İçine girmiş bulunduğumuz yaz aylarıyla birlikte egzersiz ve diyet yapanların sayısı ciddi miktarda artma gösteriyor.. Şüphesiz  havuz ve plaj sezonunun etkisi büyük..  Bunun yanında göbekleri kamufle edecek kazak, hırka ve ceketlerin yerini vücuttaki kusurları gözler önüne seren kısa kollu ince elbiselere bırakıyor olması da son derece etkili diye düşünüyorum.. Bu vesileyle hızlı kilo verme çabaları ve bilinçsiz egzersiz , buna ek olarak  işletmecilerin para kazanma arzusu kimilerinin farkında bile olmadan sağlıklarının bozulmasına neden oluyor.. Bugün dehidrasyon-egzersiz- sauna konularını sizlerle paylaşmak istiyorum..

          Öncelikle dehidrasyon kavramını açalım.. Dehidrasyon vücutta  olması gereken seviyeden az su bulunma durumu, daha açık bir deyimle su kaybetmesi durumudur.. Egzersiz esnasında vücut ter yoluyla su kaybetmeye başlar.. Aynı zamanda su 2 hidrojen 1 oksijen  atomundan oluşur.. Vücut su kaybederken hızla oksijen de kaybeder..  Egzersizin şiddetine göre, çalışma esnasında 1 ya da 2 litre su kaybı yaşanabilir.. Vücut su kaybı arttıkça, kaybı minimize eder  ve son aşamada ısı vücuttan uzaklaştırılamaz,bu  ise ciddi sorunlar meydana getirir.. Halk diliyle güneş çarpması denilen olay da işte budur..


PEKİ NE YAPMALI
          Egzersiz yapmadan 2-6 saat önce en az 2 litre su tüketilmesini tavsiye ederim.. Egzersiz yapmak için kendinize rahat, havadar ve ince kıyafetler seçin.. Terlemenizi arttırmak için ek kıyafetler  giymeyin.. Egzersiz esnasında yarım litre kadar, egzersiz bitiminde ise 1 litre kadar su tüketin.. Böylece kaybettiğiniz suyu geri alın.. 


EGZERSİZDEN SONRA SAUNA FAYDALI MI?
          Sauna başlı başına vücuda su kaybettirir..  Artan sıcaklık metabolizmayı hızlandırır ve kardiyovasküler sistem baskı altına girer.. Bir saatlik bir egzersizden sonra zaten yorgun olan metabolizmayı  saunaya girerek  daha da zorlamak vücuda kesinlikle çok zarar verir, tamiri güç sonuçlara gebedir..  Ancak ille de saunanın kendine has güzelliğinden faydalanmak isteyenlere bunu egzersiz yapmadıkları  bir günde değerlendirmelerini şiddetle tavsiye ederim.. Ayrıca google arama motoruna sauna ve egzersiz yazıldığında, egzersiz sonunda saunaya girmenin,  vücuttan laktik asidin uzaklaştırılmasında etkili olduğu bilgisine ulaşılıyor.. Bu bilgi kısmen doğru olsa bile, vücuttan laktik asidi uzaklaştırmanın en etkili yolunun streching yapma (açma germe) olduğu bilinmektedir.. Bu yüzden saunanın risklerini göz önünde bulundurursak, Streching egzersizlerini tercih etmelisiniz.. 


PROFESYONELLER EGZERSİZ SONRASI NE YAPIYOR
          Profesyoneller özellikle yoğun geçen antrenmanların ardından, yüksekliği bacak boylarında olan soğuk su havuzlarına giriyor.. Bu uygulama uzun yıllardır üst düzey elit sporculara uygulanan stres azaltma ve dinlendirme yöntemidir.. Soğuk damarları büzerek dolaşımın yavaşlamasına neden olur.. Böylece kalp bacak bölümüne kan pompalamak için kendini ekstra yormak zorunda kalmaz.. Dinlenme kalbi daha az yorarak verimli hale gelir.. Buna arter venöz dönüşü de diyebiliriz.. Profesyonellerin bile venöz dönüşünü hızlandırmak için soğuk su havuzlarında dinlendiğini düşünürsek, egzersizden sonra 5 dakika bile olsa saunaya girmenin ne kadar tezat bir davranış olduğunu anlarız..  SPORLA KALIN SAĞLICAKLA KALIN!!