Oruç namazdaki ,kıyama benzer. İnsan oruçla ayakta durur.  Oruç kusurunu anlamaya sebeptir. Oruç Allah (cc) Rububiyetine (Rabblık) hissetmektedir. Allah(cc) rububiyeti nedir?  O emreder biz de yaparız. Ramazandan önce canım istediği zaman yediğimiz şeyleri bile Allah(cc)izni olmadan yiyemiyoruz.   Oruç olmazsa toplum ve ferd ayakta duramaz.
    Oruçlu insan kendini tanıma fırsatı bulur. Zaaflarını görerek ,haramı terk etmeyi insana alıştırıyor. En basiti helâl olan  yemek ,içmek ve cinselliği en meşru şeyleri terk ettirerek insanı haramları terk etmeye alıştırıyor.
      Ramazan’ın  siyamı ,namazdaki secdeye  benzer. İnsanda ki,iç alemdeki farkındalığı  ACZ’ı Allah’ın (cc) Rahimiyetine mazhar oluyor. Yani Ruhunu cesedine hakim kılıyor. Bu Rabbimizin biz kullarına Ramazanda  bir ikramıdır. Kişi oruç tutmuyorsa ,ceset ruha hakimdir.
        Ceset ruha hakim olursa ,kabrin 4 sıfatı olan ,karanlık ,dar ,soğuk ve kimsesiz  vasfına bürünmeye başlar. Nasıl mı? Eğer bir ruh ,toplumun içinde yalnızlaşırsa  beni kimse anlamıyor ,ne yapacağım vs.gibi …Dünyası kararmış ise  ,böyle bir dünyada nasıl yaşanır ,adalet mi var vs.gibi… Beşeri ilişkileri soğuk ve yapmacık buluyorsa …Her şey üstüme geliyor ,daralıyorum ,sürekli bunalıyorum diyorsa bu kişi hangi mezardan bahsediyor ki…Toprağın üstünde  ama kabir hayatı yaşıyor.
       Peygamberimiz (SAV) : “ O kabir ,kabir değildir. Zindanı dünyadan bostanı cinana çıkşı kabir midir? Ruhu yüceltmektir.” İnsanlar ölümden değil ,kabirden korkuyorlar. Kabrin 4 vasfından dehşete kapılıyorlar.
       Ehl-i hakikatin ölümü ,kabre giriş değil tam tersine kabirden çıkıştır. Ruhun yüce makamlara yükselişidir. Ölüm Ehl-i hakikatin düğün gecesidir. Özgürlüğe kavuşmasıdır. Gurbetten kurtuluş , sevgiliyle buluşmasıdır. Uykudan uyanıştır.  Demek ki ,ceset ruha hakim ise  biz zaten ölüyüz. Oruç ile Rabbimiz ruhu cesede hakim kılarak ,bizi kabrin de arkalarına taşıyarak yüce makamlara taşıyor.
      Hiçlik nedir derseniz ,şuurlu olarak  Allah (cc)teslim olmak demektir. Hiçliğini bilmenin adı ,yediren ,içiren ,giydiren  her şey sensin demenin adıdır. 
      Hiçliğini bilmek ,0 (sıfır ) gibidir. Yani kendisi sıfır gibi hiçbir belirlenişi değeri yoktur. Ama bütün sayısalların hem belirleyişi ,hem de zeminidir. Sıfırı kaldırın , o zaman bir yoktur. Her şeyi gösteren kendi hiçbir şeye  benzemez. Niçin ayna her şeyi gösteriyor, kendisi hiçbir şey olmadığı için. Hiçlik makamı ayna… Duvar  kendinden başka bir şey göstermez ,çünkü kendisi bir şeydir.
       İnsan her şeyi gösterdiği için ,hiç bir şey değildir. Hiçlik makamıdır. Sıfır olman,hiçlik makamında olabilmek için bir ilmin olması gerekiyor. Hiçliğini bilmek ,bilen asrın müceddidleridir. Onlar da hiç olmak ,sıfır olmak değil ,her şey olabilmek içindir.
       Bir çiçeğe bakarak ,onun hücresini ,yapısını vs. öğrenip bir bilgi edinebilirsiniz. Ama hiçbir çiçek yokken onu var eden o ilmi  ,çiçeğe bakarak anlayamazsınız. Çünkü arada sonsuz fark var. Neden modelsiz ,şekilsiz ,örneksiz ,hiçlikten gelen bir çiçeğin ilmi ile elimizde şu anda edindiğimiz bilgi nasıl aynı olsun. İlk yapılan cep telefonumu önemli şimdiki mi desem ilk olan icat diyeceksiniz. Sonradan olanlar taklitle de çoğaltılıp geliştirilebilir.
  O zaman hiçliği nasıl anlayacağız?  Allah (cc) ayna olursan ,her şeyin sahibine ayna olursun.  Her şeyin sahibine muhatap olursun. Her şeyin sahibine sahip olabilmek için hiçbir şeye bürünmemen gerekiyor. O zaman  artık  bedensel dayatmalardan ,kalbi ve ruhi hakikatlerden de iyyâke na’büdü ve iyyâke neste’în   makamına yükselebilmektir. Zatının tahayyûn ve teşâhhusuna ayna ve mirad olabilmektir. Yani O’na şahid olabilmektir.
     Ayna-ı Samed olabilmek ne demek?  Samed aynası olabilmek kolay bir şey değildir. Yeme ,içme ve cinsellik gibi  bedeni şeylerden sıyrılıp bunlara ihtiyacı olmadığını fiilen gösterip , fikren bu sistemin sahibine ayna olmak ,mirad  olmak demektir. Demek ki, insan oruç ile  kul hüvallâhü ehad Allâhüs samed  sırrına ayna olabilmektir.
     Cenab-ı Allah (cc)  açları anlamak için ,sana azap etmek  için  aç bırakmıyor. Ayna-i Samed  olabilmek için oruç tutmamızı istiyor. Eğer oruç açlık olsaydı ,unutarak yiyenin orucu bozulması gerekirdi.
      Peygamberimiz (SAV) : “Yaşlılarınız piri faniler  orucu yemeğe kalkarsa sakın hatırlatmayın ,Rahman O’nu yediriyor diyor.”
       Sayılarda  sıfır  O’dur  ,aylarda Ramazan  O’dur, harflerde “I” elif O’dur ,Şecere-i Hilkatta  Mec’ul O’dur ,İnsan da Ene O’dur  ve Kainatta insan O’dur….
        Yazıma son verirken nu yı Ramazan Ayında Tire’mizde Ramazan Ayına şenlediren ve iftar çadırı açarak yemek veren  SEMARKANT  yetkililerine de Allah (cc) hayırlarını kabul etsin diyorum.Bu geleneğimizin önümüzdeki yıllarda da devamını diliyorum.