Batılı ülkelerin birçoğunda Sivil Toplum Kuruluşları(STK)’nın sayısal çokluğu ile demokrasilerinin gelişmişliği arasında doğru orantı olduğu kanıtlanmıştır. Çünkü STK’lar toplumun örgütlenmiş olmasının aynasıdır.  Bu nedenle de örgütlenmemiş toplumlar bazı düşünürlerce sürü olarak yorumlanır. 


STK’lar, özellikle 20.yüzyılda etkinlik kazanır. Zira bazı ülkelerin faşist ve diktatörlük modeli ile yönetilmek istenmesi, STK’ları etkili olmaya itmiştir. Bu nedenle demokrasiye katkı sağladıkları kabul edilmiş, saygınlığı artmıştır. STK’lar, kendi ilke ve kurallarına bağımlı olarak işleyen bir örgütlenmedir. Örneğin; Türk Tabipler Birliği v.b. meslek kuruluşları birer STK örgütlenmesidir. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği diğer örnekler. Yine Marmara bölgemizi yıkan ve binlerce insanımızı yok eden 17 Ağustos depremleri ile depremzedelere yardım eden, adına AKUT denen bir STK olduğunu hep birlikte öğrenmiş olduk. 

Ülkemizin en önemli STK’ndan biri de Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD)‘dir. ADD, Atatürk’ün aramızda bulunmamasından cesaret alan iç ve dış güçlerin O’nun ilke ve devrimlerine saldırılarını açıkça doruğa ulaştırdığı, bundan daha kötüsü plânlı, sinsi bir çalışma ile o ilke ve devrimleri gelecekte yok etmek çabası içinde olduğu dönemde 19 Mayıs 1989'da kuruldu. Kurucuları arasında Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Doç. Dr.Bahriye Üçok, Prof. Dr. Muammer Aksoy, Dr. Anıl ÇEÇEN ve Prof. Dr. Özer OZANKAYA gibi değerli bilim insanları yer aldı. ADD, kısa zamanda her ilimiz ve birçok ilçe ve beldemizde “Atatürk ilke ve devrimlerinin sonsuza dek yaşatılması” amacı doğrultusunda örgütlendi, şubelerini açtı. 

Bugün 334 şubesi, 60 bin civarında üyesi bulunan bu kurum Türkiye’nin en büyük STK’dur. Söz konusu Atatürk, Cumhuriyet ve demokrasi olduğunda büyük halk kitlelerini harekete geçirebilmekte, sosyal devletin yapması gerektiği öğrenci yurtları, kültür merkezleri gibi konularda aktif rol oynamaktadır. Bunun örneği geçmiş yıllardaki Cumhuriyet Mitinglerinde, 29 Ekim ve 10 Kasım etkinliklerinde görülmüştür. Yüzde ellisi fakirlik sınırı altında yaşayan Türk insanının yaşadığı felaketlerde ve sosyal projelerde her türlü hizmetine koşmaktadır. 

İlçemizde de 1994 yılında ADD Şubesi kurulmuş, bugüne kadar başarılı çalışmalar yapılmıştır. Sırası ile Hidayet Petin, Ertuğrul Marangoz, İsmet Bozdağ, Halil Güney ve Günay Özbek bu onurlu görevi güçlü yönetim kurulları ile yönetmişlerdir. Geçmiş dönemlerde saygıyla andığımız rahmetli Şükrü Yalgın tarafından derneğe bir daire bağışlanmıştır. Bugün İnayet Yalgın Konukevi olarak kullanılan bu daire üniversiteli kız öğrenciler için barınma olanağı vermektedir. Bu konukevleri yeni yönetimlerce daha çok öğrenciye hizmet verecek şekilde arttırılmıştır. 

Yine Tire Şubesi 2004’te başarılı bir sosyal projeye imza atmış, Özel Atatürk Orta Öğrenim Öğrenci Yurdu’nu açmıştır. 10 yıldan beri Tire köylerinden ve Tire dışından gelen ekonomik açıdan zayıf orta öğrenim öğrencilerine burs destekli barınma hizmeti vermektedir. Bu yurt Türkiye’de ADD şubeleri bazında orta öğrenim düzeyinde hizmet veren tek yurttur. Tire Belediyesine ait binada bulunan yurdun öğrenci kapasitesi 44(22 kız, 22 erkek) olup yurtta 5 personel çalışmaktadır. 


Günümüz ADD şube başkanı Murat Özan ADD yurdu ile ilgili şunları anlattı. “ADD Genel Merkezi tarafından bu konuda büyük takdir almaktayız. Yurdumuz 10 yıldır çok zor şartlarda, personelin fedakârlıkları, yönetim kurullarının dürüst çalışmaları ile ayakta kalmayı başarmıştır. Laik eğitim düzeninin kaldırılmaya çalışıldığı, öğrencilerin beyinlerinin hurafelerle doldurulduğu bu dönemde yurdumuzun önemi bir kat daha artıyor. Son yıllarda maliyetlerin ve giderlerin artması, öğrenci velilerinin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı sonucu yurdumuz çok zor günler geçiriyor. Tireli yardımsever bazı kişi ve kurumlarımız bağışları ile yurdumuza bugüne dek destek oldular. Bize destek veren kurum ve kişilere şükran ve teşekkür borçluyuz. Tire ADD olarak temennimiz bu yardımseverlerin sayısının artması. Bu aydınlık dolu gençlere katkıda bulunmak isteyen hayırseverleri şubemize bekliyoruz. Aynı zamanda bu hayırseverlerimizin ADD gibi güçlü bir STK’na üye olmasını da canı gönülden arzu ediyoruz.”


Değerli okurlar, EĞER GELECEĞE YÖNELİK BİR KUŞKUNUZ VARSA, CUMHURİYETİMİZİN GELECEĞİ OLAN BU İÇLERİ ATATÜRK SEVGİSİYLE DOLU GENÇLERİMİZE SAHİP ÇIKAN, ÜLKEMİZ SORUNLARI İLE YAKINDAN İLGİLENEN STK’LARA ÜYE OLALIM. DESTEK VERELİM. DEMOKRASİLERİN OLMAZSA OLMAZI BU KURUMLARI YAŞATALIM. 
 

Editör: Haber Merkezi