Kliniğime gelen hayvan severler tarafından en çok sorulan sorulardan biridir; ’ kedi veya köpek almak istiyorum ama tüyünün kist yapmasından korkuyorum tüyünü yutsam ciğerimde kist yapar mı?’’

Kedi veya köpek tüyü yutmak iç organlarınızda bir kiste neden olmaz. Kiste neden olan bir çeşit parazittir. Eğer düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde parazit mücadelesi yapılıyor ise hayvanınızda bu parazitlerin olması mümkün değildir. Bu parazitin tek bulaşma yolu evcil hayvanınız değildir. İyi yıkanmamış çiğ sebze meyve iyi pişmemiş ve veteriner hekim kontrolünden geçmemiş çiğ et ve et ürünlerinden de bulaşma ihtimali vardır. Parazit yükü bulunmayan hayvanlarda yutulan tüyler hiçbir yere yapışmadan sindirim sisteminizden geçerler.

Kedi ile ilgili sorulan diğer bir soruda toksoplazma bulaşması. Kedi besleyen hamile kalmayı düşünen veya hamile bayanların en büyük korkusudur toksoplazma.  Toksoplazmozis toksopazma gondi adı verilen parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Sadece gebelik sırasında alınan etken problemli gebeliğe neden olur.  Gebelikten önce atlatılan enfeksiyon gebelikte sorun teşkil etmez. Hastalığı atlatanlar ömür boyu bağışık kalır.

Parazit nasıl bulaşır; kedi dışkısı ile direk temas, yıkanmamış çiğ sebze meyve ya da toprak ile direk temas sonucu etkenlerin direk ağız yolu ile alınması ile bulaşma olur. Yani tek toksaplazma kaynagı kediniz değil hatta kediniz hiç dışarı çıkmıyor avlanmıyor ve çiğ et tüketmiyor ise toksoplazma taşıma ihtimali yoktur. Toksoplazmadan hamile iken korunmak için kedinizin bakımlarını eşinize devredin. Kedi tuvalet kaplarını dışkıya temas etmeden bekletmeden yapın. Çiğ gıda tüketmeyin ve meyve sebzeyi çok iyi yıkayın. Bahçe işlerinde toprak ile direk temas etmeyin mutlaka eldiven kullanın. Ellerinizi yıkamadan ağzınıza götürmeyin. Evden çıkmayan kedinizin bu etkeni taşıma ihtimali çok azdır bu süreçte ondan uzaklaşmak yerine evcil dostunuzla paylaşarak gebeliğin getirmiş olduğu pisikolojik sorunları daha rahat atlatırsınız.