Merhaba, motosiklet kullanan gençlere kask takmalarını öğütlemekten dilimizde tüy bitti. Başarılı olamadığımı kendi açımdan görüyorum. Halâ ve inatla kasksız, güvensiz sürüşler devam ediyor.  Gözlemliyoruz… Bense bu yazımda kasklar hakkında dilim döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalışacağım. Her ne kadar kullanılmasa da belki birileri okur belki bir can hayatta kalır.

Öncelikle belirtmek isterim ki dünya üzerinde motosiklet kullanılan hemen hemen tüm ülkelerde kask kullanımı yasal bir zorunluluktur. Bu zorunluluğun iki nedeni vardır. Bunlardan bir tanesi motosiklet sürücüsünün ölümünü engellemek, ikincisi ise karşıdaki kişinin yine motosiklet sürücüsünü öldürmesine mani olmaktır. Zira istemeyerek de olsa otomobil süren bir kişi ya da yaya, bir motosikletin kaza yapmasına sebep olabilir. Kasıtlı durumlar dışında sanıyorum hiç kimse karşıdaki sürücünün ölmesini istemez. Zira hem yasal olarak doğacak sıkıntılar, hem de bu durumun vereceği vicdan azabı büyüktür. Bu anlamda, kask kullanımını öğütlememiz motosiklet severlerin kendileri açısından ve aynı zamanda içinde yaşadıkları topluma gayriresmi borcundan dolayıdır. Hemen hemen tüm anlatılanlar ve yazılanlarda olayın bu boyutu ele alınmaz. Kısaca güvenli sürüş için algısı verilir kask kullanımı öğütlenirken… Bense konuya farklı bir açıdan yaklaşmak istedim. Bu hususu daha da halk diline indirgemek gerekirse motosikleti aptalca kullanarak kask ve koruyucu ekipmansız kişi kendini öldürmeyi tercih edebilir. Ancak karşıdaki vatandaşın başını da belaya, sıkıntıya sokmaya hakkı yoktur. Nokta.

Kask çeşitleri ve kalitelerine gelecek olursak yaygın kullanılan kasklar tam kask (full face), çene açılır (flip up), ve açık (half helmet) olarak üçe ayrılabilir. Yapılan araştırmalar ve geri bildirimlere göre bunlardan en güvenlisi tam kask olduğu bilinmektedir. Gözlük kullanan sürücülerin rahat etmesi için tasarlanan çene açılır kasklar ise sürücüler arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Açık kasklar ise genelde şehir içi kullanımda ve düşük süratli motosikletlerde tercih edilmektedir. Çene ve yüz kısmını korumayan yapısı bu kaskı diğerlerine göre neredeyse en güvensiz kask sınıfına sokmaktadır.

Öte yandan hayatımızın her alanını kaplayan tüm ürünlerde olduğu gibi kasklarda da kalite standartları mevcuttur. Satın alacağınız kaskın sizi koruyup korumayacağı konusundaki sorularınızı bu standartlara bakarak cevaplayabilirsiniz. Sharp, dot, ece, snell vs. bu testlerin bazılarıdır. Türkiye’de henüz böyle bir çalışma olmamakla birlikte dünya genelinde bir çok ülke kendi standartlarını oluşturmuş durumda. Söz gelimi Vietnam’ da bile belli sertifikalara sahip olmayan kask takanlara  çeşitli para cezaları uygulanmakta ve kullanmalarına izin verilmemektedir. Kalite konusunu toparlayacak olursak da E yada dot standartlarında bir kaskı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Başınıza en uygun ölçüyü bulmak içinse kask ölçü tablosunu kullanmalısınız. Alacağınız kaska bu şekilde karar vermelisiniz. Unutmamak gerekir ki küçük ya da bol gelen bir kask yarardan çok zarara sebebiyet verebilir.

Birkaç kask üreticisinden bahsedecek olursak bunlardan ilk akla gelenler arasında Shoei gelir. Eitaro Kamata tarafından 1958 yılında Japonya’da kurulan firma uzun zamandır kalite çıtasını sürekli yukarı koymaktadır. Diğer bir marka AGV Gino Amisano tarafından 1947 senesinde kurulan İtalya menşeili firmadır. Sürücüler arasında hatırı sayılır bir yere sahiptir. 1972 yılında üretime başlamış bir başka İtalyan markası ise Nolan’nın sloganı “kasktan daha fazlası” dır… Yüksek kaliteli malzeme ile hem fiyat hem kalite açısından düşünülecek markaların başında gelir. 1900 lerin başında şirket kuruluşuna sahip Arai markası yine Japon kalitesinin ürünüdür… Son olarak bir Fransız firması olan Shark yirmibeş yılı aşkın tecrübesiyle piyasa da ürünlerini bulabileceğiniz güvenilir markalardan bir tanesidir. Detaylı olarak bu markaları incelemek isteyenler web sayfalarını ziyaret edebilirler…

Kasklar üzerine söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Güvenlik kayış türleri, intercom çeşitleri, buğu camları, malzeme türleri, vizör çeşitleri vb. konular biraz siz değerli kullanıcıların araştırması gereken ve belki benim de ileriki zaman da değinebileceğim konulara girmektedir. Dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Güvenli sürüşler dilerim. Görüşmek ümidiyle…