YAKMA ANIZ YERİNİ, GETİREMEZSİN VERİLEN BEREKETİ GERİYE.
            Bu günlerde ekinlerimizi biçtirdik , ürünlerimizi ambarladık. Bereketli olsun. Tarlamızdan kaldırdığımız ürün yerleri anız olarak kaldı. Anız, denilen yer  biçilen ekinin tarlada kalan sapına verilen addır. 
Üreticilerimiz ,çiftçilerimiz  bazen bu anız yerlerine yakarak temizleneceğini düşünerek yakmaktadırlar. Bu bilinçsiz davranışlardan dolayı ülke ekonomisi ve toprak yapısında büyük kayıplara meydan verilmektedir.
 Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır.
Bununla kalmayıp gözle görülen ve görülmeyen  bir çok hayvanda yok olmaktadır. Sürüngen , uçucu vb canlıda yok edilmektedir.
Uzmanlar ve bu konuda bilgi sahibi kişiler ve yetkililerin deyimiyle. 
           Anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ektedir. Toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar.
          Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer.
          Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da katkıda bulunmaktadır.Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır. 
             Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmektedir. Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkum edilmiş olmaktadır.
            Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır.
            Daha buradan belirtmediğimiz ve aklımıza gelmeyen onlarca zarar vermektedir. 
Bu konuda tüm çiftçi üretici vatandaşlarımızın bu konuda hassas davranmaları ve dikkatli olmalarını öneriyoruz. Önemli bir başka husus yasal zorunluluğumuzdur.
6831 Sayılı Orman Kanunu’na göre, ormana 4 km yakınlıkta ve ayrıca iskana açık yerlerde anız ve ot örtüsü yakmak suçtur. Bu suça iştirak etmemeliyiz . Edenleride uyarmalıyız.
Bu durumda inatla bilinçsizce anız yeri yakan vatandaşlarımızı en yakın (156) jandarma , polis (155) ,İlçe tarım , Orman ve Çevre Müdürlükleri , Muhtarlıklar , Belediye  Gerekirse Kaymakamlık veya Valiliklere şikayette bulunarak engelleyelim. Olası olumsuzluklara meydan vermememiz açısından duyarlı olalım.
   Ülkemiz güzel TÜRKİYE miz Çöl olmasın.                                  
"Yeşil TÜRKİYE ,  Temiz ÇEVRE ,  Sağlıklı İNSAN ,  Gürültüsüz ŞEHİR , Huzurlu KENT için EL ELE."
SÜLEYMAN ÖVÜL
(  Abalı Zeybek EFE )
TİRE Çevre Koruma ve Yeşillendirme Dernek Başkanı