İmam hatiplerin kurucusu CHP imiş!..

Bugünlerde Kemal Kılıçdaroğlu mitinglerde sırf muhalefet olsun diye saçıp savuruyor. 
Elle tutulamayacak kadar namümkün vaatlerini ardı ardına sıralıyor.

Küçücük bir çocuğun bile kanmasının mümkün olmadığı bu vaatleri bir kenara bırakıp Kemal Kılıçdaroğlu 'nun İmam hatip ve diyanete nasıl sahip çıktıklarını ve İmam hatip, diyaneti kendilerinin kurduklarından bahsetmesi yüzümde acı bir tebessümü belirtti. Belli ki Kemal Kılıçdaroğlu'nun ayarları iyice bozulmuştu. Kim tutar seni. Yakında Hicaz'a ilk demir yolunu da biz yaptırdık derse şaşırmam.
Velhasıl gelelim İmam hatip ve Diyanet'in kurulduğu tarihe ve amaçlarının ne olduğuna. 
İmam Hatip Liseleri Cumhuriyetin kuruluşundan öncede şekli olarak varlığını devam ettiren bir eğitim kurumudur. 1913 yılında İmam Hatip yetiştirmek üzere açılan bu okullar ömürlerini 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na kadar sürdürmüştür.

Tevhid-i Tedrisat Kanunuyla şekil değiştiren okullar, 1924 yılında İmam Hatip Mektepleri adı altında 29 merkezde açılır. Okullar, 4 yıllık ortaöğrenim seviyesinde ders saatlerinin çoğu bilim ve yabancı dil dersleriydi ve dinle ilgili dersler ikinci plandaydı.

Açılışı Cumhuriyetin ilk yıllarıdır. Ancak 1929 yılında sayıları 2’ye düşen İmam Hatip Mektepleri 1930’da öğrenci yokluğu sebep gösterilerek tamamen kapatılmıştır. Ancak asıl kapanma nedeni; Daha açılışlarının ilk yıllarından itibaren Bakanlık tasarruf tedbirleri adı altında - diğer mekteplere değil - yalnızca İmam Hatip Mekteplerine tahsisat ayırmamış, yani maddi yardımı kesmiştir. Mektepler açılmış fakat devletçe mezunlarına istikbal vaat edilmemiş, yani devlet resmi ve maaşlı görev vermemiştir.  Birtakım bahanelerle hocalar görevlerinden alınmıştır.
1930-1945 yılları CHP’nin ülkede Laikliğin ilanını gerekçe göstererek dini alana yönelik çeşitli baskılar uyguladığı yıllardır. Bu yıllarda Halk dini bakımdan cahil bırakılmış. Çeşitli bahanelerle kapatılan İmam Hatip Mektepleri sonrası toplumun ihtiyacı olan imam, hatip, vaiz yetişememiştir. Bu hususta toplumda büyük açık oluşmuştu. Herkes kendi başının çaresine bakmak mecburiyetinde kalmıştı. Hal böyle olunca sağlıklı bilgiye ulaşmaktan yoksun olan insanlar arasında batıl inanışlar yaygınlaşmaya başlamıştı. 1945 yılında ise fiili olarak demokrasiye geçilmesiyle Demokrat Parti kuruldu. Bu parti dine karşı daha müspet bir tavır aldı. Bu da mevcut CHP iktidarını zora soktu. Seçimlere yaklaşırken dini hayatı ilgilendiren konularda bazı adımlar atmak ve icraatlar da bulunmak durumunda kaldı. Bunlardan biri de İmam Hatip Yetiştirme Kursları idi.
1930-1948 yılları arasında din eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde açılan Kur'an kurslarında verildi. Kur'an kurslarının “aydın din adamı” yetiştirmede yetersiz kaldığı bir raporla belirtilince, Cumhuriyet Halk Partisi’nin tek başına iktidar olduğu 1949 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı “imam hatip kurslarında” din hizmeti görevlisi yetiştirme uygulaması başladı.
İmam Hatip liselerinin yoğun olarak açıldığı yıllar DP, AP ve içinde MSP’nin de bulunduğu koalisyon yıllarıdır. 
CHP’nin karnesinde sadece İmam Hatip liselerini kapatma yazmakta.
Diyanetin kuruluşuna gelince; Osmanlı döneminin kurumlarından biri olarak cumhuriyetle birlikte ismi değişse de Diyanet işleri Başkanlığı CHP zihniyetinde hep dini laik çizgide tutan dini terbiye eden, din adamlarını potansiyel suçlu gibi gören kurum olarak işlev görmüştür.

Son yıllarda değişen diyanetin imajı CHP’yi rahatsız etmiş olmalı ki tekrardan ele geçirip eski haline devşirmeyi planlıyor..
Sayın Kılıçdaroğlu milletin tarih hafızasıyla alay edeceğine biraz tarih araştırsaydı böyle bir yanılgıya düşmezdi…
Siz bilmezsiniz ağlayan darağaçlarını, beton duvarları
Göremezsiniz kanlı sarıkları, parçalanmış örtüleri
Siz ne tarihte yaptıklarınızdan ders alırsınız ne de hicap edersiniz,
Sizin yerinizde olmak istemem ama yine de tavsiyem susun da bunları millete hatırlatarak 3-5 olan puanınızı dibe vurmayın yine de tercih sizin..
Siz unutmuş olsanız da, tarihini unutmayan bir çoğunluk var karşınızda efendiler..