Ergün ÇELİK

Tireli basın mensuplarının talebi üzerine Tire Gölet Restoran'da basınla bir araya gelen Başkan Tayfur Çiçek, Ot Festivali polemiğine açıklık getirdi.

Daha önce 4 kez Tire Belediyesi'nin desteğiyle Tire'ye bağlı Turgutlu Köyü'nde yapılan festival, lojistik imkanların yetersizliği, otopark sorunu, alan genişliği, güvenlik açığı gibi sebeplerle bu yıl Tire Gölet'e taşındı.

Pek çok vatandaş, bunu olumlu karşılarken bazı çevrelerden de duruma tepki geldi.

Kendisinin de Giritli olduğunu belirten Başkan Tayfur Çiçek, festival fikrinin ilk olarak Turgutlu Köyü'nde yaşayan Giritli İbrahim Aydın ve ailesinden çıktığını belirterek, festivalin artık büyüdüğünü ve köyün imkanlarının bunu karşılamamaya başladığını vurguladı.

TİRE’DE ÇOK SAYIDA GİRİTLİ VAR

Başkan Çiçek, şöyle konuştu:  “Biliyorsunuz Tire’de azımsanmayan ölçüde Girit, Adalar ve Rumeli göçmenleri bulunuyor. Bu toplulukların en çoğunu Giritliler oluşturuyor. Bizler de anne tarafından Girit’in Resmo kentinden gelenlerdeniz. Ünlü yönetmen Çağan Irmak akrabamız oluyor. Hatta ‘Dedemin İnsanları’ isimli sinema filminde bizim sülalemizin oralardan çıkıp İzmir’in Seferihisar İlçesi’ne geliş hikayelerini konu alıyor. Çağan Irmak’a da bir davetiye çıkaracağız. Kendisi şu anda çekimler yapıyor. Bir şekilde müsaitlik durumunu ayarlayabilirsek Çağan Irmak’ı Tire’ye getirmek istiyoruz.

FESTİVALİN ÇAPI BÜYÜDÜ

Bu festivali yapma düşüncesi öncelikle Turgutlu Köyü’nde yaşayan İbrahim Aydın ve Ailesi’ne aitti. Biz de belediye olarak elimizden gelen desteği verdik. Daha sonra festivalin çapı çok büyüdü. Özellikle geçen yıl katılım talebinin çok artması otopark ulaşım ve diğer lojistik destekler konusunda bizi çaresiz bırakmıştı. Festivale katılanların büyük kısmının memnun kalmadığını, ‘Festival neden daha büyük bir alanda yapılmıyor’ gibi bir takım serzenişlerde bulunduğunu gördük. Tire’nin içerisinde Girit kökenli 4 BİN’ e yakın insanımızın olduğunu biliyoruz. Turgutlu Köyü’nü merak edenler gidip görsünler. Yani biz Turgutlu Köyü’nde bir kutlama yapılmasına karşı değiliz ama bir kenti yaşatan bu tür organizasyonlardır.

HAMSİ FESTİVALİNE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Mesela Karadenizliler Derneği ile geçtiğimiz günlerde ilk defa bir hamsi festivali yaptık binlerce kişi katıldı. Şenlik Tire’de büyük canlılık yarattı. Esnafımız halinden son derece memnundu. Bunun gibi bir deve güreşi etkinliği düzenledik aynı şekilde şehir içinden ve şehir dışından on binlerce insan katıldı. Bu insanlar Tire’de alışveriş yaptı, en azından bir günlük ihtiyaçlarını Tire’den karşıladı. Bu etkinlikler bir şehrin olmazsa olmazlarıdır.

GİRİTLİLERİN GÖRMEK İSTEDİĞİ TABLOYU YARATACAĞIZ

Tire Belediyesi olarak Girit Festivali’ni daha ileriye götürmek istiyoruz. Daha büyük konserler, daha büyük davetler vermek istiyoruz. Bu konuda arkadaşlarımız şimdiden çalışmalara başladılar. Tire’nin çeşitli meydanlarında folklor ekipleri, müzik toplulukları olacak. Gönlümüzce Giritlilerin görmek istediği tabloyu yaratmak istiyoruz.

POLEMİKLERE CEVAP VERMİYORUM

Özellikle internet ortamında konuyla ilgili eleştirel mahiyette gereksiz polemikler var. Ben bunlara hiçbir zaman cevap vermiyorum. Bu festival illa burada olacak diye bir şey yok. Başka yerde de olabilir. Mesela yarın Ödemiş’te de yapılabilir. Yani kendini Giritli gören, Girit ile bağı olan olmayan herkes bu festivallere katılabilir.

GELMEZSENİZ GELMEYİN

Bu konuda duygusal davranmaya hiç gerek yok. Bu festival hiç kimsenin tek elinde değildir. Yani çeşitli dernekler ‘yok biz gelmeyeceğiz, yok biz katılmak istemiyoruz’ gibi açıklamalar yapıyorlar. Gelmezseniz gelmeyin. Gelenlerin başımızın üstünde yer var ama kendileri katılmayacak diye festival eksik kalmaz. Yeter ki hava şartlarımız uygun olsun. Bizim buradaki tek amacımız insanlarımızın yüzünü bir nebze olsun güldürebilmek, onlara güzel bir anı yaşatabilmektir. Başka hiçbir amacımız yoktur. Bunun altında kimse başka bir şey aramasın. Kimse de bu işten nemalanmaya çalışmasın.

PUAN PEŞİNDE DEĞİLİZ

Biz puan peşinde değiliz, bu da bir yarışma değil. Burada kentin değerlerini ortaya koyup, şehrimizi marka şehir haline getirmeye çalışıyoruz. Tire gerçekten bir marka şehirdir. Diğer şehirlerden farklı özelliklere sahiptir. İlerleyen günlerde ilçemiz festivaller kenti olacak. Tarihi binalarımızın, hanlarımızın, hamamlarımızın ve bedestenlerimizin ortaya çıkması ve yapıların hizmet vermeye başlamasıyla herkesin görmek için can attığı bir kent olacağız.

HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK

Girit şenliğinde Giritlilerin olmazsa olmazı ot yemekleridir. Tire’de bizim sadece belediyeye ait 3 tane restoranımız var. Ülke genelinde ünlenmiş ödüllü işletmelerimiz var. Onlara da haksızlık yapamayız. O gün geldiğinde bu işletmelerimiz de jüri görevi üstlenecek. Biz festivale sadece Tirelileri değil, civar ilçe ve illerden de herkesi davet ediyoruz.  Ben her şeyin çok güzel olacağına kalben inanıyorum.

Editör: Haber Merkezi