darbeye direnmek milli bir vazifedir ve mesajımı attım. Aynı zamanda bu attığım mesaj Türkiye’de bir kamu görevlisinin darbe girişimine karşı attığı ilk mesajdır. Alanya’da kiriz merkezimizi topladık, ‘Görevimizin başındayız, Anayasaya ve Hükümetimize bağlıyız’ dedik.


“ÇATIŞIRIZ, DİRENİRİZ, GEREKİRSE ŞEHİT OLURUZ AMA ALÇAK DARBECİLERE MEMLEKETİMİZİ TESLİM ETMEYİZ”
“15 Temmuz gecesi, darbeye karşı mesajı attığımda sokaklarda hiçbir vatandaşımız yoktu. Ben ilçenin lideriyim, devletin temsilcisiyim, Biz korkarsak vatandaş ne yapacak dedim. Onun için mesajı attım ve hiç de çekinmedim. Mesajı attıktan sonra Emniyet Müdürüne bu çetecilere teslim olmuyoruz, çatışırız, direniriz, gerekirse şehit oluruz ama alçak darbecilere memleketimizi teslim etmeyiz dedim. 
“Darbe gecesi, şu değerlendirmeyi yaptım: ‘1991 yılında Sovyetler Birliği’nde bir darbe oldu ve o gün Yeltsin tankın üzerine çıktı ve darbeyi engelledi. Bugün de tankın üzerine çıkma günüdür’ dedim. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımız da bir çağrı yaptı ve Türk milleti de hakikaten tankların üzerin çıktı, darbeyi gerçekleştirmeye çalışan azınlık güruha dur dedi ve şanlı bir direniş gerçekleştirdi. 251 vatandaşımız maalesef şehit oldu ve çok üzücü günler yaşadık. Ama ülkemizi de uçurumun kenarından kurtardık. Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyoruz.”
Yaklaşık bir saat süren programın ardından Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Kaymakam Tanrıseven’e Üniversiteyi ziyareti anısına şilt akdim ederek, sunumlarından dolayı tebrik etti.
 

Editör: Haber Merkezi