Tire’de geçtiğimiz aylarda faaliyete başlayan Özel Tire Aile Danışma Merkezi ilk seminerini verdi.


Ergün ÇELİK


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Çocuk Gelişim Uzmanı- Aile Danışmanı Hüsniye Puza Gacar ve Psikolog-Aile Danışmanı Selin Türkmen, Kiraz İmam Hatip Lisesi konferans salonunda öğrenci ve öğretmenlere “Çocuk Gelin” konulu seminer verdi.

Bölge Jandarma Komutanı’nın da katıldığı semineri  yaklaşık 450 kişi izledi. Özel Tire Aile Danışma Merkezi kurucuları Hüsniye Puza Gacar ve Selin Türkmen İmam Hatip Liseli Öğretmen ve Öğrencilere erken yaşta evlenmenin nedenlerini ve zararlarını anlattı. 

           Erken yaşta evliliğin toplumsal bir sorun ve hiç kabuk bağlamayan bir yara olduğunu belirten Aile Danışmanı Hüsniye Puza Gacar yaptığı konuşmada; “Geleneksel yaşayışı sürdüren toplumlarda özellikle kız çocuklarının erken evlendirilmesi bir gelenek haline getirilerek pekiştirilmektedir. Fakat erken evlilik bu geleneklerin bir parçası olarak kabul edilse de; Erken yaşta evlilik sebepleri; Kültürel değerler, rol modeller, aile içi şiddet ve saldırılar, evlilik dışı gebelik, ekonomik yetersizlikler ve eğitimsizliktir” dedi. 

           Çocuk gelinlerin başta sağlık ve eğitim olmak üzere bir çok haklarının ellerinden alındığına dikkat çeken Gacar; “ Çocuk gelinlerin Bir taraftan eğitimleri yarım kalmakta, diğer taraftan da fiziksel, biyolojik, psikolojik gelişimlerini tamamlayamadan çok sayıda çocuk sahibi olmaktadırlar. Bir kısmı da doğumlar sırasında hayatlarını kaybetmektedir. Bu tarz olumsuzlukların yaşanmaması için erken evlilik konusunda herkesin son derece duyarlı olması gerekir.” Dedi.


 ÇOCUK YAŞTAKİ ANNELER, ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKAMIYOR

          Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde konuşma yapan diğer isim Psikolog Selin Türkmen, Çocuk yaştaki annelerin çocuklarına sahip çıkamadığını belirtti. Türkmen, konuşmasında pek çok erken evlilik hikayesiyle karşılaştığını belirterek; “Çocuk yaştaki anneler çocuklarına sahip çıkamıyor, gerekli bakımı veremiyor. Genelde geniş aile ortamında yaşıyorlar ve tüm kararlar büyükler tarafından veriliyor.  Anneler çocuğunu büyütürken yeterince bilinçli ve sağlıklı kararlar veremedikleri için, çocuklarda hem fizyolojik hem de psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Bu da pek çok gelişim geriliğine zemin hazırlıyor. Ayrıca çocuk gelinler sıklıkla fiziksel ve psikolojik istismara maruz kalıyor. Bu aile ortamında yetişen bir çocuk tabii ki sağlıklı bir gelişim sürecine sahip olamıyor. Ayrıca eş, anne, gelin olma sorumlulukları ile erişkinliğe ulaşmadan yani yeterli fiziksel ve psikolojik olgunluğa ulaşmadan yüklenen bireyler, zorlu yaşam olaylarıyla baş etmede güçlükler yaşıyorlar.  Bu da onların yaşamlarının bir döneminde  “Depresyon”, “Bipolar Bozukluk” ve bir çok  ruhsal bozukluk tanısı almalarına risk faktörü oluşturuyor.” Dedi. 







Editör: Haber Merkezi