Geçtiğimiz günlerde Ak parti Tire gençlik kolları, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun dünürünün şeftali bahçesinde yırtık, eski Türk bayrağının asılı olduğu iddiası gündeme geldi.
Bununla ilgili birçok yorum yazı söylenti dolaştı dillerde..
Kimisi için propaganda kimisi için belden vurmaydı bu haber..
Bayrağın eski ve parçalanmış oluşu doğruysa (Haber fotoğraflarında yırtık olduğu görülüyor) bu vaziyette bir gün bile kalmasını saygısızlık olarak görüyorum.
Şimdi veya daha önceden olan bir olay olsun fark etmez.
Gelin bu konuyu farklı bir açıdan ele alalım.
Varsayalım ki Ak Parti gençlik kolları propaganda yapmış olsun.
Aslında bayrak yeni olsun.
Sorun ortadan kalkmış mı olacak?
Bence hayır.
 Burada, saygı duyduğumuz ve bir parçasına canımızı ortaya koyacağımız al bayrağımız hakkında bihaber olduğumuz “Bayrak Kanunu”  vardır .
Bu kanunlar göz ardı edildiği takdirde bu tip olaylardan kaçınmamız namümkündür.
Şimdi Bayrak Kanununu ve tüzüğünden bir kaç bölüm aktaralım.


2893 sayılı Türk Bayrağı Kanununun “7. Madde: Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz.
Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere örtü olarak serilemez, oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz, bu yerlere ve benzeri eşyaya bayrağın şekli yapılamaz, elbise ve üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.
Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.
  Bu kanuna bağlı olarak bildirilen tüzükte Bayrağın sürekli olarak çekili kalacağı yerler;
a)Cumhurbaşkanlığı
b)TBMM
c)Anıtkabir 
d)Hükümet Konakları
e)Polis, jandarma, hudut ve gümrük muhafaza karakolları ile hudut kapıları,
f)Bağımsız takım ve bölükler ile daha üst askeri birlik veya karargahlar,
g)Eğitim ve öğretim kurumları,
h)köy ve mahalle muhtarlıkları,
i)tüm kamu kurum ve kuruluşları
j)kamuya kurum ve kuruluşlarına ait fabrika ve işletmeler..”

Bayrak kanunuyla ilgili kısmen de olsa bilgi yenilemesi yaptıktan sonra sanırım konunun yönü değişmesi gerekiyor, buna binaen sorgulanması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.


1)Bayrağın ne zaman  değil bir günde olsa yırtılmış vaziyette ilgisiz kalması
2)Kim yaparsa yapsın bunun doğru bir davranış olmadığı ve yapan kişinin kastının ne olduğu (Bu tip hassas konular her zaman provakativ eylemler için tehlike arz etmekte. Art niyetli birçok kişi bayrak üzerinden ülkeyi karıştıracağını unutmayalım. Ki biz Kahramanmaraş ve Çorum olaylarını yaşamış bir toplumuz. Bazen olayın olmasından çok dedikodusu bile yetebiliyor. Korumayamadığın, güvenliğini sağlayamadığın  sürekli olarak kontrol dışı kalan her bayrak art niyetliler için bir eylem olabilir.
3)Çekili olduğu yerin bayrağa uygun olup olmadığıdır.
Efendim bayrak yeni de olsa bir tarlaya çekilemez.
Şeftali bahçesinde bayrağın anlamı ne?