Ercan ÇELİK

 

Toplu Konut pazarına izinsiz oldukları gerekçesiyle 2 haftadır sergi açtırılmayan esnaf Belediyeden pazarın tekrar kurulmasını istedi. Site Başkanı ve Atatürk Mahallesi Muhtarı Aysun Sertkaya 13 yıldır aralıksız her Pazartesi kurulan Pazar yerinin sudan bahanelerle kapatılıp, esnaf ve halkın mağdur edildiğini söylerken, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de zaten buradaki Pazar yerinin yasadışı olduğunu, belediyenin böyle bir Pazar yeri açmadığını ve site yönetiminin buradan rant sağlamak için halkı kışkırttığını ve ajitasyon yaptığını söyledi.

 

“MAKSAT, HADDİNDEN FAZLA AŞILMIŞTIR”

Konuyla ilgili olarak HaberTire Gazetesi’ne konuşan Başkan Tayfur Çiçek, toplu konut sitesinde böyle bir Pazar yerinin olmadığını belirterek, “Yasa açık. Pazar yerlerini belediyeler açar, belediyeler kapar. Başlangıçta gayet masumdu. Birkaç üretici tarladan topladığı ürünü getirip burada satıyordu. Buna göz yumuluyordu. Şimdi burada site yönetimi, kendine rant sağlamak amacıyla yetkisi olmadığı halde yasadışı olarak Pazar yeri kurmuş ve bu Pazar yerinde birkaç tane değil tam 110 tane pazarcı tezgah açıyor. Site, bu pazarcılardan 10’ar bin lira para alıyor. Adamların ellerinde makbuzları var. Sen belediye içinde belediye misin! Senin öyle Pazar yeri kurup, pazarcılara makbuz kesmeye hakkın var mı! Maksat haddinden fazla aşılmıştır.” Dedi.

 

“SEMT PAZARLARI, SALI PAZARINI BİTİRİR!”

Belediyenin sadece toplu konutta değil, Tire’nin başka semtlerinde de özel semt pazarlarına karşı olduğunu belirten Çiçek, “Şimdi toplu konutta Pazar yeri kurduğumuzda diğer siteler de isteyecek. Yuvam sitesi, Lale Parkı civarı. Buralar da semt pazarı istiyor. Peki buralarda semt pazarı kurduğumuzda, buralarda oturan vatandaş Salı pazarına gelir mi? Çarşıdaki esnaf zaten iş yapmıyor, dört gözle Salı gününü bekliyor. Ne olacak buradaki esnafın hali? Ayrıca biz Tire’nin bu yukarı kesimlerini canlı tutmaya çalışıyoruz. Bakın restorasyonlar yapılıyor, iş merkezleri yapılıyor. Neden? Şehir zaten aşağıya kaydı. İnsanların çarşı bölgesine çıkması için daha çok sebebi olsun istiyoruz. Salı pazarını yaşatmamız lazım. Bu şekilde şahsi rantları için kimse Salı pazarının altına dinamit koyamaz. Buna müsaade edemeyiz.” Diyerek Bergama ve Söke pazarlarını örnek gösterdi. Bergama’da ve Söke’de büyük pazarlar olduğunu belirten Çiçek, “Ne zaman semt pazarları açmaya başladılar, o zaman bu şehirlerin o büyük pazarları yok oldu.” Dedi.

 

“SALI PAZARINA 70 BİN ZİYARETÇİ”

Salı pazarını gezmek için Tire’ye geçtiğimiz yıl sadece NBK Turizm kanalıyla 70 bin ziyaretçinin geldiğini belirten Tayfur Çiçek, “ Bunun yanında bireysel olarak yaklaşık  15-20 bin kişi daha Tire’ye alışveriş için geliyor. Semt pazarı her yerde var. Ama Salı pazarı bir tane. O da Tire’de. Salı pazarı dünyanın 2. Büyük pazarı. Kişisel rantlar için bu pazarı kimseye yedirmeyiz.” Dedi.

 

Toplu konut sitesinde eczane, bankamatik ve manav için yer verildiğini sözlerine ekleyen Tayfur Çiçek, “Acil ihtiyaçlar için vatandaşlarımız manavlardan alışverişlerini yapabilirler. Fakat burada ve diğer yerlerde açılacak semt pazarları, Salı pazarının sonu olur. Biz de ona asla müsaade etmeyiz.” diyerek bu konuda tavrının ne kadar net olduğunu ortaya koydu.  

Editör: Haber Merkezi