1984 yılından bu yana kutlanan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü geçen yıl olduğu gibi vatandaşlara ‘tavuklu pilav-ayran’ ikramında bulunarak ve yönetim kurulu üyeleri ile bir basın açıklaması yaparak kutlayan Tire Ziraat Odası, insanları doyuran çiftçilerin hak ettikleri ilgi ve desteği alamadıklarını ifade etti.

 

Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

 

Tire Ziraat Odası “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü” kutlamasını önceki gün hizmet binasının önünde vatandaşlara ‘tavuklu pilav-ayran’ ikramında bulunarak yaptı. 17 bin 436 adet kayıtlı çiftçisi, 7 bin 500 adet ise aktif işlem yapan çiftçisi olan Tire Ziraat Odası, birkaç yıldır gerçekleştirdiği kutlamaları, bu yıl da yaptı. 1984 yılında Hindistan’da yapılan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) genel kurul toplantısında alınan karar sonrasında kutlanmaya başlanan çiftçilere adanan bu günde insanlığı doyuran çiftçi sektörü mensuplarının sıkıntılarını dile getirmeye çalıştıklarını ifade eden Tireli çiftçilerin temsilcisi Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı kutlama programında bir basın açıklaması yaptı.

 


Hisar yemek şirketinin hazırladığı ve yaklaşık 1500 kişiye ikram edilen pilav ikramında vatandaşlara da bizzat ikram hizmetinde bulunan İbişoğlu’na Denizbank yöneticilerinden sürpriz bir kutlama ziyareti gerçekleşti. İbişoğlu, oda yöneticileri ile birlikte fotoğraf çektirerek, Tireli tüm çiftçilerin bu özel gününü kutladı.

 


BUGÜN 14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜDÜR
Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu Bilindiği gibi her yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu kutlama, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP)1984 yılında Hindistan’da yapılan Genel Kurulunda bir kararla başlamıştır.

 


Ülkemizde coşkulu kutlama haberlerinden çok çiftçilerimizin dahil olmadığı ülkemiz tarımı ve çiftçisinin sorunlarının dile getirdiği çeşitli resmi toplantı ve duyuru haberleri olarak gündeme gelmektedir.

 


Bu durum; ülkemiz tarım sektörünün karşı karşıya bulunduğu yapısal sorunların hala aşılmamış olması nedeniyle sektör olarak her birlikte kıvancını duyacağımız başarıların henüz elde edilmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.

 


Tarım geleceğinin en stratejik sektörü ve insanlığın zorunlu ihtiyacı olan gıdanın temel kaynağıdır. Dünya nüfusunun hızla artması, tarım alanlarının aynı kalması, tarım ürünlerine talebin hızla artması ve muhtemel iklim değişiklikleri dünyada ciddi önlemlerin alınması gerektirmektedir.

 


Dünyamızda her gün binlerce insanın açlıktan ölmesi, açlığın bir dünya sorunu olabileceğini açıkça göstermektedir. Bunun da tek reçetesinin tarım olduğu hususunda hiçbir tereddüt bulunmamaktadır.

 


Tarımsal üretim ve gıda güvenliği, son yıllarda dünyanın en önemli sorunlarınsan biri olarak karşınıza çıkmaktadır.
Son 15 yılda, dünyada açlık ve yetersiz beslenmeden etkilenen insan sayısı azalacağına, 850 milyondan 925 milyona yükselmiştir. “Dünyada 1 milyona yakın insanın açlık sorununu çözmek için uluslararası stratejiler geliştirmeli ve etkin bir işbirliği yapılmalıdır. Dünyada artan gıda fiyatlarınsan, halihazırda, çiftçilerin değil, pazara hakim olan uluslararası büyük şirketlerin kazançlı çıktığı bir gerçektir. Küresel sermaye birçok geri kalmış ülkede önemli miktarlarda tarım arazisini ele geçirmektedir. Bu süreçte o ülkenin çiftçileri kaybederken, küresel sermaye kazançlı çıkmaktadır. Bu sermaye grupları dünyadaki verimli tarım arazilerini ele geçirme gayretleri sürmektedir.

 


Birçok bilim adamı ve siyasetçi, gıda ve suyun dünya siyasetinde petrolden bile önemli, ülkelerin bağımsızlıklarını dahi etkileyecek olduğunda hemfikirdir.

 


Türkiye, bu bölgede daha güçlü bir ülke olmak, daha etkili bir dış politika yürütmek istiyorsa, GÜÇLÜ BİR TARIM SEKTÖRÜNE sahip olmalıdır.

 


Ortadoğu, Rusya, Türk Cumhuriyeti, Kafkasya, Kuzey Afrika’da son yıllarda gıda fiyatlarının çok yükseldiğini görüyoruz. Ülkemizin tarım potansiyeli; altyapı, verim, lojistik ve pazarlama konularında gerekli yatırımların devam etmesi ve bitirmesi, bu bölgelerin ihtiyaç duyduğu gıdayı karşılayabilecek, bu ülkelerin gıda güvencesi olabilecek büyüklüktedir.

 


YAPISAL SORUNLAR
Yapısal sorunların yanı sıra verilen desteklere rağmen, gübre, mazot, tohum, elektrik gibi girdi fiyatlarının yükseldiğinin Türk çiftçisini zorladığına dikkat çekerek, “Bu sorunlara rağmen, Türk tarımı, Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına dahil olduğunda, yaş meyve sebze, kayısı, üzüm, incir gibi kurutulmuş meyveler ile fındık, antepfıstığı, zeytin-zeytinyağı ve baklagiller olumlu yönde etkilenecek” dedi.

 


OKUL SÜTÜ PROJESİ
Okul Sütü projesi ve İzmir Büyük Şehir Belediyesinin Süt Kuzusu projelerinin genişletilmesi, yoğurt, peynir, ayran gibi diğer süt ürünleriyle çeşitlendirerek devamı önem taşımaktadır. Böyle bir projenin polemik konusu yapılmadan içerisine askeriyede dahil edilmelidir. Zaman zaman Pazar sıkıntıdı çeken bazı kuru meyvelerin de (incir, üzüm vs. gibi) projeye dahil edilmelidir.

 


Hayvancılığın en önemli sorunlarından olan yem ve süt paritesinin en az 1,5 seviyesinde oluşması için desteklemelerinin devam etmesi kayıt dışılığın önlenmesi için desteklenmelerde örgütlere pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

 


ZİRAAT BANKASI KREDİLERİ
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilere sıfır ve düşük faizli kredi uygulamaları devam etmekte olup,


Bankanın talep ettiği komisyon, ipotek, sigorta ve diğer masraflar, çiftçimizin yoğun şikayetlerine neden olmaktadır. Bankanın bu konularda yeniden bir düzenleme yapmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

 


ZİRAAT ODALARI
Devletten tek kuruş kaynak olmadan hizmetlerimizi yürütmekteyiz. Ayrıca kanunun öngördüğü aidattan en az yüzde 40 indirim yapıyoruz ve bunu da çiftçimize Ziraat Odasının desteği olarak görüyoruz. Ziraat Odamızın makine parkurunda bulunan çiftçimizin alamayacağı makine ve ekipmanlarımızla destek sağlamaktayız.
Modern yaşamın ve zenginliğin yolu üretmekten geçmektedir.
Üretimden bir gün bile vazgeçmeyen tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlar, saygı ve sevgilerimi sunar,
Bereketli bir yıl geçirmelerini dilerim.

Editör: Haber Merkezi