Tire müftülerinden ve ilim erbabı olan Ahmet Şit Efendi’nin oğlu olan Sunullah Efendi 1879 yılında Tire’de Dere Mahallesi Suratlı Sokak’ta bulunan evde doğmuştur. Ahmet Şit Efendi’nin iki çocuğundn biri olan Sunullah Efendi, İbn-i Melek ve Hayriye Medreselerinde ders veren babasından ilk derslerini alır. Daha sonra babasının R. 1326 senesinde Hac’ta vefatından sonra babasının ders verdiği Hayriye Medresesi’nde ders vermeye başlar. (Hayriye Medresesi, bugünkü Bahçekahve Mevkii’nde bulunan, Enver Pyanlı’nın odun deposu olarak kullanılmakta.) Yunanlıların Tire’yi 1919 tarihinde işgal ettiği tarihte aynı medresede hoca olan Sunullah Efendi, milli mücadele ateşini yakan ve şehirde teşkilatlanmayı sağlayanların başında gelir. Hacı Hafız Süleyman ile başlattıkları yerel teşkilatlanma sırasında Yunanlılar tarafından tevkif edilerek İzmir’e gönderilir. Burada bir ay hapis yatan Sunullah Efendi mahkemeye çıkartıldığında yaptığı nefsi müdafa ile serbest bırakılır.


Babası gibi halkın dertleriyle ilgilenen çok konuşkan, herkesin derdiyle dertlenen Sunullah Efendi, çevresi tarafından sevilen, dindar bir kişilik sahibidir.


Milli mücadelenin başarıya ulaşmasının ardından Tire’de cumhuriyetin ilk müftüsü olarak 1923 yılından  1936 yılına kadar görev yapar. Aynı yıllarda Tire’de Cumhuriyet Halk Fırkası’nın kurucusu ve müftülük vazifesini birlikte yürütür. İzmir’de yapılan ve Atatürk’ün de katıldığı tarihi 1. İktisat Kongresi’nde Tire temsilcisi olarak katılır. Kongrede sohbet esnasında Atatürk’ün ilgisini çeken ve milletvekilliği teklif edilen Sunullah Efendi bu teklifi kabul etmez.




1936 ile 1950 yılları arasında İstanbul Beyoğlu müftülüğü görevini de yapan Sunullah Efendi aktif kişiliği ile ilçede Türk Hava Kurumu’nun kurucusu olur.

1958 yılı ocak ayında Tire’de Hakk’ın rahmetine kavuşan Sunullah Efendi’nin hakimlik yapmış olduğu Ratip Seliç adında büyük oğlu, İzmir İmar İskan Müdürlüğü yapmış Salih Seliç adındna ortanca oğlu ve bir de Nakiye Erkaya adından kızı vardır.

 

Orhan Aksay Arşivi