Kas gelişimi nasıl olur?
Kardiyo egzersizlerinin önemi
Spor salonundan beklentiler
Yeni başlayanlara  öneriler
Aerobik-anaerobik nedir?
Bilgi edinmenin önemi
Sporcu gıda takviyesi(supplementler)-Doğal beslenme farkı    


KAS GELİŞİMİ
Kas gelişiminin anahtarı protein sentezi ve hücre yenilemesidir.. Kaslar protein içeren uzun lif zincirlerinden oluşur.. Binlerce, yüz binlerce lifin birleşmesi bir kası oluşturur.Bir sporcu zorlayıcı bir çalışma yaptığında bu yapı hasar görür ve liflerde minik (mikro) yırtılmalar meydana gelir.. Vücut bu yarılan lifleri onararak doğal yollarla bu hasarları giderir.. Bunun sonunda daha önce olduğundan daha güçlü, daha iri ve daha hızlı kaslar oluşur.. İki çeşit kas gelişimi vardır.. Hipertropi-Hiperplazi..

Hipertropi (Hypertrophy)
Kas hücrelerinde meydana gelen sürekli şişkinlik halidir.. Genellikle hipertropi kas hücresi çaplarının büyümesi ve hücre içi sıvı miktarının artmasıyla gerçekleşir.. Ağırlık antrenmanı yapmış bir sporcu çalıştığı kas guruplarında gözle görülür bir şişkinlik hissedecektir.. Bu şişkinlik antrenman bırakıldıktan ortalama 15 saat içinde kaybolacaktır.. Ancak sürekli ve düzenli yapılan antrenmanlar sonucu az önce bahsettiğimiz yırtılmaların tamiriyle gerçekleşecek hacim artışı, antrenmanlar bırakılmadığı takdirde sürekli bir gelişim gösterecek ve kalıcı hale gelecektir..
Hiperplazi (Hyperplasia)
Hiperpilazi mevcut kas liflerinin yenilerinin üretilmesidir.. Bu bilgiyi ilk edindiğimde gerçekten çok ilgimi çekmişti.. Nasıl olur da vücut yeni kas lifi üretebilirdi.Bunu anlamak için bir derece daha derine inmemiz gerekiyor.. Kas liflerinin en küçük oluşumu miyofibril yapısıdır.. Tek bir miyofibril 1-2 mikrometre (metrenin milyonda biri) kalınlığında ve ortalama 2,5 mikrometre uzunluğundadır. Bahsettiğimiz mikro yırtılmalar işte bu miyofibrillerde meydana gelir.Bir kol kası lifinde milyonlarca miyofibrilin olduğunu düşünürsek bunlardan birkaç tanesinin yırtılmasını neden derin bir acı ile hissetmediğimizi anlamış olacağız.. Miyofibriller yapılan ağırlık antrenmanlarında yırtıldığı gibi, kopma durumu ile de gelişim gösterirler.. Kopan miyo fibriller protein sentezi ile vücut tarafından tamir edilirken,gelişme ve tekrar uzama esnasında koptukları ucu bulamazlar ve doğrudan uzayarak kas tendonuna ya da life tekrar bağlanırlar.. İşte ilginçtir ki kopan 1 miyofibril tamir olduğunda 2 miyofibril sayısına ulaşır ve böylece yeni liflerin üretilmesi mucizesi gerçekleşir..
YAPAY GIDA TAKVİYESİ Mİ? DOĞAL BESLENME Mİ?
Gelelim beslenme konusuna.. Bir sporcunun veya spor yapmaya karar vermiş sedanter (daha önce hiç ya da etkin spor yapmamış birey) bir kişinin kas gelişimi sağlaması için kaldırdığı ağırlıktan daha önemlisi hiç şüphesiz beslenmesi ve dinlenmesidir.. Mikro düzeyde yırtılan liflerin onarımı ve gelişimi kaliteli proteinlerin tüketilmeleriyle gerçekleşir.. Piyasada satılan ve güvenilir markaların ürünlerinin uygun dozda ve yeterli miktarda tüketilmelerinin kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır.. Bu ürünler doğal besinlerden elde edilmiş ve kimi işlemlerle toz haline getirilmiş ürünlerdir.. Doğal yollarla ise bir birey yumurta, balık eti, kuzu eti, dana eti ve tavuk eti gibi yüksek protein içeren hayvansal gıdaları ve bitkisel protein içeren yeşil yapraklı sebze kimi bakliyat ve bölgemizde bolca bulunan yeşilliklerden de protein ihtiyacını karşılayabilir..


FARKI NEDİR?
Antrenmandan sonra alınacak protein tercihimizi doğal yoldan karşıladığımızı varsayalım.. Örneğin 250gr antrikotu antrenman biter bitmez hemen tüketsek bile midemizde hazmedilmesi ve kana karışması en az 1,5-2 saati bulacaktır.Böylece tamirat işlemi gelen takviyeyi beklemeden kas liflerinin kendi protein sentezinden ya da hala kaldıysa vücudumuzdaki diğer öğelerden temin edilecektir. Ancak suyla karıştırılmış bir protein tozu sıvı olduğundan kana daha hızlı karışacak ve tamirata doğrudan katkı sağlayacaktır.. Bu gelişimi hızlandırır ve daha çabuk ortaya çıkmasını sağlar.. Bana kalırsa devasa, çok büyük, daha da büyük, kocaman adeleleriniz olsun istemiyorsanız,  aceleniz  veya  katılmak üzere  olduğunuz bir yarışma yoksa; doğal yollarla beslenmenizi ve sabırlı olmanızı tavsiye ederim..
Yazımın başlığında bulunan yedi başlığın ikisini açıklamış oldum.. Kas gelişimi nasıl olur ve Sporcu gıda takviyesi-Doğal beslenme farkı konularında bildiklerimi sizlere aktarmaya çalıştım.. Haftaya bir spor salonundan beklentiler, yeni başlayanlara öneriler ve bilgi edinmenin önemi konularında elimden geldiğince siz değerli okurlarımıza bilgi vermeye çalışacağım.. Bir sonraki hafta ise Kardiyo egzersizlerinin önemine ve son zamanlarda çoğu uzman kişilerin yanlış bildiği ve dillerinden düşürmediği Aerobik-Anaerobik enerji sistemlerine  değineceğiz..
Sporla Kalın!!
Sağlıcakla Kalın!!