Kaymakam Dr. Hasan Tanrıseven başkanlığında düzenlenen İlçe İdare Kurulu Toplantısı Kaymakamlık Toplantı Salonunda gerçekleşti. Tire Kaymakamlığının Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün, geçen yıl Aralık ayından itibaren başlattığı mahkeme kararı aranmaksızın bir kereye mahsus ad ve soyadı değişikliği yapılabilmesine olanak sağlayan uygulamasına ilçemizden vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.


    5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında, ad ve soyadlarında gülünç, komik, küçük düşürücü, anlam ifade etmeyen ve imla hataları olan vatandaşların, talepleri doğrultusunda “Şik” olan Soyadı “Şık” olarak, “Kedioğlu” olan Soyadı “Kadıoğlu”  olarak, “Kıllıbacak” olan Soyadı “Mercan” olarak, “Mayır” olan Adı “Mahir” olarak, ”Tuçe” olan Adı ”Tuğçe” olarak  komisyon kararı ile değiştirildi. 

Uygulama 2019 sonuna kadar devam edecek
Ad ve soyadlarındaki yazım yanlışlarını değiştirmek isteyenler ilçe nüfus müdürlüğümüze müracaat edebilirler. Yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar ise kabul edilmiyor.  
Uygulama sayesinde, mahkemelerin üzerindeki isim ve soyadının düzeltilmesine yönelik iş yükü azaltıldığı gibi bürokratik süreçler de kısaltılmış olacak.  
 

Mahkeme Kararına Gerek Yok
Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, yeni yasal düzenleme ile vatandaşların mahkemeye başvurmadan idari kararlar ad ve soyadlarını değiştirebileceğini belirtti. Tanrıseven, ad ve soyadındaki yazım ve imla yanlışları ile kanundaki şartları taşıyan soyadlarının, İl ve İlçe İdare Kurulu kararıyla bir kereye mahsus, mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulamanın 2019 yılı sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi