Milletlerin tarih sahnesinde varoluş mücadelesini hep liderler yönlendirmiştir. Lideri olmayan toplumlar varlıklarını yabancı kültürlerin altında sömürülerek sürdürmeye çalışmış ya da tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir.

Liderler toplumların bunalım, huzursuzluk yada umutsuzluğa düştüğü dönemlerde ortaya çıkıp toplumları düzlüğe çıkartmışlardır. Lider yokluk içinde varlık oluşturmaya çalışmış Tanrının izniyle yoktan var etmiş kişidir. Liderler karışıklıkların olduğu dönemlerde mevcut yapıyı korumak yerine sürekli yeni çözümler üretmiştir.

Liderlik özellikleri bakımından yöneticilikten çok farklıdır şöyle ki; Yönetici kuralları uygulayarak çalışmaları düzenler ve yönetir. Yöneticiyi de yöneten birileri yada kurallar mutlaka vardır. Şartları uygun olan herkes eğitimle yönetici olabilir. Ancak Lider olabilmek için eğitim ve öğretim  gerekli olsa da yeterli değildir, yani eğitimle sonradan Lider olunmaz lider doğulur ve Liderlik bir Tanrı vergisidir. Ancak liderler eğitimle kendilerini taçlandırır ve güçlü bir duruma gelir. Liderlik vasıflarını maddeler halinde sıralayacak olursak şu ana özellikler ortaya çıkar;

* Lider,  inisiyatif kullanma yetisine sahiptir ve topluma örnek olur.

* Lider, doğrudan insanların duygu ve zekâlarına hitap eder.

* Lider,  örnek alınıp takip edilen kişidir. ‘Toplum engelleri aşarak yürüyebilmek için yol göstericiyi takip

Eder.’

* Lider,  sorumluluk bilincinde, iyi bir gözlemleyici ve dinleyicidir. ‘Toplumu gözlemler , dinler ve çözümler

Üretir.’

* Lider,  Güvenilir ve fedakârdır. ‘Menfaatperest değildir. Dürüsttür, icap ederse toplum menfaati için canını

bile feda edebilir.’

* Lider,  hiç bir zaman ben demez hep biz der. ‘ Çünkü Lider ancak ekip çalışmasıyla başarının

Yakalanacağının bilincindedir.’

* Liderin İkna kabiliyeti yüksektir. ‘Başarıya ulaşmak için hedefi iyi tespit eder ve toplumu ikna edici bir

şekilde anlatarak toplumun katılımını sağlar.’

* Lider,  Yenilik ve gelişmeleri yakından takip eder. Toplumun faydasına olanları korur ve toplumun

hizmetine sunar, zararlı olanlardan toplumu korur.

* Lider,  Toplumsal alanda iletişimi etkinleştirerek birlik beraberlik ruhunu canlı tutar. Bu sayede

başarısızlıklar sonucunda toplumun dağılmasını önler.

* Lider,  Topluma karşı her zaman adildir.

Tarihi gerçekler göstermektedir ki Dünya kurulduğundan bu yana milletler mücadelesi hiç bir zaman bitmemiştir. Günümüzde medeniyetler arası ittifaktan, yabancı halklar arası barıştan, Dinler arası diyalogdan bahsetmek tarihi gerçekler karşısında sayıklamadan öteye geçemeyeceği gibi, Milli benliğimize yönelik bir pasifize çalışması olduğunu gözler önüne sermektedir. Çin esaretine, Ermeni, Bulgar mezalimine, Haçlı seferlerine ve bu topraklar üzerinde bin bir belaya duçar olmuş, tüm bu belaları bertaraf ederek bu toprakları ebet müddet vatan kılmış bu milletin çocukları dün olduğu gibi bu gün de ihtiyatlı ve uyanık olmak zorundadır. Bilinmelidir ki; Lider toplumunun yanı başında ve toplumun önünde olan kişidir. Bunun dışındakilere itibar edilmemelidir çünkü uzaktan kumandayla liderlik olmaz.

“Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun, en evvel Türkiye’nin istikbaline, kendi benliğine, milli ananelerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.”M.Kemal Atatürk

Tanrı milletimi, gönlünde başka milletlerin sevgisini taşıyan liderlerden korusun.